5 af de sjoveste film nogensinde 

5 sjoveste film
Fra filmen ‘Airplane!’ / Foto: Mary Evans / Af Archive / Ritzau Scanpix / Paramount Pictures

En af filmverdenens fornemste opgaver er at fungere som virkelighedsflugt. Og intet gør det bedre end en god komedie, der kan få os til at klaske os på lårene af grin, mens tårerne triller ned ad kinderne. 

Det er dog ikke alle, der kan få sat gang i latteren, men nogle af de helt store komikere har gjort det igen og igen. Og de bliver heldigvis ved med det.

Selvom der hele tiden kommer nye sjove film på markedet, er der nogle klassikere, der stikker mere ud end andre, og nu giver vi jer fem bud på nogle af de sjoveste film nogensinde.

Airplane! (1980)

Der var ordspil og platte kommentarer i massevis, da Leslie Nielsen satte sit navn fast i komikkens annaler tilbage i 1980’erne med Høj Pistolføring-serien. Filmene var en efterfølger til serien Police Squad! Men før dem var der Airplane! – også kendt som Højt at Flyve på dansk.

Humoren var noget mere upoleret, og flere jokes ville ikke få gang på jord i dag. Det er ganske enkelt for plat. Men alligevel kan Airplane! som få sætte gang i mavemusklerne.

Airplane! beror i høj grad på det absurde, og den genbruger en del af materialet i nye scener, men det gør det ikke bedaget eller kedeligt. Snarere tværtimod bliver det endnu mere underholdende. Den røde tråd og genkendeligheden trækker tråde tilbage til tidligere jokes og forstærker effekten.

Og det fortsætter hele vejen til sidste punktum i rulleteksterne.

Airplane! kan lejes på Blockbuster.

Life of Brian – Et Herrens Liv (1979)

John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones, Graham Chapman og Terry Gilliam har om nogen gjort noget til deres eget, da de startede med at lave komik på engelsk tv tilbage i 1969. I første omgang med Monty Python’s Flying Circus, der levede frem til 1974.

Her slår absurd ikke rigtigt til, hvis man skal forklare virkemidlerne i komikken, men det virkede efter hensigten. Det er dog tonet en smule ned i de efterfølgende film, hvor Life of Brian – Et Herrens Liv står som den klare nummer et på listen.

Et alternativt kig på tiden omkring Jesu fødsel, hvor en helt almindelige mand ved navn Brian bliver suget ind i verdens ubønhørlige gang. Life of Brian – Et Herrens Liv har en meget satirisk tilgang til religion og de religiøse. Det er latterliggørelse, uden at pege fingre. Det er fintfølende og ikke for hårdhændet. Men det bliver også gjort uden bekymringer for, hvis følelser der bliver stødt.

Life of Brian kan streames på Netflix.

Fars Fede Juleferie – National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Clark Griswold er måske nok den sidst tilbageværende familiemand, og når hele den pukkelryggede samles til jul, skal alting være helt på sin plads. Og det er en fast tradition i mit hjem, at Chevy Chases genvordigheder i jagten på den perfekte jul skal se hvert eneste år.

Tonen er jovial og relaterbar, og julestemningen sidder lige i skabet. Der er ikke meget harme at finde, og filmen ender da også på en næsten kvalm god måde.

Der er så mange scener, der er absolut ikoniske. Særligt den, hvor Clark endelig skal høste frugten af sit møjsommelige arbejde med at installere kilometervis af julelys.

Ganske. Enkelt. Episk.

Fars fede juleferie kan streames på Viaplay.

En Ny Dag Truer – Groundhog Day (1993)

Hvad ville du gøre, hvis du vågnede hver eneste dag i samme seng til det samme vejr, den samme musik og den samme dato? Det er virkeligheden for den selvcentrerede vejrmand, Phil Connors, da han er på reportage i den lille by Punxsutawney.

Byen er stimlet sammen for at fejre den traditionelle vejrprofeti, hvor et murmeldyr enten ser eller ikke ser sin skygge. Alt efter resultatet vil det give mere vinter, men for Bill Murray, der spiller rollen, bliver det til noget mere end det.

Groundhog Day har en enkel præmis, og den formår at udnytte den til fulde i en skøn film, der både har hjerte og hjerne. Og Murray har en god kemi med sin medspiller, Andy McDowell.

Groundhog Day kan streames på Netflix.

A Fish Called Wanda (1988)

Da et juveltyveri går lige efter planen, er der flere forskellige personlige interesser, der kommer i spil. For intet er helligt. Heller ikke for de to amerikanere, Otto og Wanda, der på forrygende vis forsøger at franarre hinanden deres andele af byttet.

Det kan måske godt lyde som en Monty Python-film, når man remser rollelisten op. For både John Cleese og Michael Palin er med. Det er dog ikke tilfældet. Heller ikke selvom Cleese har skrevet manuskriptet.

Humoren i A Fish Called Wanda (dansk: Fisken de Kaldte Wanda) er en ganske anden, og mindre … flagrende. Karaktererne har noget mere substans, og Kevin Kline endte da også med at vinde en Oscar for rollen som Otto.

Og for de af jer, der kan huske et rygte om, at filmen var så sjov, at folk døde af grin, så kan jeg her bekræfte rygterne. Det var endda en dansker, der under en scene med Kline, Palin, pommes fritter og den titulære guldfisk, grinte så meget, at han fik et hjerteanfald.

Så makabert nok er det altså sandt.

A Fish Called Wanda kan streames på Filmstriben.

LÆS OGSÅ: Kom med i kulten: De 5 største kultfilm nogensinde

LÆS OGSÅ: 10 klassiske film fra IMDbs top 100, du skal se, før du dør 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Your Place or Mine’ er endnu en ligegyldig rom-com fra Netflix

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like