5 lydbøger, der giver dig kuldegysninger (og kvalme)

Foto: Dreamstime

Nogle gange kører man lidt død i krimi, romance eller fantasy, og der plejer jeg at vende mig mod gyset.

Der findes de klassiske gysere, f.eks. fra Stephen King, men der findes også mange lydbøger, som giver dig kuldegysninger og kvalme. Det er ikke udelukkende gys, men en reel advarsel, hvis du beslutter dig for at læse bøgerne:

De er fyldt med bodyhorror, detaljerede beskrivelser af nogle grumme ting, og kan virkelig gøre dig meget utilpas. Det er bøger, der (som Joey fra Friends gør) til tider bør lægges i fryseren.

TRIGGERWARNING!

Tender is the Flesh

Forfatter: Agustina Bazterrica
Genre:
Dystopisk, gys
Streamingtjeneste:
Mofibo, Saxo og Audible
Længde:
224

Foto: Scribner / Amazon

Tender is the Flesh er en af de klammeste, sygeste og forstyrrende bøger, jeg nogensinde har læst. Ærlig snak.

I Tender is the Flesh er verden blevet ramt af en virus, der har forurenet alt dyreliv. På grund af den manglende kødproduktion bliver kannibalisme lovligt. Vi følger Marcos, en menneskekøds-forhandler, som er slemt tortureret af sine egne tab, og som forsøger at få hånd om det nye samfund og liv, han er trådt ind i.

LÆS OGSÅ: De bedste true crime dokumentarer på Netflix lige nu

Det er selvfølgelig klammo, at det handler om kannibalisme, men det er ikke det, der gør, at man får ondt i maven. Det er den kliniske, helt neutrale tilgang til de rædsler, der bliver beskrevet. Den sidste scene efterlod mig rent faktisk med kvalme.

Bogen har fået ros af flere forskellige kritikere, og viser virkelig nogle forfærdelige scener, uden at forfatteren fortrækker en mine.

Johnny Got His Gun

Forfatter: Dalton Trumbo
Genre:
Krig, gys
Streamingtjeneste:
Nextory og Saxo
Længde:
309 sider

Johnny Got His Gun er i sin helhed en anti-krigs-bog. Intet mindre. Det er dog beskrivelserne af alle scenarier og hovedpersonens liv, der virkelig giver kvalme og kuldegysninger.

LÆS OGSÅ: Historikerens dom: ’How to Become a Tyrant’ drukner i overgearede og for simple forklaringsmodeller

Joe Bonham vågner på et hospital under 1. Verdenskrig, efter han blev fanget i en eksplosion. Han opdager langsomt, at han har mistet sine arme, ben, hele sit ansigt (inklusiv ører, næse, øjne, tænder og tunge), men at hans hoved fungerer helt perfekt.

Det efterlader ham som en fange i sin egen krop, uden at kunne gøre noget selv eller bede om hjælp. Han forsøger at slå sig selv ihjel ved at kvæle sig selv, men opdager, at han har en slange i halsen, han ikke kan fjerne. Bonham begynder at glide imellem virkeligheden og fantasi, hvor han husker sit liv før krigen.

Det er seriøst en bog, der giver en smule kvalme. Idéen om at være fanget i sin egen krop er forfærdelig, og beskrivelserne af krigen, Bonhams følelser, krop og meget andet, er simpelthen nærmest ulidelige at læse.

The Girl Next Door

Forfatter: Jack Ketchum
Genre:
gys, semi-sand
Streamingtjeneste:
Nextory, Mofibo og BookBeat
Længde:
352 sider

The Girl Next Door er forstyrrende, da den faktisk er baseret på en ægte forbrydelse. I 1965 blev den unge Sylvia tortureret og dræbt af en ven af familien. Endnu mere foruroligende er det, at både gerningsmandens egne børn og nabolaget børn deltog aktivt i torturen af Sylvia.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Opløst’ er en virkelig god krimi, som alle af genren bør læse

I bogen følger vi to unge piger, der bliver sendt hen til deres tante, efter deres forældres død. Her oplever de systematisk og i stigende grad mere voldsom tortur og misbrug – alt sammen udført af deres tante og hendes tre børn. Tanten er alkoholiker, og hendes tre drenge er sadistiske. Den ene, David, er dybt forelsket og seksuelt tiltrukket af sin kusine.

Det er den bedste måde at beskrive bogen på, uden at man giver for meget væk. Det er sådan en bog, der giver dig bly i maven, for den skyr ikke væk fra meget grafiske beskrivelser af voldtægt, tortur og meget, meget mere.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Devil Within’ er både en grusom og gennemarbejdet podcast

Den er forfærdelig at læse, og endnu mere forfærdelig med tanke på, at en ung kvinde gennemgik denne slags vold. Du kan også se filmen fra 2007 af samme navn, der er baseret på bogen.

The Painted Bird

Forfatter: Jerzy Kosiniski
Genre:
Krig, gys, fiktion
Streamingtjeneste:
Mofibo, Nextory og Saxo
Længde:
234 sider

Foto: Grove Press/Amazon

Det her er en af de bøger, jeg ærligt talt blev nødt til at holde en laaaaaaang pause fra, fordi den simpelthen er så detaljeret i dens grusomhed.

Bogen beskriver 2. Verdenskrig gennem en lille, jødisk ”stray” dreng, der vandrer igennem små byer. Det bliver til en masse møder med grusomhed, mennesker, fjender og en ret distanceret og undrende tilgang til de voldsomme ting, der sker foran ham.

LÆS OGSÅ: Kultgysere: 5 af de bedste og de mest oversete klassikere

Der er både beskrivelser af seksuelle… Øh… ting, som f.eks. incest, sex med dyr, voldtægt og mange andre virkelig voldsomme ting.

Ærligt er det en fuldstændig eminent bog, som jeg aldrig nogensinde vil læse igen, fordi dele af den er brændt ind i mit hoved. Læs på eget ansvar!

Dead Inside

Forfatter: Chandler Morrison
Genre:
Gys, splatterpunk, fiktion
Streamingtjeneste:
Audible
Længde:
191 sider

Okay, Dead Inside er virkelig god… Hvis man har lidt is (eller jern) i maven. Det er en meget, meget dyster og overraskende erotisk bog, der udforsker død, moral, identitet og meget mere.

Vi følger en ung sikkerhedsvagt, der arbejder på et hospital og har en ret unik – og klam – smag for kvinder. Faktisk kan han bedst lide, når de ligger helt stille… Og er kolde. Da han møder en jordemoder, der på en eller anden måde matcher ham helt perfekt, begynder deres fælles rejse mod at opdage dem selv, mens de udfører fuldstændigt vanvittige og afskyelige ting.

LÆS OGSÅ: De Gyldne Laurbær: Få inspiration til din næste lydbog

Man skal altså have nerver af stål, og en mave der kan holde til lidt, for den er detaljeret og creepy. Desuden er det en debut-roman (?!??), så Chandler Morrison starter rimelig stærkt ud.

Andre bøger, der kan give dig kuldegysninger og kvalme

Woom (Duncan Ralston)

Gone to see the River Man (Kristopher Triana)

The Slob (Aron Beauregard)

Insane Bastards (Wade H. Garrett)

Yellow (Aron Beauregard)

Rotting Dead F*cks (Matt Shaw)

Mother Maggot (Simon McHardy)

Lovesick (Jon Athan)

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

LÆS OGSÅ: De fem bedste krimiforfattere du ikke kommer udenom

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Fanget i et farligt forhold’ italesætter en ukendelig hverdag

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like