5 film, der vandt en Oscar, de ikke havde fortjent

oscar statue

Det’ løgn! Sådan har du måske også tænkt, når Oscar-statuetterne er blevet fordelt gennem årene.

Der er mange priser for film rundt om i verden. Selvom der måske nok er nogen, der ville mene, at Guldpalmerne eller BAFTA (British Academy of Film and TV Awards) har højere krav, er der ikke noget helt så prestigefyldt som guldstatuetten Oscar, der er blevet uddelt siden 1929.

Men bare fordi det er prestigefyldt, betyder det ikke, at de altid har ret. For der er masser af eksempler på kandidater, der havde fortjent den mere end den film, der vandt det år.

LÆS OGSÅ: Oscar 2021: 5 overraskende Oscar-nomineringer

Og nej. Pulp Fiction fortjente ikke den Oscar, som Forrest Gump vandt i 1995. Bevares. Pulp Fiction er fremragende, men en gangsterfilm med stoffer og en rodet kronologi havde aldrig en chance mod en film, der svælgede i USA’s historie på en overdrevet sympatisk og glorificerende måde.

Her er fem film, der til gengæld ikke burde have vundet (Og dem der burde).

5. How Green Was My Valley – 1942 (Citizen Kane)

Stort set alle filmeksperter er enige om, at 1942’s kåringer af How Green Was My Valley – et drama om livet i en lille kulmineby i USA – er det største eksempel på en fejl, som Akademiet har lavet gennem tiden. For den vandt i 1942, hvor også Citizen Kane var nomineret.

Orson Welles’ film udstillede de industrimagnater – særligt mediemogulen William Randolph Hearst – i et kritisk lys. Så kritisk, at filmen blev bandlyst i Hearsts magasiner, og han har angiveligt forsøgt at spolere Orwells ry ved bl.a. at plante en 14-årig pige på Kanes hotelværelse, mens fotografer sad klar.

LÆS OGSÅ: 5 hit-serier, du (måske) ikke vidste startede som film

Kombineret med en række nye tiltag i det rent cinematografiske og at filmen, som en af de første store produktioner, helt gik væk fra en lineær fortælling og beror mere på flashbacks, er Citizen Kane i dag forgudet som ”den bedste film nogensinde.”

Og der er ikke mange, der ved, at How Green Was My Valley overhovedet eksisterede.

4. Shakespeare in Love – 1999 (Life is Beautiful)

Der er masser af gode kræfter i Shakespeare in Love. Joseph Fiennes og Gwyneth Paltrow har en god kemi, og historien er skrevet med en vis varme og respekt for historien om Shakespeare. Men når man tænker på, at to andre nominerede samme år var Saving Private Ryan og Life Is Beautiful, kan man ikke andet end at stå måbende tilbage.

Den ene er et episk anden verdenskrigsdrama af Steven Spielberg med f***ing TOM HANKS i hovedrollen, og den anden er historien om en italiensk jødisk boghandler, der bruger sin fantasi på at skabe en opdigtet verden og skærme sin søn fra et liv i en koncentrationslejr.

LÆS OGSÅ: Så du dem? 5 film og serier der gav os de største øjeblikke

Saving Private Ryan var favoritten, men Life is Beautiful overraskede totalt, og Roberto Benignis præstation af at have skrevet og instrueret filmen, samtidig med han spillede hovedrollen, rykker den lige en tand foran i kapløbet.

3. Kramer vs. Kramer – 1980 (Apocalypse Now)

Dustin Hoffman og Meryl Streeps præstationer i Kramer vs. Kramer var så hjerteskærende, at filmen bliver helt ulideligt hård at se til tider. Skilsmissen mellem de to udvikler sig i en negativ retning, og filmen formår at sætte fokus på alt fra kønsstereotyper, forældrerettigheder og børns psykologiske velbefindende.

Det er en virkelig god film, og der ville slet ikke have været nogen tvivl om, hvorvidt den ville have fortjent sin Oscar, hvis ikke det var fordi Apocalypse Now også var nomineret.

For hvor Kramer vs. Kramer er en fremragende historie, leveret på kyndig vis, er Apocalypse Now et stykke filmhistorie, der kan så utroligt meget mere.

LÆS OGSÅ: Fra Zack Snyder til Leonardo DiCaprio: 5 film vi glæder os til på Netflix i 2021

Det er to meget forskellige film, men Kramer vs. Kramer vandt i kategorien ”Manuskript tilpasset fra et andet medie”, og dette er fuldt fortjent. Her var Apocalypse Now også nomineret, da det historien er baseret på Joseph Conrads bog Heart of Darkness.

2. Dances with Wolves – 1991 (GoodFellas)

Hvordan kan en film, der dvæler ved USA’s historie på en overdrevent sympatisk og glorificerende måde nogensinde tro, at den har en chance mod en gangsterfilm med stoffer og fast kronologisk orden?

Det har den, når det er GoodFellas, der er tale om.

Filmen kan tage kampen op mod The Godfather, når det gælder gangsterfilm, og den står stadig som Scorseses bedste film i et imponerende felt. Samspillet mellem de tre hovedpersoner, Ray Liotta, Joe Pesci og Robert De Niro, er blændende, filmens visuelle udtryk er til at gå i spagat over. Særligt når Scorsese gør det, han gør bedst, og skaber noget anderledes.

Som fx det tre minutter lange one-take, hvor Henry viser Karen, hvordan en wiseguys verden hænger sammen.

Det kan noget, som ingen fine scener med ulve og indfødte amerikanere og Kevin Costner og pæne skud af amerikansk natur bare ikke rigtigt kan.

Scorsese er blevet nomineret til en Oscar for instruktion ti gange, og han har kun vundet den en enkelt gang (2007 for The Departed). Hans film er blevet nomineret til Oscars i forskellige kategorier 91 gange, og kun 20 nomineringer er endt i en statuette.

1. I 1978 vandt Woody Allens komedie Annie Hall.

Samme år var Star Wars – Episode IV: A New Hope nomineret.

SERIØST?!??!?!

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Allen v. Farrow’ er en tragisk historie, som desværre efterlader seeren med flere spørgsmål end svar

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Trial of the Chicago 7’ viser kampen om Amerikas uskyld

LÆS OGSÅ: Det kunne have været så godt: De 5 mest skuffende serier de seneste 5 år

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like