5 gange, hvor 2’eren var bedre end 1’eren, og 5 gange, hvor den absolut ikke var

5 gange hvor efterfølgeren var bedre end originalen
Christian Bale som Batman i The Dark Knight / Foto: Warner Bros/Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix

Har du nogensinde gjort noget, der var så godt, at du tænkte, at du simpelthen bare måtte gøre det igen?  

Sådan har Hollywood haft det i rigt mål i mange år, og efterfølgere til store filmsuccesser har været en del af filmindustrien siden 1916, da The Fall of a Nation fulgte efter The Birth of a Nation, der udkom året før.  

Det lyder måske logisk nok, når de vælger at lave mere af det, vi godt kan lide, men nogle gange lykkedes det, og andre gange er det spild af tid og kræfter. 

Vi giver dig her en række bud på film, hvor efterfølgeren faktisk er bedre end den originale film. Og så er der selvfølgelig også de gange, hvor den så afgjort ikke er det. 

Bedre end den første: 

Terminator 2: Judgement Day

Den første Arnie-nator havde ikke held med at få bøffet moderen til modstandsbevægelsens frontfigur. Derfor blev der sendt en mere kompliceret udgave efter sønnen 11 år senere. Logikken bag Skynets måde at ræsonnere på kan måske nok anfægtes. Men historien fungerer, og tilsat Guns N’ Roses, Harley Davidson og – for datiden – imponerende special effects, blev Terminator 2: Judgement Day en vanvittig succes.

Terminator 2: Judgement Day kan streames på Viaplay og Prime Video.

The Dark Knight

Da Christopher Nolan gik i gang med at skabe en ny verden for Batman, var det en ganske anderledes form for dyster dunkelhed, end vi var blevet vant til. Batman Begins var en imponerende reboot, der lod alle de grinagtige latterligheder bag sig. Og efterfølgeren The Dark Knight byggede videre på den trend. Heath Ledgers præstation som jokeren var prisværdig, men filmen i sig selv er også markant bedre end forgængeren.

The Dark Knight kan streames på HBO Max.

Ringenes Herre: De to Tårne

Det samme gør sig gældende i anden udgave af Peter Jacksons Tolkien-trilogi. Den første film tog verden med storm. Og vi var blevet blæst væk af den magiske verden, der var kommet til live under optagelserne i New Zealand. I De To Tårne udfoldede resten af Middle-earth sig for vores øjne, og det blev tydeligt, hvor magisk Tolkiens verden i virkeligheden var. 

Ringenes Herre: De to Tårne kan streames på Prime Video og HBO Max.

Top Gun: Maverick

Det kan godt være, at der er 30 år mellem den første og den anden film, men historie, personer og alt det andet hænger sammen. Selv Harold Faltermeyer er tilbage på musikken. Det har givet pote, for efterfølgeren til Tony Scotts ikoniske 80’er-film er ikke bare en værdig efterfølger i forbindelse med historie og filmens ånd. Top Gun: Maverick er faktisk endnu bedre. Også sat op overfor de krav, vi i dag stiller til vores film. Det skal ikke bare være action og romance. Der må også gerne være noget tyngde.

Top Gun: Maverick kan streames på SkyShowtime.

Evil Dead 2

Det er på samme tid den samme film og en efterfølger til Evil Dead fra 1981. Historien er langt hen ad vejen den samme som den første film, men alt er blevet bedre. Skuespillet, dialogen, de tekniske effekter og kvaliteten af optagelser, lyd osv. Osv. Vigtigst af alt er dog, at hvor den første film forsøgte at ramme en gyseragtig tone, som Stephen King efterfølgende roste til skyerne, har 2’eren lidt mere selvironi. Og det er virker 100%.

Evil Dead 2 kan lejes på Google Play og iTunes.

Værre end den første: 

Highlander II

Der var noget ganske magisk over den første film om de udødelige, der havde en forkærlighed for sværdkamp. Meget af det skyldtes, at vi ikke rigtigt vidste, hvad der lå bag. Det fik vi en forklaring på i efterfølgeren. Det havde vi dog aldrig rigtigt behøvet, og da slet ikke den håbløse gang sjuskeri, der endte med, hvad der kun meget gavmildt kan kaldes en historie.

Highlander II kan hverken streames eller lejes i skrivende stund – heldigvis.

The Crow: City of Angels

Brandon Lee mistede livet under optagelserne til den første film, der senere blev et kultfænomen. Efterfølgeren er en ligegyldig gentagelse af filmens plot, bare dårligere udført, med ringere skuespil. Og en tilsyneladende skamløs ligegyldighed overfor originalen. 

The Crow: City of Angels kan hverken streames eller lejes i skrivende stund – heldigvis.

Speed 2: Cruise Control

Da Speed udkom i 1994, tog den verden på sengen. Der var ingen, der havde regnet med, at en actionfilm om en bombe på en bus kunne have så meget pondus. Og da de flyttede bomben over til en båd, fik de bevis for, at det var en enlig svale. Keanu Reeves sagde, at han ikke havde en god mavefornemmelse efter at havde læst manuskriptet. Den skulle han have lyttet til.

Speed 2: Cruise Control kan streames på Disney+.

From Dusk till Dawn 2: Texas Blood Money

Den første film om vampyrerne i Mexico var et massivt hit. Så selvfølgelig ville der komme en efterfølger. Jeg lejede den på VHS-bånd tilbage i 90’erne og var mildt sagt overrasket over, at filmresuméet bagpå kassetten ikke passede på handlingen. Men måske han gav op efter de første 10 minutter, ligesom jeg gjorde? 

From Dusk till Dawn 2 Texas Blood Money kan lejes på Viaplay.

Independence Day: Resurgence

Det er ikke fordi, at det ikke kan lade sig gøre at genskabe magien fra gamle film efter mange år. Det lykkedes fint med Top Gun. Det gjorde det til gengæld ikke med Independence Day: Resurgence, der udkom 20 år efter originalen. Til gengæld traf de alle de forkerte valg, da de skrev historien, og det resulterede i en håbløs 2’er, der egentlig kun har navnet tilfælles med megahittet fra 1996.

Independence Day: Resurgence kan streames på Disney+.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Netflix-filmen ‘Trold’ er Norges svar på ‘Godzilla’

LÆS OGSÅ: Viaplay filmatiserer kunstneren Edvard Munchs liv

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Matilda The Musical’ tager ingen fanger og giver fantastisk underholdning

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like