5 hit-serier, du (måske) ikke vidste startede som film

Foto: Westworld / HBO Nordic

Vidste du, at flere af de største serier først blev produceret som film?

Det er ofte en risikabel affære at tage en populær film og lave om til en serie. Det er nemmere at skuffe end at begejstre, og det kræver, at man ved præcis, hvorfor filmen blev en succes.

Nogle gange lykkedes det så godt, at man helt kan glemme originalfilmen, fordi seriens succes overskygger det originale materiale.

Vi har samlet fem hit-serier, der alle startede som film.

Fargo (Baseret på Fargo – 1996)

Foto: Fargo sæson 1 / HBO Nordic

Kender du brødrene Joel og Ethan Cohen, så kender du også filmen bag serien Fargo. Den endte med at give Frances McDormand en velfortjent Oscar. Filmen er meget et produkt af midt-90’erne, hvor makaber vold og syrede dialoger var i højsædet.

Fargo blegnede lidt i forhold til andre film i samme genre såsom Pulp Fiction og Natural Born Killers, der udkom blot to år før. Men Fargo har i visse sammenhænge haft længerevarende indflydelse på Hollywood.

Spøjst nok er seriens antologi-form med til at sikre, at filmen egentlig godt kunne betragtes som værende ét langt afsnit. Alt foregår i samme univers, og selvom Cohen-brødrene slet ikke har haft så stor indflydelse på serien, er det stadig tydeligt, hvor inspirationen kom fra.

Hannibal (Baseret på Red Dragon – 2002)

Teknisk set er Hannibal baseret på bøgerne af Thomas Harris, men serien om den charmerende kannibal har for de fleste udspring i filmen Silence of the Lambs (På dansk: Ondskabens Øjne) og efterfølgeren Red Dragon. Det giver mening, for filmen blev skelsættende som bl.a. den første gyserfilm til at vinde en Oscar i kategorien ”Bedste film”.

Det er dog ikke alle, der ved, at blot tre år tidligere blev bogen filmatiseret under titlen Manhunter. Der var ingen tvivl om kvaliteten af Harris’ romaner, og både Richard Gere, Paul Newman og Mel Gibson var i betragtning til rollen som agent Will Graham, der dog i sidste ende gik til William Petersen, de fleste nok kender som Gil Grissom i CSI: Crime Scene Investigation.

Westworld (Baseret på Westworld – 1973)

Foto: Westworld sæson 2 / HBO Nordic

Filmen Westworld er noget mere enkel end serien Westworld. Men i 1973, hvor Yul Brynner tog rollen som manden i sort i en forlystelsespark, befolket med robotter, blev filmen modtaget med stor positivitet.

En efterfølger blev lavet, med titlen Futureworld, men den blev aldrig nogen stor succes. Nogle år senere prøvede man sig igen med at lave en serie, der fik navnet Beyond Westworld, der heller ikke var i stand til at begejstre.

Plottet i den nye udgave tager afsæt i både film og serie, men har fået betragteligt mere succes. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da det hele – som så mange andre store succeser – er baseret på en bog skrevet af Michael Chrichton, der er kendt for bl.a. at have skrevet Jurassic Park.

Buffy the Vampire Slayer (Baseret på Buffy The Vampire Slayer – 1992)

Sarah Michelle Gellars hårdtslående vampyrjæger blev en massiv success, og serien er i dag pensum for enhver nørd med respekt for sig selv. Men oprindeligt var det Kristy Swanson, der med træpæle og cheerleader-uniform, tog kampen op mod mørkets kræfter. Filmen er noget mere campy, og serien har helt afgjort meget mere pondus og personlighed.

Filmen udkom fem år før serien, og selvom der er knap så meget andet end ”bare” vampyrer på menuen, er det filmen, der er det grundlæggende kildemateriale.

Swanson fik følgeskab af Luke Perry, der på tidspunktet var det nye sort, efter at have spillet rollen som Dylan McKay i Beverly Hills 90210. Og hendes læremester blev spillet af Donald Sutherland.

M*A*S*H (Baseret på MASH – 1970)

Det var også Sutherland, der første gang trak i kirurguniformen i Korea under krigen. Alan Alda overtog nemlig først rollen som Hawkeye, to år efter Robert Altman havde instrueret filmen om livet på det mobile felthospital. Sammen med bl.a. Elliot Gould og Robert Duvall skabte de et solidt grundlag for en serie, der endte med at blive en af tv-historiens mest markante komedieserier. Nogle af skuespillerne fra filmen genoptag deres roller i serien. Bl.a. ”Radar” O’Reilly og Fader Mulcahy.

Seriens ikoniske introsekvens skylder en stor del af sin genkendelighed til nummeret ”Suicide is Painless”, der er en del af et mindre sideplot i filmen. Den dameglade tandlæge, ”Painless Pole” Waldowski, vælger at gøre en ende på tilværelsen, efter han får mistanke om, at han er blevet impotent.

Her synger hans militærkammerater ham videre til den næste verden med nummeret, der siden er blevet genindspillet flere gange, af bl.a. Manic Street Preachers.

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

LÆS OGSÅ: Kærestetid: 5 film og serier I kan se sammen i foråret

LÆS OGSÅ: De gode samtaler: 5 film vi altid taler med vores venner om

Total
8
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like