5 fortællinger, der gør dig klogere

Foto: Lindhardt og Ringhof

Der er især to fordele ved at læse og lytte til bøger: 1) de giver dig mulighed for at komme væk fra hverdagen og 2) de fleste fortællinger er med til at gøre dig klogere og sætte tankerne i gang.

I samarbejde med Chapter sætter Vi Elsker Streaming fokus på 5 fortællinger, der gør dig klogere.

Jeg er nok nødt til at skynde mig at pointere, at jeg selv er uddannet historiker. Af den grund er kategorien ”bøger der gør dig klogere” i min optik særligt præget af historiske fortællinger. Og det kommer muligvis en smule til udtryk på den nedenstående liste.

Jeg kan dog love, at lydbogstjenesten Chapter også har en lang række gode bøger om videnskab, teknologi, natur o.l., hvis du er mere til den slags.

Sapiens, en kort historie om menneskeheden

Mennesket har efterhånden gået på jorden i mange år. Men hvor starten vores historie egentlig? Hvordan kan det være, at det lige præcis er os, der er endt med at ”herske”? Og hvordan har vi udviklet os, som vi har? Alle disse spørgsmål og flere til sættes der fokus på i Sapiens, en kort historie om menneskeheden.

Foto: Chapter

Vil du blive endnu klogere, kan du også lytte til bøgerne Homo Deus – En kort historie om i morgen og 21 ting du bør vide om det 21. århundrede. Alle tre bøger er skrevet af Yuval Noah Harari.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

Af andre bøger i denne ”kategori” kan der nævnes Jeanette Varbergs Viking og bogserien 100 Danmarkshistorier. Er du mere til skønlitteratur, kan du med fordel gå efter bøger af forfatterne Ken Follett og Conn Iggulden. Mange forfattere skriver godt, men Follett og Iggulden skriver eminente fortællinger med et historisk udgangspunkt, som faktisk formår at gøre læseren klogere.

Danmarks Konger

Vi må også hellere vende blikket mere specifikt mod den danske historie. For det er trods alt vigtigt at kende til sit eget lands historie – og ikke kun verdenshistorien. Vi kan anbefale dig at lytte til bogen Danmarks Konger af Palle Lauring, hvis du vil blive klogere på de danske regenter gennem tiden.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Umiddelbart findes der en masse bøger om de danske konger. Disse tæller både større værker om hele eller dele af kongerækken og bøger, som går tæt på én konge. Laurings bog skiller sig dog ud ved ikke blot at opremse de forskellige konger og gennemgå klassiske begivenheder. I stedet stilles der skarpt på hver konge i rækken. Og som lytter bliver man dermed draget ind i fortælling.

Hjernen er stjernen

Hvis du ønsker at blive klogere, er det oplagt at starte med en forståelse for din egen hjerne. I bogen Hjernen er stjernen sætter læge og hjerneforsker Kaja Nordengen hjernen under et mikroskop. For hvad kan dette utrolige organ? Og hvorfor er det, at hjernen både er en velsignelse og en forbandelse? Kan vi selv gøre noget for, at vores hjerne bliver ”stærkere”?

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende biografier, der giver dig gåpåmod i hverdagen

Du skal ikke sætte alverdens tid af til Hjernen er stjernen. Faktisk kan du blive klogere på din hjerne på 5 timer og 17 minutter. Måske de lidt over 5 timer kan give dig indblik i, hvordan du fremover får mest muligt ud af din hjerne, så du udnytter alle dens funktioner.

Tænkepauser

Foto: Aarhus Universitetsforlag

Okay, jeg snyder måske en smule ved at nævne Tænkepauser. Der er nemlig ikke tale om én bog, men derimod en bogserie. Alligevel føler jeg mig nødsaget til at nævne Tænkepauser på denne liste over fortællinger, der gør dig klogere. Det skyldes, at forskellige forskere på blot 60(!) sider formidler en række emner, som netop giver stof til eftertanke og udbygger dit vidensgrundlag.

LÆS OGSÅ: 3 bøger, du bør give et lyt

Tænkepauser tager både udgangspunkt i følelser, søvn, frihed, kroppen, tro, m.m. Så uanset hvad du vil blive klogere på, kan det lade sig gøre ved at lytte til denne bogserie. Hver bog varer lige omkring 1,5 time, så du kan blive klogere på vej på arbejde, mens du laver aftensmad, på en gåtur etc. Find blot dine høretelefoner frem og tryk ”afspil” i Chapters app.

Naturens hemmelige netværk

Det er naturligvis spændende at høre om menneskeheden, vores følelser, hjerne, udvikling o.l., men der findes trods alt også andre ting her på Jorden. Det absolut vigtigste må være naturen. For hvor ville vi egentlig være uden Moder Natur?

LÆS OGSÅ: Hvor skal vi gå hen i dag? 5 gode podcasts til din corona-gåtur

Få et indblik i de komplicerede forbindelser i naturen med bogen Naturens hemmelige netværk. Selv hvis du ikke er helt stærk i økosystemer, dyr, planter, vejrsystemer m.fl., kan du få noget ud af at lytte til Naturens hemmelige netværk. Forfatter Peter Wohlleben er nemlig fremragende til at forklare de indviklede systemer på en letforståelig måde.

Chapter er den danske bogbranches egen lydbogs-app. Derfor kan Chapter tilbyde dig en større litteratur-oplevelse end andre apps. I Chapters univers kan du lade dig inspirere af forfatterne selv, få anbefalinger fra vores redaktører og vælge din næste bog blandt tusindvis af lydbøger og e-bøger i alle genrer.

Med Chapter kan alle være med – og med deres fleksible priser behøver du ikke engang være en læsehest for, at det kan betale sig. Abonnementet Chapter Flex giver dig 12 timers forbrug for bare 69 kr./md. Og bruger du ikke alle timerne den ene måned, så overføres de helt automatisk til den næste måned.

Så det er bare op på lyttehesten, Danmark…

LÆS OGSÅ: 5 fortællinger, der gør dig klogere

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende biografier, der giver dig gåpåmod i hverdagen

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like