5 film, der summer af sommer

Romantiske film og serier
Foto: Call Me By Your Name/Viaplay

Vi præsenterer vi fem bud på film, der får sommerstemningen tættere på.

Og husker du at se filmene sammen med dine gode venner og kolde øl ved din side, så lover vi, at sommerstemningen kommer lige så hurtigt, som du kan sige “Pale Ale”!

Den til sommerforelskelsen: ‘Call Me by Your Name’

Den indadvendte bogorm Elio skal tilbringe sommerferien i familiens intellektuelle skød på en idyllisk landejendom i Norditalien. Her planlægger han at fylde de lange sommerdage med gode bøger, lækker mad, solbadning og cykelture til byen efter is. Men familien har også besøg af faderens assistent, en amerikansk kandidatstuderende, som er alt det, Elio ikke er. Er det irriterende? Er det dragende? Er det begge dele?

Filmen er selve opskriften på en sommerforelskelse med alle de obligatoriske ingredienser: Sløve sommerdage, endeløse sommernætter, insekters summen, pirrende badeture, hudsult, usikkerhed, forløsning, afsked – og hjerteskærende længsel.

SE DEN med en person, som også kender følelsen af, at den man elsker betyder alt og alt andet betyder intet.

Call Me by Your Name kan streames på Viaplay og C More.

Den til break-up’et: ‘Forgetting Sarah Marshall’

Der er ikke noget så smertefuldt som at gå igennem et break-up, mens alle andre går rundt og fletter fingre og fniser forelsket i sommervarmen. Mens man selv sidder derhjemme bag nedrullede gardiner og spiser junkfood i sit nattøj og kigger på gamle billeder af sin eks.

Men den uambitiøse og lidt sjuskede Peter Bretter tager sig alligevel sammen. Med en sommerdrink i hånden og sit knuste hjerte under armen vover Peter sig ud på en singleferie fast besluttet på at glemme alt om sin sexede, succesfulde ekskæreste – der tilfældigvis ferierer på det samme ferieresort med sin nye rockstjerne-kæreste. Det lyder grumt, men indimellem de pinefulde møder med eks’en og de pinefuldt meningsløse sommeraktiviteter begynder det at dæmre for Peter, at hans eks måske ikke er det mest fantastiske menneske på jorden. Langt fra, faktisk. Og lige netop dén erkendelse er vel egentlig den bedste kur mod hjertesorg.

SE DEN med en ven fredag aften – og drik, hver gang Peter siger navnet ”Sarah”.

Forgetting Sarah Marshall kan streames på SkyShowtime.

FORBANDET MØDOM: ‘Little Darlings’

Hvis du forestiller dig, at Niels Malmros havde instrueret Dirty Dancing får du denne helt vidunderlige coming of age-film fra 1980 om to amerikanske teenagepiger, der på en klassisk amerikansk sommerlejr konkurrerer om, hvem der først kan miste sin mødom. Kan man finde et mere perfekt sommerprojekt?

Den surmulende, storrygende drengepige Angel finder sig til formålet en humørsyg teenagedreng (spillet af en ung og langhåret Matt Dillon). Den velhavende, velklædte og velopdragne Ferris udvælger sig i stedet lejrens lækre gymnastiklærer (spillet af Armand Assante). Med hede blikke og kolde øl forsøger de to piger at lokke deres respektive ofre med i seng, før sommeren er omme. Den ene lykkes, den anden mislykkes, men begge lyver om det – og lærer en hel del undervejs. Blandt andet at mødom og modenhed ikke er gensidigt udelukkende, og at sommervenner er venner for livet.

SE DEN på en kølig sommermorgen med vinduet åbent – gerne med en tung tømmermændshjerne, der virkelig kan værdsætte det sløve sommertempo i den her legendariske retro-ungdomsfilm.

Little Darlings kan i streames pt.

Den til (knas i) parforholdet: ‘2 dage i Paris’

To hede sommerdage med din kæreste i Paris. Så bliver det ikke mere romantisk, vel? Men hvad nu, hvis I skulle bo hos din kærestes forældre – som var eksperter i at overskride personlige grænser? Og hvis I konstant rendte ind i din kærestes ekskærester? Som din kæreste flirtede løs med og bagefter benægtede det?

Selv en sommer fyldt med croissanter og kølig hvidvin på parisiske fortovscaféer kan blive en trykkende hovedpine, når man er lige dér i et forhold, hvor den anden virker grænseløst irriterende lige meget, hvad han eller hun foretager sig. Enten fordi personen grundlæggende er negativ, små-hypokonder, kontrollerende, overbekymret og jaloux anlagt. Eller også fordi vedkommende er for flyvsk, for flirtende, for sjusket og i øvrigt selvoptaget og overdramatisk. Så er der bare tilbage at bruge to sommerdage i Paris på at finde ud af, hvilken én af typerne du selv er …

SE DEN med din kæreste, så du har én at grine med, hver gang I kan genkende jer selv i de skønne småskænderier.

2 dage i Paris kan lejes på Rakuten TV

Den for hele Danmark: ‘Sommeren ’92’

Vi er røde, vi er hvide. Især lige i starten af sommeren, når vi mødes i solen til kolde øl og landskamp. Dét er stemningen fra Sommeren ’92, hvor den indesluttede og upopulære landstræner Richard Møller-Nielsen fører det danske landshold til den mest overraskende fodboldsejr i Danmarkshistorien.

Man skal ikke være fodboldinteresseret for at kunne relatere til filmens portræt af en storebrors stjernenykker, en lillebrors overlegne talent, splittelsen over både at skulle være der for familien og for fællesskabet og eksplosionen af glæde, når dårligste pludselig brillerer som den bedste. Det er små tyve år siden, at Danmark oplevede sommeren ’92, men i år har vi endnu en EM-sommer med Schmeichel på mål, og hvem ved, om vi i fremtiden kommer til skåle for (og lave film om) Sommeren ’21?

Sommeren ’92 kan streames på Netflix, Prime Video, HBO Max, Viaplay og Filmstriben.

SE DEN med en kold øl og gode venner som optakt til en af sommerens EM-kampe, så vindergejsten og fædrelandskærligheden er varmet godt op.

LÆS OGSÅ: 7 film, der er den rene katastrofe 

LÆS OGSÅ: 5 af de sjoveste film nogensinde 

LÆS OGSÅ: 5 kultfilm, du kan streame på Blockbuster 

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like