5 film og serier, der binder os sammen

Film og serier der binder os sammen
Foto: Olsen Banden i Jylland/Imago Stock&people/Imago/Ritzau Scanpix

Nogle film og serier rammer os dig meget i hjertet, at der ikke bare er tale om god underholdning. De kan være hyggelige eller uhyggelige, morsomme eller rørende, men de har alle det tilfælles, at de knytter et usynligt bånd mellem dig og de andre, der ser ligeså tryllebundet med.

En uforklarlig kærlighed til rugbrødsmadder med leverpostej og en landsdækkende irritation over DSB og PostNord. Det er noget af det, der binder os danskere sammen. Og så selvfølgelig det faktum, at vi tager cyklen på arbejde – også i regnvejr. Og at vi som de eneste i verden insisterer på, at julemanden bor i Grønland og ikke på Nordpolen.

Men udover vores gamle leverpostejsvaner og fine brokke-traditioner er der også noget andet, der binder os sammen: Nogle helt eminente og helt utroligt danske film og TV-serier.

Her er fem de perler, der for alvor har formået at samle danskerne foran skærmen.

Olsen Banden

Det er svært at finde en dansker, der ikke har en vis ømhed for de tre harmløse småkriminelle fra Valby og deres kamp for at blive millionærer, så de kan rejse til Spanien og slå sig ned i den evige grisefest på solkysten. Det lykkes selvfølgelig ikke, og de tre venner ender altid på præcis samme sted, som de startede: Keld i sit småborgerlige cirkus, Benny i sin smadrede bil og Egon i Vridsløselille Statsfængsel. Ude godt, hjemme bedst.

Udover den vidunderlige pointe om, at lykken ikke skal findes på en skattefri ferie i udlandet men i den regnfulde hverdag hjemme i Danmark, er Olsen Bandens kendetegn en parade af politisk ukorrekte karikaturer. Der gøres grin med tykke mennesker, alkoholisme, transkønnede, psykisk sygdom, kvinder, rådgivende ingeniører, liderlige arbejdsgivere, nærige jyder, fagforeninger, korrupte politikere, en inkompetent politistand, psykologer, DSB, fulde nordmænd, diamanthandlende arabere, tyskere, franskmænd, spaniere og – måske allermest – med danskerne selv.

Og hvis der er noget, danskerne altid kan blive enige om, så er det vigtigheden af at kunne grine af sig selv både som enkeltindivid og som en nation af flødeskumsspisende, øldrikkende, autoritetstro småsvindlere med store drømme, der ikke behøver gå i opfyldelse for at have værdi.

Olsen Banden-filmene kan streames på Nordisk Film+.

Olsen Banden

Blinkende lygter

Mere end 30 år efter den første Olsen Banden-film ankommer endnu en komisk folkefortælling om en drengeflok fra samfundets bund, der drømmer om at tage til Spanien med en kuffert fuld af penge. Som sædvanlig består drengeflokken af en dysfunktionel leder, de næstkommanderende samt et bløddyr, der hænger og dingler lavest i hierarkiet med en pose chips og en irriterende kæreste.

Det er ikke svært at forestille sig Egon kalde Bennys bil for en ”lorte-spasser-bus”, eller Dynamit Harry dedikere sig til livet som ølhulsgravende melankoliker. Men Blinkende Lygter byder på også kokain, blødende skudsår, en AK47 samt en blodtud til ”det sindssyge kvindemenneske”, Hanne. Og – måske allermest barsk – giver filmen et indblik i den slags barndomssorger og tidligt tungsind, der ofte gemmer sig bag et hårdkogt ydre og en kriminel løbebane.

Ligesom i Olsen Banden må drømmen om et luksusliv i Spanien vige pladsen for en mere simpel – og måske mere dansk – form for ”happy ending” bestående af hverdag og venskaber. Venskaber, der i modsætning til kærlighed og kernefamilier, rent faktisk varer ved.

Blinkende lygter kan lejes på Viaplay og iTunes.

Blinkende lygter
Foto: Blinkende lygter/Viaplay

Rejseholdet

Før der var Broen og Borgen og Forbrydelsen, var der Rejseholdet, der med 2,2 millioner seere lagde gaderne øde i det ganske danske land. Og det kan ikke undre nogen. Endelig fik vi en ordentlig omgang mord med udpræget dansk fortegn – og så endda bygget på virkelige hændelser.

Rockerkonflikt i Horsens, mordbrand på Bornholm, æresdrab i en fynsk indvandrerfamilie, en tysk turist fundet død i et lejet sommerhus i Aabenraa, en barnemorder ansat ved DSB og sågar mordet i Nøddebo Præstegård.

Rejseholdet kommer – som navnet antyder – rent faktisk kom rundt i hele Danmark og viser os råt for usødet, at der bag både den smarte københavnerattitude, den jyske snusfornuft og de danske øers idyl gemmer sig nøjagtig samme potentiale for vanvittige forbrydelser, som ude i den store, onde verden. Det er ikke et kønt syn, men hvem kan fjerne blikket fra forbrydelser begået i ens egen baghave?

Efterfølgende blev det hverdagskost med danske krimiserier, der i stedet for den klassiske, komiske nationalidyl viste os et noget mere dystert Danmark, end det vi var vant til, men som vi måske havde brug for.

Rejseholdet kan streames på DR Bonanza.

Rejseholdet
Foto: Rejseholdet/DR

Badehotellet

Klitterne ved Vesterhavet, rejemadder og jordbær med fløde, småblomstret tapet, bridgespillende damer, badeture, lysenætter, middagslurer og udflugter til Skagen. Badehotellet er selve essensen af sommer i Danmark. Men det er også mere end nostalgi og fortidsidyl. Det er en slags komisk vokskabinet af arketypiske originaler.

Men som det nødvendigvis må være med vokskabinetter, bliver figurerne noget stive i det. De kan synes virkelige og livagtige fra én vinkel, men pludselig fremstår pludselig kunstige og karikerede det næste øjeblik. Anmelderne stod da også i kø for at hagle Badehotellet ned som en kedelig og uambitiøs folkekomedie.

Men danskerne elskede den! Halvanden million danskere for at være mere nøjagtig. Og det er ikke fordi danskerne er dumme eller ikke kan spotte en kluntet replik eller en lidt for karikeret karakter. Det er simpelthen, fordi danskerne elsker hygge – også på TV. Og mens kulturparnasset muntrer sig med deres nedladende feinschmecher-kritik, så kan vi andre fortsætte med at hygge os ganske uanfægtet med Badehotellet.

Badehotellet kan streames på TV2 Play.

Badehotellet
Foto: Badehotellet sæson 8/Fra venstre er det Edith (Ulla Vejby), Amanda (Amalie Dollerup), Otilia (Merete Mærkedahl) og Ane (Mia Helene Højgaard)/Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Matador

Matador må være den eneste 30 år gamle genudsendelse, der stadig kan trække flere seere end X Factor. Men hvorfor bliver så mange danskere ved med at hænge i Matadors skørter i stedet for at klippe navlestrengen og komme videre? Udover at serien tæller en uhørt mængde talent både foran og bagved kameraet, så kan noget af forklaringen måske findes i de utroligt genkendelige mennesker og i det faktum, at de (næsten) alle sammen får, hvad de fortjener – både de gode og de onde.

Seriens mest entydige skurke, nazisten Holger Jørgensen, og den opportunistiske hustyran, Lærer Andersen, ender begge med at lade livet. Seriens to kyniske forretningsmænd, Mads Skjern og Skjold-Hansen, får på hver deres måde lov at føle konsekvenserne af deres valg ved et slagtilfælde for den enes vedkommende og en familie i opløsning samt efterfølgende depression for den andens vedkommende. Den pligtsky Jørgen Varnæs mister både kone, karriere og elskerinde og den selvretfærdige kommunist, Røde, må søge ansættelse hos sin kapitalist-kone, mens den snobbede Frk. Jørgensen hele vejen igennem serien konstant tvinges til at servicere folk, hun har følt sig hævet over.

Samtidig får alle de gode og ordentlige mennesker præcis det, de drømmer om. Agnes får succes, Kristen og Elisabeth får hinanden, Maude og Hans Christian finder hinanden, og Ingeborg får om ikke andet så sit venskab med baronen i fred.

Faktum er, at når man tænder for Matador, træder man ind i en verden, hvor alt er præcis, som det skal være. Og det er en slags tryghed, vi nok aldrig holder op med at længes efter.

Matador kan streames på DRTV.

Matador
Matador / Foto: DR

LÆS OGSÅ: Viaplay filmatiserer kunstneren Edvard Munchs liv

LÆS OGSÅ: Årets top-10: De absolut bedste serier i 2022

LÆS OGSÅ: De 10 bedste nostalgiske julefilm  

Total
39
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like