5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

Foto: Tiger/HBO Nordic

Der findes et væld af dokumentarer at vælge imellem.

Emnerne dækker bredt fra alt fra skoleskyderier i USA til spækhuggere i fangenskab.

Der er dog alligevel et par titler, som vi gerne vil fremhæve – og som du kan se med det samme.

David Attenborough: A Life On Our Planet

Netflix

Foto: Sir David Attenborough i Chernobyl/Joe Fereday / Silverback Films

David Attenborough: A Life On Our Planet er den nu 94-årige britiske naturformidlers “testamente”.

En beretning om, hvor slemt det står til med den vilde natur på jorden baseret på oplevelserne og erfaringerne fra den britiske natur-tv-stjernes mere end 50 år lange karriere. Ud fra sit personlige vidnesbyrd skildrer han, hvordan den vilde natur er forsvundet rundtom i verden, siden han begyndte at producere naturprogrammer for engelske BBC tilbage i 50’erne.

LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

Dokumentaren rammer selvfølgelig ind i en utrolig aktuel dagsorden med klimaforandringer og tegner et sort billede for fremtiden, hvis magthaverne ikke skrider til handling. I den henseende er der ikke noget nyt i dokumentaren, men David Attenborough formår at formidle det på en måde, som bare fanger en.

Derudover indeholder dokumentarfilmen nogle fantastisk flotte – til tider uhyggelige – optagelser på linje med dem, vi kender fra naturudsendelserne Our Planet og The Blue Planet.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Netflix

Foto: Tiger King/Netflix

Timingen var perfekt, da Netflix sidste forår udgav dokumentarserien Tiger King: Murder, Mayhem and Madness. Danmark var netop blevet lukket ned for første gang grundet COVID-19, så folk havde masser af tid at bruge i selskab med de forskellige streamingtjenester. Her var Tiger King en af de mest iøjnefaldende titler, hvor seerne følger livet i en amerikansk udgave af Givskud Zoo.

Det er dog ikke en hvilken som helst løve-zoo. Indehaveren af denne zoo var den excentriske, opmærksomhedssøgende, homoseksuelle, country-syngende mand Joe Exotic. Og det er her, at kaosset afsnit for afsnit begynder at blive rullet ud i serien.

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

En medarbejder mister en arm, en konkurrent har efter sigende slået sin mand ihjel, en anden er tidligere mafioso, Joe forsøger at blive præsident, en af Joes adskillige ægtemænd begår selvmord, og sådan fortsætter det, indtil du pludselig indser, at du har binget alle afsnittene. Kæmpe anbefaling.

Tiger

HBO Nordic

Foto: Tiger/HBO Nordic

Modsat ovennævnte så handler Tiger på HBO Nordic ikke om kattedyr, men derimod om et af verdens største sportsikoner – golfspilleren Tiger Woods.

Tiger Woods har en noget særpræget historie, som langsomt bliver udfoldet i løbet af dokumentarens to afsnit, der hver har en længde på omkring halvanden time. Og det er faktisk virkelig spændende, også selvom du ikke er kæmpe golf-nørd.

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

Det viser sig hurtigt, at Tiger Woods, lidt ligesom Michael Jackson, har haft en far, der måske ikke altid har været verdens bedste rollemodel. I begyndelsen er alting godt, og Tiger vinder den ene turnering efter den anden, men rigdom og berømmelse har det med at give folk nogle skøre idéer – og det blev også tilfældet for Tiger Woods. Og så er nogle af de golfslag , han laver undervejs, nærmest grund nok til at se dokumentaren i sig selv.

Historien om Danmark

DR

Historien om Danmark er en dansk produceret dokumentarserie, der handler om landets historie fra stenalderen og frem til moderne tid. Det er et must-see, hvis du har en lille historiker inde i maven eller gerne vil have genopfrisket noget af dit lands fortid.

Der er ti afsnit i alt, der hver tager afsæt i en afgrænset tidsperiode, som bliver gennemgået kronologisk med flotte dramatiseringer af forskellige historiske begivenheder. Undervejs agerer Lars Mikkelsen vært og overværer de forskellige begivenheder, imens de udspiller sig.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´Aftentid og morgengry´ illustrerer, at Follett stadig er på toppen

Danmarks Radio fik en del hug, da serien udkom i 2017, da særligt de senere afsnit, der foregår i nyere tid, var meget politisk ensporede. Derudover var der også nogle, der mente, at der manglede flere skelsættende historiske events. Men hvis du kan se bort fra det, så er Historien om Danmark både underholdende og ikke mindst særdeles lærerig.

They Shall Not Grow Old

Kan lejes hos Viaplay

Der er ikke meget eventyrlighed over dokumentarfilmen They Shall Not Grow Old, der er instrueret af den Oscar-vindende, newzealandske filminstruktør Peter Jackson, der mestendels er kendt for Ringenes Herre-trilogien.

I filmen har Peter Jackson brugt en ny teknologi til at restaurere gamle optagelser fra 1. Verdenskrig, og resultatet er en hjerteskærende, tankevækkende og intens film, der på en helt unik måde viser, hvad soldaterne i krigen måtte gennemleve.

I begyndelsen ligner They Shall Not Grow Old nærmest enhver anden generisk krigsdokumentar, men efter godt og vel 25 minutter, ændrer formen sig. Pludselig kommer der farve på billederne, skærmen bliver større, og detaljerne skarpere. Det bliver meget mere levende end noget andet, man før har set i gamle filmoptagelser, og du får en fantastisk detaljeret indsigt i, hvilke grusomheder soldaterne under 1. Verdenskrig måtte gennemleve. En dokumentar, alle bør se.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like