3 film og serier vi altid anbefaler

Foto: Call My Agent! – Production Stills/Netflix

Som selverklærede film- og serienørder, er det ikke overraskende, at vi tit får spørgsmålet af desperate venner og familier: hjææælp, hvad skal jeg se på streaming? 

I tråd med, at der er kommer større og større kartoteker og udvalg på streamingtjenesterne (hvilket vi jo virkelig ikke vil klage over), er det også blevet en del mere uoverskueligt, og man kan fristes til at savne flow-tv’ets tilfældighed. 

Og fordi vi er mere end velbevandret i streamingverdenen, og vi nu har mange års anbefalingserfaring, tør vi godt lægge hovedet på blokken og love godt med selvforkælelse.

Vi har samlet en god håndfuld film og serier, som vi altid anbefaler, fordi vi ved, de er sikre hits og bestemt tiden værd.

The Social Network

Den første film, vi skal kigge på, er The Social Network af mesterinstruktøren David Fincher. 

Og ja, vi kan trygt kalde ham mesterinstruktør, fordi han efter vores mening aldrig har lavet en dårlig film. Det er manden bag selveste Fight Club, Zodiac, Seven, Gone Girl og den nye Mank – som måske ikke er mandens bedste, men som stadig bærer hans kvalitetsstempel. 

Og derfor ved man, at man er i trygge hænder, selvom det måske lyder kedeligt med en historie om skabelsen af Facebook. 

Kort fortalt er det nemlig præmissen for the The Social Network. Vi følger Mark Zuckerberg (spillet af, en for en gangs skyld passende irriterende, Jesse Eisenberg), og hvordan han får idéen til og udarbejder facebook.

Det særlige ved fortællingen er, at udover at være baseret på en virkelig historie, så er Mark, vores hovedperson, en antihelt. Han er egoistisk, forsmået og social akavet, hvilket bliver sat perfekt scene i en drøm af en åbningsdialog mellem Mark og hans daværende kæreste på en bar.

Dialogen er skarpt skrevet, og det er der ikke noget at sige til, fordi det er Aaron Sorkin, der er manden bag manuskriptet, som er mester i at skrive hurtig og snappy dialog. Og heldigvis holder man til dels også med Mark, fordi han er intelligent, og måske også fordi vi har ondt af ham.

The Social Network er et perfekt eksempel på en film, der fungerer på alle fronter. På billedsiden, lydsiden, skuespillet og manusplan. Den pureste filmoplevelse. 

The Social Network kan streames på Netflix og C more.

Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow er en god gammeldags sci-fi-action-basker, når det er bedst, og måske du har hørt om den under dens anden titel, Live Die Repeat. Kært barn har mange navne, og et kært, dog undervurderet, barn er det bestemt.

Vi følger Major William Cage (en altid leveringsdygtig Tom Cruise), som bliver fanget i et time loop, og ved hjælp af Rita Vrataski (en røvsparkende Emily Blunt) skal han redde jorden fra en invasion af rumvæsner.  

Det kunne lyde som en metervare-Hollywood-produktion, men her adskiller Edge of Tomorrow sig markant på flere områder. 

Først og fremmest er det sjældent, at vi ser Tom Cruise på udebane. For en gangs skyld spiller han en karakter med menneskelige fejl og er en decideret kujon. Han er typen, der springer over, hvor gærdet er lavest, og flygter, når der er fare på fære.

En anderledes Cruise, end vi kender ham som, som f.eks. Hunt i Mission Impossible-serien. Men her skal der en stærk og handlekraftig kvinde til at lære ham om heltemod, og det er et friskt pust i et ellers udvasket actionplot. Blunt har aldrig været sejere, og hendes sarte ydre balancerer perfekt til hendes hårde indre. 

Udover, at der leges med publikums forventning til Cruise, så er rumvæsnerne også eminent udtænkt. Både deres design og deres våben er både frygtindgydende og kreativt. 

Edge of Tomorrow kan streames på HBO Max.

The Favourite

The Favourite er ærlig talt en film for den lidt mere modige filmseer, men vi lover, det kan betale sig at springe ud i det. Du bliver uden tvivl en filmoplevelse rigere. 

Vi er i 1700-tallets England, og den skrøbelige dronning Anne styrer et land i konstant krig med Frankrig. Hun spilles af Olivia Coleman, som meget fortjent vandt en Golden Globe for sin rolle som den lidt skøre, distræte og naive dronning (Hvis du kan genkende hende, så har hun også spillet en anden dronning, nemlig Dronning Elizabeth i The Crown).

Hun vil hellere fjolle rundt med sin elskerinde Sarah Churchil, men alt ændrer sig da Sarahs kusine Abigail ankommer til hoffet, og en rivalisering mellem de to kvinder begynder. De spilles af Emma Stone og Rachel Weisz, og den stærke trio af kvinder bærer filmen fra den ene groteske situation til den anden. 

Det er et sortkomisk (kostume)drama, når det er allerbedst, og instruktøren bag er da også velbevandret i det filmgroteske. Dette er hans til dato mest tilgængelige film, hvilket ikke siger så lidt. Det er nemlig den græske anmelderdarling Yorgos Lanthimos, som tidligere har instrueret Dogtooth, The Lobster og for nyligt The Killing of a Sacred Deer, der står bag. 

The Favourite kan streames på Disney+.

The Sinner

Der findes ikke meget, som kan hamle op med en krimi, der er skruet godt sammen. En god krimi, der kan sørge for, at du bliver ved med at gætte med til slut, kan altid blive et stort samtaleemne blandt venner/kollegaer.

En klassisk struktur er whodonnit (hvem gjorde det, altså mordet), hvor man ofte samler alle trådene til sidst til forhåbentlig stor overraskelse. The Sinner gør op med genrekonventionerne, og leger med det meget kendte krimiformat. Det er i stedet en whydonnit, fordi vi skal ikke lege sofadetektiver, da første afsnit afslører gerningsmanden, eller nærmere bestemt, gerningskvinden.

Moren Cora Tannetti (en overraskende eminent Jessica Biel) begår i første afsnit et grusomt mord på en strand, og så er serien simpelthen i gang. Vi skal nu, sammen med Cora, opklare, hvad der fik skubbet hende ud over kanten, og hvilke hændelser i fortiden, der har influeret denne grusomme handling.

Hun er flankeret af den brovtende betjent Harry Ambrose, spillet af en Bill Pullman, vi desuden ser alt for lidt til på lærredet. Han er nemlig kun blevet bedre med alderen. 

Og nå ja, så er første sæson en afsluttet historie om Cora, så det er dejlig overskueligt at gå igang med. Sæson 2 er også seværdig, men er en helt anden historie, der dog følger samme struktur. 

The Sinner kan streames på Netflix.

Call My Agent

Frankrig har en lang historie, når det kommer til film og tv. Og elsker man film og serier, vil man ofte også elske film og serier om … ja, tilblivelsen af film og serier. Og Call My Agent (originaltitel Dix Pour Cent) er om netop dette.

Vi følger en mindre gruppe agenter fra agentbureauet A.S.K og deres op- og nedture med intriger, problemer og drama. Og udover at være en serie fuld af charme og menneskelige karakterer, er det store trækplaster de store cameos, som serien har formået at få med.

Det vælter med store franske og amerikanske skuespillere (et lille udpluk er Charlotte Gainsbourg, Juliette Binoche, Monica Bellucci, Isabelle Huppert, Jean Dujardin mm), som spiller karikerede udgaver af dem selv og heldigvis også med en vis portion selvironi. Det er klædeligt at få dem pillet ned fra deres piedestal, og især når det er fransk (pardon!).

En sjov detalje er, at en af seriens to skabere, Dominique Besnehard, trækker på sine egne erfaringer fra sin 20 år lange periode som agent. 

Call My Agent kan streames på Netflix.

Insecure

Når man streamer i dag, vil man også tage et kvalificeret valg, for ellers ender man med at træde dødvande i de samme velkendte stamserier eller gå død midt i sæson 2 af den der, som alle bare sagde var så god. Et godt bud er Insecure, som kan minde om serier som Sex and the City og Girls, men er mere speciel end det. 

I Insecure følger vi nemlig veninderne Molly og Issa, der på hver sin måde kæmper med at få voksenlivet til at hænge sammen.

Molly er en benhård advokat, der ikke kan få sine one night stands til at blive til en rigtig kæreste. Issa arbejder med udsatte unge med sin velmenende men lettere racistiske hvide chef og kollegaer. Derhjemme sidder hendes arbejdsløse kæreste, Lawrence, limet til sofaen, men et møde med barndomsvennen Daniel gør Issa i tvivl om, hvorvidt Lawrence og We Got Y’all, som hendes arbejdsplads rent faktisk hedder, også er det rigtige.

Tilsæt et fuldstændig eminent soundtrack og en lige dele sød og kikset Issa, der rapper om sine dilemmaer derhjemme i spejlet, og så har du en serie, der formår både at underholde på den afslappede måde og tage fat nogle større samfundsmæssige problemer. 

Insecure kan streames på HBO Max.

LÆS OGSÅ: Hvis du kan lide ’Yellowstone’ og ’The English’, vil du elske disse westernserier

LÆS OGSÅ: QUIZ: Hvor godt har du styr på de mest populære julefilm?

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Florence Pugh er en urkraft i Netflix-filmen ‘The Wonder’

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like