5 film om seriemordere, du skal se, før du dør

Foto: American Psycho/Edward R. Pressman Productions/Muse Productions/Columbia TriStar Film Distributors International

Seriemordere har igennem hele filmhistorien haft en prominent rolle og været kilden til næsten endeløs fascination.

Derfor er det oplagt at sætte fokus på nogle af de bedste film, hvor de tilsyneladende normale mennesker skjuler et makabert indre.

Vi kommer til at tage fat på gysere senere på måneden, så i denne artikel bevæger vi os mere over i thrillerhjørnet.

Silence of the Lambs

Foto: MGM

Selvom du aldrig har set nogle af Ondskabens øjne-filmene eller serien Hannibal med Mads Mikkelsen, er Hannibal Lecter så indgroet i populærkulturen, at du næsten med sikkerhed har hørt om filmen.

Clarice Starling (Jodie Foster), en ung FBI-agent under oplæring, bliver sat til at udspørge den sindssyge, men noget så høflige kannibal, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), om hjælp til en sag om en anden seriemorder, Buffalo Bill. Samarbejdet ender med at tage form af, at Hannibal giver psykologisk indsigt i seriemorderen mod, at Clarice fortæller dybt personlige ting om sig selv og sit liv.

Her får du to mordere for én morders pris. På sin vis er Lecter og Buffalo Bill hinandens diametrale modsætninger. Buffalo Bill er eksplosiv og grov, hvorimod Lecter er den perfekte middagsvært… såfremt du ikke selv er middagen. Hvem har ikke følt det isne ned ad ryggen, når Lecters skinnende øjne stirrede på dig direkte gennem skærmen, eller mens man forestillede sig, hvordan det vil være at blive holdt fanget af Bill?

Silence of the Lambs kan ses på Prime Video.

American Psycho

Foto: American Psycho/Edward R. Pressman Productions/Muse Productions/Columbia TriStar Film Distributors International

Hvis du vil dykke langt ned i psyken på en seriemorder, er American Psycho med Christian Bale et godt bud. Filmen er bygget på Bret Easton Ellis’ bestsellerroman af samme navn.

Den narcissistiske Patrick Bateman (Christian Bale) ser ud til at have alt. Et velbetalt job, en fantastisk lejlighed og en tøjstil, der siger spar to. Hvad han dog mangler er følelser, i særdeleshed empati. Følg Patrick, som han slår ihjel, og samtidig bliver undersøgt på nærmest Columbo-maner af den (måske) skarpe detektiv, Kimball.

Et interessant greb er, at alle scenerne med Willem Dafoe (Kimball) er optaget i tre omgange. En, hvor han spiller, som om han ved, Patrick er morderen, en, hvor han mistænker det, og en sidste, hvor han tror, Patrick er uskyldig. Disse forskellige tilgange bliver så klippet sammen på tværs af hinanden, så han skifter adfærd midt i samtalen flere gange. Dette er ikke kun et sjovt fun fact, men også et indblik i, hvordan Patrick ikke kan forholde sig til og aflæse andre folks følelser.

American Psycho kan ses på Netflix og Viaplay.

Seven

Foto: Seven/
Arnold Kopelson Productions/New Linde Cinema

David Finchers thriller Seven står højt på listen over film helt generelt, men hvad thrillere med seriemordere angår, ligger den klart tæt på toppen.

Den hærdede politidetektiv Somerset (Morgan Freeman) får en ny partner i form af den kortluntede Mills (Brad Pitt) og bliver sat til at undersøge en række mord, der lader til at dele et motiv. De er inspireret af de syv dødssynder. En overvægtig mand blev tvunget til at spise sig selv ihjel: Fråseri. En kriminel forsvarer, der tjener på at få moralsk fordækte mennesker til at gå fri, bliver påtvunget at skære et pund kød fra egen krop: Gerrighed.

Mordene bliver værre og værre, som filmen skrider frem, og de to detektiver prøver i al hast at fange den mystiske John Doe, inden han slår til igen. Seven er fuld af foruroligende billeder og ideer, der kan give selv den mest hårdføre en følelse af væmmelse.

Seven kan ses på HBO Max.

M

Film med seriemordere
Foto: M/Nero-Film A.G./Vereinigte Star-Film GmbH

Nok en af de mindre sete, men meget betydningsfulde film på listen er M fra 1931 af den tyske instruktør Fritz Lang.

I M har en barnemorder hærget i en unavngivet tysk by i otte måneder. Politiet har intet kunnet stille op, og hele byen er lagt i en næsten panisk tilstand, da alle i princippet kan være morderen. Byens kriminelle undergrund har også set sig sur på morderen. Til dels på grund af, at de heller ikke har meget tilovers for barnemordere, men også fordi den øgede politidrift spolerer deres egne planer. Byen kriminelle slår sig derfor sammen, og nu jager alle i byen den kriminelle.

M gør brug af forholdsvis avanceret (for sin tid) samspil mellem lyd og klipning. Næsten hele filmen er uden musik og foregår derfor i stilhed. Dette lægger stor vægt på de lyde, der kommer fra byen og personerne, og du ved, at hvis nogen fløjter melodien til In the Hall of the Mountain King, skal du skynde dig at få dine børn i sikkerhed.

M kan ses på Filmstriben.

Henry: Portrait of a Serial Killer

Film med seriemordere
Foto: Henry: Portrait of a Serial Killer/Greycat Films

Henry: Portrait of a Serial Killer blev i sin tid næsten bandlyst, og fik kun en meget begrænset levetid i biografen. Den var også en af filmene, der var med til at indføre bedømmelsen NC-17 i USA. Altså, film der kun er for voksne, men som ikke er pornografiske.

Vi følger Henry (Michael Rooker), en seriemorder med én regel frem for alt. Altid slå (tilfældige, men ofte kvinder) folk ihjel på en ny måde, så alle mordene ligner tilfældige drab. Henry bor sammen med Otis, en klam satan, der arbejder på en tankstation og sælger stoffer i sin fritid. Otis’ søster Becky kommer og bor hos dem, hvilket sætter Henry i en akavet situation, når han skal jonglere sin ellers normale optræden med sine indre lyster.

Filmen skifter mellem at være en slasher, psykologisk thriller og morbid komedie. Flere grafiske scener og temaer giver i den grad forståelse for, hvorfor filmen blev lagt for had i 1986. En grum oplevelse, men håndteret virkelig godt.

Henry: Portrait of a Serial Killer kan lejes på Viaplay.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film, der kom på streaming i september

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Blonde’ er et karaktermord på en af Hollywoods største legender

LÆS OGSÅ: De 6 bedste zombiefilm

Total
23
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like