Interessen for mad og Michelin-kokke har aldrig været større. Men hvad er stærkest – smagen eller løftet om at maden smager så godt, som den ser ud? Her er 5 film om mad, der får tænderne til at løbe i vand.
Vores optagethed af gourmetmad og kokkene bag måltiderne er på et historisk højdepunkt. Senest har den satiriske madthriller The Menu på Disney+ vakt opsigt, og på seriesiden har The Bear, der skildrer den hektiske hverdag i et restaurantkøkken, fået mange roser med på vejen.
Det vigtigste ved et måltid er dog ikke altid ikke smagen, men udseendet. I hvert fald, hvis man ser på den måde, vi dokumenterer vores mad på de sociale medier. Det kan da også være lækkert at se en veltilberedt tallerken og tænke: “Det gad jeg godt smage”.
Det er dog ikke noget nyt, for filmverdenen har også benyttet sig af det visuelt lækre i vores smagsoplevelser til at trække smagsløgene helt ind gennem skærmen.
Her er fem gode film, der handler om netop det at smage sig vej gennem livet.
Always Be My Maybe (2019)
Barndomsvennerne Marcus og Sasha har et turbulent forhold, der involverer kæresterier, skænderier, Keanu Reeves og en masse scener med lækre retter – af overvejende koreansk herkomst.
Sashas job som kok på en prominent restaurant giver en naturlig og glidende måde at diske op med retterne på. Det er gjort med stor omhu overfor retterne, men filmen byder også på en besnærende og gribende historie om menneskelighed, og den måde vi til tider kan være enormt dygtige til at lægge forhindringer i vejen for os selv.
Always Be My Maybe er svært stolt af sit gastronomiske ophav, og det ses tydeligt i de mange scener, hvor plottet udspiller sig henover en tallerken.
Det skal du spise til: Asiatisk, primært koreansk.
Always Be My Maybe kan streames på Netflix.
Babettes Gæstebud (1987)
Appetitten for et godt måltid er ikke nogen ny opfindelse. Siden vi begyndte at stege vores bytte over bålet, har vi sigtet efter at forbedre smagsoplevelsen. Og i den klassiske danske film Babettes Gæstebud er det en overdådig omgang traditionelle franske retter, der er i fokus.
Filmens store festmiddag er nemlig kulminationen af de mange års landflygtighed, den franske kvinde Babette har udlevet i et lille dansk bondesamfund, der sætter kristendommen før alt andet.
De får dog øjnene op for, hvad et godt måltid kan føje til livet, og en stor del af filmen udspiller sig henover Gæstebuddet, der ikke kun stiller sulten, men også gammelt nag i bero.
Det skal du spise til: Blinis, skildpaddesuppe og vagtler i sarkofag med trøffelsauce og foie gras.
Babettes Gæstebud kan lejes på Blockbuster.
Ratatouille (2007)
Kan mus lave mad? Ka’rotter? Ingen ved det, for de er normalt ikke ønskede i restaurantkøkkener. Men de har en god lugtesans, så måske det ikke er helt så langt ude. I hvert fald får rotten Remy chancen i Pixar-filmen Ratatouille, hvor han går sammen med den talentløse unge mand, Alfredo.
Det kan godt være, at det er en animationsfilm, men Pixar har formået at skabe en visuel stil, der virkelig fremhæver farverne på råvarer og retter, så det basker. Særligt en enkelt scene, hvor kokkerotten Remy beskriver, hvad smag i virkeligheden er, viser glimrende, hvordan man kan formidle det uhåndgribelige, når det hele er lavet på computer.
Som det er normen for Pixars film, spiller både handling, historie og det visuelle sammen til at skabe en forunderlig og sød historie, der er blandt de bedre fra animationshuset.
Det skal du spise til: Ja, Ratatouille for pokker, da!
Ratatouille kan streames på Disney+.
Burnt (2015)
Egoer er der nok af i madindustrien, og det er her, filmen Burnt finder sit afsæt. Bradley Cooper spiller måske nok en stereotypisk geni-kok, der både drikker for meget og tager for mange stoffer, hvor han burde koncentrere sig om at lave mad. Det er ikke ligefrem nytænkende, og historien er da også lettere forudsigelig.
Men der er alligevel spænding og overraskelser nok til at holde interessen fanget.
Burnt formår at vise livet folk kokke i New York, på en troværdig måde, som flere har rost den for. Og selvom maden primært fungerer som baggrund for scenen, er den allestedsnærværende, og de smukke retter drager øjnene til sig.
Det skal du spise til: Take-out fra en af Danmarks mange Michelin-restauranter.
Burnt kan streames på Viaplay og Filmstriben.
Chef (2014)
Ikke alle kokke er egocentriske røvhuller, og ikke alle kokke laver mad, for berømmelse og prestige. De rigtigt gode gør det, fordi de slet ikke kan lade være. Og så betyder det mindre, om det er med hvid dug og glas på stilk, eller om det hele er pakket ind i vokspapir og kan spises med én hånd.
Det er budskabet i filmen Chef, hvor den talentfulde kok Carl Casper netop vender tilbage til et liv, hvor det handler om maden og ikke alt det andet. Han lægger den prestigefyldte tilværelse bag sig og åbner en Food Truck, sammen med sin søn.
Kærligheden for maden er så tydelig, at du næsten kan lugte den gennem skærmen, og Jon Favreau er i særklasse i rollen som kokken, men det er tilgangen til det enkle og uprætentiøse, der er filmens helt store trækplaster.
Det skal du spise til: Krydret, enkel cubansk street food.
Chef kan streames på Netflix.
LÆS OGSÅ: På en anden planet: Her er de 5 bedste rumfilm
LÆS OGSÅ: 5 kultfilm, du kan streame på Blockbuster
LÆS OGSÅ: Store film, der kommer på SkyShowtime i 2023