5 film, der ikke burde rangere på IMDb’s top 100

(V til H) Tom Hardy som Bane og Christian Bale som Bruce Wayne/Batman / Foto: The Dark Knight Rises/Ron Phillips – © 2012 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary Pictures Funding LLC

Selv brugerne på IMDb kan tage fejl. De her film kan du godt vente med, når du plukker film fra toppen af listen.

IMDb (Internet Movie Database) er filmelskerens faste følgesvend, når man skal koble af derhjemme foran skærmen. Her kan man dykke ned i, hvad der kommer af nye film, søge på tværs af genrer og emner, og så kan man selvfølgelig bruge IMDb til at finde ud af, hvor det nu liiiiige er, man har set ham der skuespilleren før, hvis navn man har lige på tungen.

IMDb har også en top 250 liste, hvor de bedste film på databasen figurerer – baseret på deres gennemsnitlige score. Her finder du ægte filmperler som eksempelvis The Shawshank Redemption fra 1994, Schindlers Liste (1993), De syv samuraier (1954) eller 12 Years a Slave (2013). Vi satte os dog for at finkæmme listen for at se, om der ikke var et par blandt de 100 første, som måske burde tages til revurdering. Se resultatet her.

Toy Story 3 (2010)

Foto: Toy Story 3/Disney/Pixar. All Rights Reserved

Den første Toy Story fra 1995 har fuldt ud fortjent en plads på toppen inde på IMDb. Det var den første officielle film fra animationsstudiet Pixar, der sidenhen har leveret en lang liste med klassikere, heriblandt Find Nemo (2003), Monsters, Inc. (2001), De utrolige (2004) og WALL-E (2008). Toy Story var banebrydende og bød samtidig på en velfortalt og rørende historie.

Toy Story 3 ligger i skrivende stund på listen som nummer 85 – bare 10 pladser bag den første Toy Story. Hvis du ikke kan huske handlingen, så er det den, hvor legetøjet ved en fejl ender i en børnehave, hvor makkerparret Woody og Buzz slås med en lyserød plys bamse og må gå grueligt meget igennem, før de finder vej hjem igen.

Det er en underholdende og velfortalt film for både børn og voksne, men som langt hen ad vejen genbruger de samme elementer fra den originale Toy Story. Dertil er filmen langtfra lige så epokegørende, som den første i serien, så er det virkelig en film, der hører hjemme blandt de 100 bedste? Det synes vi ikke, men se den alligevel, hvis du ikke har gjort det endnu!

Kan streames på Disney+.

Gå og se (1985)

Nina Evdokimova som Mother / Foto: Come and See/Belarusfilm/Mosfilm

En overset og ret speciel krigsfilm. Det er måske egentligt den bedste beskrivelse af den russiske film Gå og se (Idi i smotri, Come and See på engelsk), der handler om den unge dreng Flyora, der løber hjemmefra og melder sig ind i den russiske modstandsbevægelse bevæbnet med en gammel riffel, han graver op fra jorden.

Det varer selvfølgelig ikke længe, før Flyora konfronteres med krigens rædsler, og han ender med at blive væk fra sin deling. Det er her, han møder en jævnaldrende pige, som han for en stund gemmer sig i skoven med, indtil han kan vende tilbage til sin landsby, hvor han opdager, at hele hans familie er blevet myrdet af nazisterne – og herfra går det ellers bare ned ad bakke.

Gå og se er en kraftfuld og anderledes anti-krigsfilm, der i skrivende stund ligger som nummer 99 på IMDb’s liste. Så den klarer lige cuttet. Det er dog stadigvæk alt for højt. Det er en stærk film, men uden nogen nævneværdige skuespillerpræstationer, teknikken halter – selv for en film fra 85 – og tempoet er meget langsomt til tider. Bestemt ikke et must-see.

Kan streames på Filmstriben.

The Dark Knight Rises (2012)

Tom Hardy som Bane / Foto: The Dark Knight Rises/Warner Bros. Pictures/Legendary Pictures/DC Entertainment/Syncopy

The Dark Knight Rises var afslutningen på Christopher Nolans Batman-trilogi, der havde Christian Bale i rollen som den kappeklædte hævner. Filmen ligger i skrivende stund som nummer 70 på IMDb’s top-250-liste, og det er for måske omkring 100 pladser for højt.

The Dark Knight Rises var uhyre populær, da den havde premiere i biograferne, hvilket i høj grad kan tilskrives forgængerens succes. The Dark Knight fra 2008 er nummer 3 på IMDb’s liste, og selv om det måske også er højt sat, så er The Dark Knight en legendarisk film, hvilket ikke mindst skyldes Heath Ledgers mageløse portræt af Jokeren – og hans alt for tidlige død.

The Dark Knight Rises byggede videre på fundamentet af to gode film, og trilogiens popularitet gjorde måske også, at der blev set igennem fingre med den sidste films knap så gennemførte elementer. Eksempelvis havde historien nogle klare huller med blandt andet et tvivlsomt hospitalsophold i et mørkt, underjordisk fængsel, tempoet undervejs spillede ikke altid, og så var slutningen en kende antiklimatisk. En god film, men ikke top-100-god.

Kan streames på HBO Max og Apple TV.

3 Idiots (2009)

Sharman Joshi som Raju Rastogi, Aamir Khan som Ranchoddas Shamaldas Chanchad og Madhavan som Farhan Qureshi / Foto: 3 Idiots/Vinod Chopra Films/Reliance BIG Pictures/© 2011 Fox. All Rights Reserved.

Nummer 87 på listen. 3 Idiots er en indisk komediefilm, der handler om to venner, Raju og Chatur, der leder efter deres gamle studiekammerat, Ranchodddas. Undervejs på deres færd genoplever de en masse øjeblikke fra deres studietid og tænker tilbage på deres ven, som lærte dem at se anderledes på verdenen – også selv om andre måske ser dem som idioter.

Filmen har et stærkt budskab om, at du skal gøre det, du elsker, fremfor at lade din skæbne  blive dikteret af andre. Det er en underholdende film – til tider. Nogle gange kammer humoren over, hvor det simpelthen bliver for substansløst og plat. Så selv om det ér en god film med hjerte, hører den måske ikke ligefrem hjemme blandt toppen – og der er ellers langt imellem de gode komediefilm.

Kan streames på Netflix.

De urørlige (2011)

François Cluzet som Philippe og Omar Sy som Driss / Foto: The Intouchables/Gaumont TF1 Films Production/Quad Productions/Chaocorp Ten Films/Gaumont

De urørlige er placeret helt i toppen, hvor filmen rangerer som nummer 44 inde på IMDb. Den franske film tog anmelderne med storm og høstede rosende ord fra publikum verden rundt, da den havde premiere tilbage i 2011. En god film, men måske ikke “nummer-44-på-IMDb’s-top-250-god”.

Filmen handler om mødet mellem to personer af helt forskellig herkomst og baggrund. Den rige Phillippe (François Cluzet) bliver lam efter en paraglidingulykke og får efter styrtet brug for hjælp til at klare sig igennem sin nye dagligdag i kørestol. Det er sådan, han møder Driss; (Omar Sy), en ung, sort fyr fra Paris med en halv-kriminel baggrund, som selvfølgelig har et helt andet syn på livet.

Filmen er veludført, men mangler liiiige det ekstra, der får de øvrige film på IMDb’s liste til at skille sig ud fra mængden. Historien er okay, men ikke fantastisk. Den er flot filmet, men ikke noget banebrydende. Skuespillerne leverer en acceptabel præstation, men bliver måske en tand for endimensionelle. Og derfor er filmen formentligt også – i hvert fald et stykke hen ad vejen – overvurderet.

Kan streames på HBO Max, Viaplay og Filmstriben.

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i september 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Thor: Love and Thunder’ ofrer næsten alt for et billigt grin

LÆS OGSÅ: De 6 mest gruopvækkende fødselsscener på film og TV

Total
3
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like