5 inspirerende biografier, der giver dig gåpåmod i hverdagen

Foto: Gyldendal

En god biografi giver os adgang til mennesker, som vi ikke normalt ville komme tæt på. Dermed kan vi lære af andre mennesker end dem i vores nærmeste omgangskreds.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvilke fem inspirerende biografier, du bør sætte tid af til at lytte til.

For nogle kan biografier virke som tungere læsning og lytning end f.eks. skønlitteratur. Alligevel er det en genre, som er et lyt værd.

Du kan lytte til de nedenstående titler på Chapter – en ny e- og lydbogstjeneste i Danmark.

Under bjælken

Lad os starte ud med en kongelig fortælling her på listen over fem inspirerende biografier, vi synes, du bør lytte til. For Under bjælken er en fortælling om Kronprins Frederik. Så hvis du gerne vil helt tæt på Hans Kongelige Højhed, skal du læse denne biografi.

Under bjælken er inddelt i otte kapitler, hvor læseren får lov til at komme tæt på Kronprins Frederik i forskellige situationer af hans liv. Du kan bl.a. lytte til hans opvækst, tid som akademiker og frømand, samt hvordan det er at være familiefar, samtidig med at man i fremtiden skal være Danmarks konge.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

Bogen er skrevet af Jens Andersen, der bl.a. har skrevet en biografi af Kim Larsen. Indholdet er baseret på samtaler med Kronprins Frederik og de mennesker, der er i hans omgangskreds. Man får altså ikke blot én vinkel på Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik.

Derfor mener vi, at Under bjælken er et lyt værd, da den netop giver et anderledes indblik i et ekstraordinært menneske med en usædvanlig fortid, nutid og fremtid.

Ser du månen, Daniel

Ser du månen, Daniel er ikke en helt ny titel, men når det kommer til inspirerende biografier, kan man ikke komme uden om den. Bogen blev oprindeligt udgivet i 2015, og sidenhen er fortællingen også blevet til en spillefilm. Forfatter Puk Damsgård stiller skarpt på den danske fotograf Daniel Rye, som blev holdt som gidsel af Islamisk Stat, Ryes familie, Islamisk Stat og organisationens tilhængere, tortur m.m.

LÆS OGSÅ: 3 bøger, du bør give et lyt

Man kan ikke komme uden om, at Ser du månen, Daniel er en voldsom fortælling. I sine 398 dage som gidsel oplevede Rye en masse grusomhed. Men han formåede også at danne venskaber med de andre gidsler. Det er således både en rørende og hård fortælling, som også virker livsbekræftende på læseren.

Du kan passende lytte til bogen og derefter se filmen med samme navn. Daniel Rye holder desuden ofte foredrag, hvis du er interesseret i at vide endnu mere.

Himlen over min fars tag

Foto: People’s Press

Vi bliver et øjeblik længere ved de lidt barske fortællinger. For du bør også lytte til biografien Himlen over min fars tag. Bogen er skrevet af Zeinab Mosawi og Birgitte Vestermark, og fortæller Zeinabs personlige historie. Som 16-årig blev Zeinab Mosawi sendt til ufrivillig genopdragelse af sine forældre hos sin fars familie i Irak.

Den drastiske beslutning skyldes, at Zeinab var ved at blive ”for dansk”. Hun fulgte simpelthen ikke de kulturelle normer, som hendes forældre ønskede, at hun levede efter.

LÆS OGSÅ: Guide: 3 danske podcasts alle kan lytte med på

Himlen over min fars tag sætter fokus på tabubelagte emner. Samtidig er biografien med til at vise, at man kan og bør kæmpe for den man er – også selvom det er hårdt. For det nytter intet, at man bare giver op. I de fleste situationer er der håb forude. Man skal bare finde håbet, troen og styrken i sig selv.

Min historie

Du skal praktisk talt have boet under en sten for ikke at kende til Michelle Obama. I otte år stod hun ved sin mands side som USA’s førstedame, men i mange flere år har hun været en markant personlighed, der gør alt, hvad der står i hendes magt for at skabe en bedre verden. Michelle Obama er en fremtrædende kvinde, som enhver kan drage inspiration fra.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Renegades: Born in the USA’ er mere end bare godt selskab

Netop inspiration og forståelse for hendes person kan du få ved at læse biografien Min historie. Bogen er fyldt til randen med god historiefortælling og dybe refleksioner. Det er således en bog, der fanger læseren – også selvom man måske ikke altid kan sætte sig helt ind i oplevelserne. For lad os være ærlige: Michelle Obama har nok befundet sig steder, som de fleste af os ikke helt kan forestille os. Alligevel er bogen skrevet så alle kan lære og føle sig inspireret.

Se mor, jeg danser

Foto: Lindhardt og Ringhof

Hvis du har set morgen-tv på enten DR1 eller TV2, kender du nok allerede til Puk Elgård. Hun har nemlig været en afgørende figur på tv-skærmen i mange år. Elgårds biografi handler dog ikke så meget om tiden i rampelyset, men nærmere om hendes opvækst. For Puk Elgård er, med sine egne ord, ”et erstatningsbarn”. Hendes søster Pia gik bort som syvårig, og ikke længe efter blev Puk undfanget.

LÆS OGSÅ: Terapi i ørerne: Tre gode psykologi-podcasts, der får dig igennem lockdown

Et nyt barn skulle være medvirkende til at hele familien, men når først man har oplevet den type sorg, er det svært at komme sig helt. Og det er netop tilfældet med Puks forældre. Alligevel er dette ikke en sorgfuld fortælling, men nærmere en hyldest til livet.

Det er især derfor, at den er et lyt værd: nogle gange har vi alle brug for at blive mindet om, at alting nok skal gå, selvom det ikke virker sådan i øjeblikket.

Chapter er den danske bogbranches egen lydbogs-app. Derfor kan Chapter tilbyde dig en større litteratur-oplevelse end andre apps. I Chapters univers kan du lade dig inspirere af forfatterne selv, få anbefalinger fra vores redaktører og vælge din næste bog blandt tusindvis af lydbøger og e-bøger i alle genrer.

Med Chapter kan alle være med – og med deres fleksible priser behøver du ikke engang være en læsehest for, at det kan betale sig. Abonnementet Chapter Flex giver dig 12 timers forbrug for bare 69 kr./md. Og bruger du ikke alle timerne den ene måned, så overføres de helt automatisk til den næste måned.

Så det er bare op på lyttehesten, Danmark…

LÆS OGSÅ: 5 sjove lydbøger, der får dig til at flække af grin

LÆS OGSÅ: Hvor skal vi gå hen i dag? 5 gode podcasts til din corona-gåtur

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like