5 af de bedste kvindelige instruktører lige nu

Bedste kvindelige instruktører
Foto: A.m.p.a.s./00553147/Ritzau Scanpix

8. marts er det Kvindernes internationale kampdag, og vi tager et kig på nogle af de bedste kvindelige instruktører, der arbejder i industrien lige nu.

Film anses for at være en mandsdomineret branche. Det er der en sandhed i, men det betyder ikke, at de er altdominerende. Der er kommet mere fokus på kvinder i filmbranchen, og anerkendelsen af dem er fulgt med.

Her er vores bud på fem af de bedste kvindelige instruktører, der arbejder lige nu.

Greta Gerwig

Foto: Marechal Aurore/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Greta Gerwig langt fra et ukendt navn i filmindustrien. Hun startede sin karriere ud som skuespiller og manuskriptforfatter i 2006-07. Det var dog først i 2017, at hun slog igennem som instruktør. Det var med filmen Lady Bird, der sikrede hende to Oscar-nomineringer, både for bedste manuskript og som bedste instruktør.

Hun har holdt trit med sit skuespil, men i 2019 vendte hun tilbage i instruktørstolen med Little Women, der blev nomineret til hele seks Oscars. En person, der kun har instrueret to film, men som tilsammen har fået 11 Oscar-nomineringer samt tilfredsstillet både anmeldere og publikum, er en, man skal holde øje med.

Den næste film i rækken for Greta Gerwig som instruktør er den stort anlagte Barbie med Margot Robbie og Ryan Gosling i rollerne som Barbie og Ken. Næsten intet vides om plottet, men det bliver yderst spændende at se, hvad Gerwig gør med materialet.

Céline Sciamma

Foto: Christian Monterrosa/EPA/Ritzau Scanpix

Den franske instruktør Céline Sciamma er en af de største stemmer i den franske filmverden lige nu, og det med god grund. Lige siden hendes instruktørdebut i 2007 med filmen Naissance des pieuvres har hun været fast deltager ved filmfestivalerne, og hun har ad flere omgange fået stor lovprisning for sit arbejde.

Temaer, der går igen i Sciammas film, er flydende køn og seksuel identitet, som man fx ser i hendes film fra 2011, Tomboy. Hun mener også, at tøjstilen er meget vigtig i en karakterskabelse, og hun er derfor ofte selv kostumedesigner på sine film.

Sciammas film har aldrig været de store finansielle succeser. Hendes største økonomiske succes er film Portrait of a Lady on Fire, der tjente godt 9,5 millioner dollars på et budget på lidt over 5 millioner dollars. Kvalitet skal ikke sidestilles med popularitet, og Schiamma har altid fået stor anerkendelse fra de højere lag af filmverdenen. Dem, der har set hendes film, er som regel gået derfra godt tilfredse.

Sofia Coppola

Foto: Matt Baron/Shutterstock/Ritzau Scanpix

I starten var hun måske mest kendt som datteren af Francis Ford Coppola, der instruerede mesterværker som The Godfather-trilogien og Apocalypse Now, men Sofia Coppola har udviklet sig til en storslået instruktør i sin egen ret.

Hendes debutspillefilm The Virgin Suicides fik generelt gode anmeldelser, men skuffede ved billetlugerne. Det var først med filmen Lost in Translation med Scarlett Johanson og Bill Murray, at hun virkelig slog igennem. Med den film cementerede hun sin status som en af de bedste kvindelige instruktører. Lost in Translation sikrede hende også to Oscar-nomineringer for bedste film og bedste instruktør. Hun løb endda afsted med en sejr i kategorien Bedste originale manuskript.

Selvom hun er kendt for typisk at lave film ud fra et kvindeligt perspektiv, vil hun ikke beskrive sine film som feministiske. Den næste film fra Sofia Coppola er Priscilla, der vil dække forholdet mellem Elvis Presley og Priscilla Presley. I 2022 fulgte vi Elvis. Nu skal vi se det fra Priscillas perspektiv.

Lena Dunham

Foto: John Angelillo/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Lena Dunham brød igennem med dramakomedien Tiny Furniture. Senest har hun været aktiv med filmen Catherine Called Birdy, som vores anmelder gav fem ud af seks hjerter. Det er dog ikke på filmfronten, at Dunham har markeret sig mest.

En af kronjuvelerne i hendes karriere må siges at være HBO-serien Girls. I Girls er hun både skaber, medforfatter på to tredjedele af alle seriens afsnit, var hovedrolleindehaver og instruerede næsten en tredjedel af serien.

Dunham er ofte både foran og bag kameraet i sine produktioner. Der er altså tale om en instruktør, der virkelig har styr på sit kreative udtryk. Du kan altid forvente relaterbare situationer og et godt grin, når du ser noget fra Lena Dunham. Vi ser frem til hendes næste projekt, hvad end det så bliver.

Kathryn Bigelow

Bedste kvindelige instruktører
Foto: Eric Charbonneau/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Oprindeligt var hun kunstmaler og fik sin uddannelse ved San Francisco Art Institute. Senere fik Kathryn Bigelow sin Master’s Degree i filmteori og -kritik. En fascination af vold på film ledte til hendes debut som instruktør i den 20 minutter lange kortfilm The Set-Up, hvor vi ser to mænd slå hinanden til plukfisk, mens to professorer diskuterer filosofien bag volden.

Selvom hendes film ikke altid er blevet taget lige godt imod, er der nogle der stikker ud af den ene eller anden årsag. Eksempelvis The Hurt Locker, der gjorde Bigelow til den første kvinde nogensinde til at vinde en Oscar for Bedste instruktør.

En anden film, hun instruerede, som er ikonisk af andre årsager, er filmen Point Break med Patrick Swayze og Keanu Reeves. Point Break fik generelt positive anmeldelser, blev et lille hit ved billetlugerne, men er siden gået hen og fået et kultfølge. Set i det store hele sker det ikke ofte, og det er noget af en bedrift i sig selv.

Den næste film Bigelow har i horisonten er Aurora, der er baseret på spændingsromanen af samme navn fra forfatteren David Koepp.

LÆS OGSÅ: Stop med at scrolle på Netflix! Disse nye Oscar-film redder din aften

LÆS OGSÅ: 10 af de mest mindeværdige karakterer fra Bond-filmene

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Cate Blanchett er fremragende i filmen ‘Tár’

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like