5 spændende lydbøger hvis du elsker true crime

(Foto: Chapter)
(Foto: Chapter)

Om man vil det eller ej, er true crime en genre, der i stor grad optager de fleste. Vi lytter, læser og ser alt, hvad vi kan om virkelighedens frygtelige hændelser.

Den fortsat stigende efterspørgsel efter genren gør, at der hele tiden kommer nye titler til. Det kan være svært at navigere i, hvilke titler der fortjener vores dyrebare tid. Her får du en stribe lydbøger hos Chapter, der gør dig klogere på virkelighedens grufulde sager.

Sygeplejersken

(Foto: Chapter)
(Foto: Chapter)

De fleste har stor tillid og tiltro til sundhedspersonalet i det danske sygehusvæsen, da vi som udgangspunkt går ud fra, at sundhedspersonalet har dedikeret deres liv til at hjælpe andre. Dette er ikke tilfældet på Nykøbing Falster Sygehus i årene omkring 2015.

Denne bog handler om den frygtelig sag fra Falster hvor en sygeplejerske bliver idømt 12 års fængsel for op til flere drabsforsøg. På dette hospital findes nemlig sygeplejersken Christina Aistrup Hansen, som af sine kollegaer bliver beskyldt for bevidst at dræbe sine patienter.

Bogen belyser hele historien fra det øjeblik, politiet modtager anklagen fra Nykøbing Falster Sygehus, og til Christina Aistrup Hansen sidder fængslet og første gang udtaler sig om sin dom til offentligheden.

Bogens skaber, Kristian Corfixen, er afsindig grundig i sin dokumentariske fortælling om alle de involverede fra patienter til kolleger og den dømtes familie. Bogen er ikke blot en beretning men et forsøg på at ruske op i det danske sundhedsvæsen for at undgå, at lignede sager sker igen.

Seriemorder – Mennesket bag monsteret

(Foto: Chapter)
(Foto: Chapter)

Vi må erkende, at seriemordere optager os lige så meget i true crime-genren som i fiktionens verden. Seriemordere er som et trafikuheld, vi ikke kan lade være at kigge på. Vi ved, det er makabert og forkert, men alligevel tiltrækkes vi. I denne bog af Florence McLean interviewer psykolog og profileringseksperten 34 seriemordere i forsøget på at blive klogere på deres sind, tanker og adfærd.

Florence McLean er den første danske profileringsekspert. Hun har arbejdet sammen med John E. Douglas, som Netflix har været inspireret af i serien Mindhunter. Ligesom i fiktionsserien interviewer McLean nogle af USAs værste seriemordere. Det er kendte navne som Arthur John Shawcross, Jeffrey Dahmer og Edmund Kemper, der er under lup hos McLean.

Hun forsøger ikke kun at undersøge, hvad de gjorde og hvorfor. Hun forsøger også at bruge den viden til at undersøge, om man kan forudsige, om et menneske bliver seriemorder og måske endda undgå det. Dette er ikke blot banalt underholdende true crime men banebrydende læring om forebyggelse af fremtidens seriemordere.

Danmarks største kriminalsager

(Foto: Chapter)
(Foto: Chapter)

Danmarks største kriminalsager er en bogserie om netop de største sager i nyere kriminalhistorie. Første bog er Hashsagen fra Isefjorden, som handler om, hvordan 13 tons hash blev smuglet fra Marokko til Danmark i en kapsejladsbåd. Denne sags smugler levede ikke op til de ellers mange fordomme, der kan være om narkotikasmuglere, og det var grunden til, at gerningsmanden alt for længe undgik mistanke.

Den anden bog hedder Våbenrøveriet i Antvorskov. Den handler om danmarkshistoriens største våbenrøveri. Maskerede gerningsmænd tiltvang sig adgang til kasernen i Slagelse og stjal for 2,4 millioner kroner våben. Det usædvanlige ved røveriet var, at meget tydede på, at gerningsmændene havde kendskab til kasernen, hvilket gjorde røveriet lettere for røverne og mistænkeligt for efterforskerne.

Den tredje bog hedder De forsvudne millioner ved Damhussøen. Den handler om det største pengerøveri i Danmark. Røveriet bliver begået af pengetransport-chauførren Andrew Johannisson, som lænker sin kollega og stikker af med 42 millioner kroner. Han bliver hurtigt anholdt, men pengene er væk, og meget tyder på, at han ikke har været alene om røveriet. Efterforskningen bliver mere vanskelig end forventet og ender i Thailand, før sagen bliver opklaret.

Jeg forsvinder i mørket

(Foto: Chapter)
(Foto: Chapter)

Denne titel kender du måske også på engelsk. I’ll be Gone in the Dark er nemlig originaltitlen og ligeledes navnet på HBOs dokumentarserie om en journalists jagt på en af USAs mest berømte og berygtede seriemordere. ‘The Golden State Killer’. ‘Area Rapist’ eller ‘Original Night Stalker’ var tilnavne til morderen, men i virkeligheden hed han Joseph James DeAngelo og var politibetjent i California.

I denne bog udfører Michelle McNamara researcharbejde om ‘The Golden State Killer’ fra hans første hærgen i 1970’ernes Californien og frem til hans pågribelse. Bogen er opsigtsvækkende dels på grund af McNamaras standhaftige og konstante søgen efter svar, dels på grund af hendes forsøg på at fortælle ofrene og deres pårørendes historie og dels på grund af den årelange kriminelle løbebane, ‘The Golden State Killer’ efterlader uden at blive pågrebet.

Bogen blev udgivet to år efter forfatterens død, og to måneder efter udgivelsen blev Joseph James DeAngelo arresteret. 

3096 dage

(Foto: Chapter)
(Foto: Chapter)

3096 dage var lige præcis det antal dage, Natascha Kampusch tilbragte i fangenskab, efter hun som 10-årig blev kidnappet på åben gade. Den østrigske pige tilbragte 8 år i fangenskab, hvor hun opholdt sig på ganske få kvadrameter, blev sultet, slået og mishandlet.

Bogen beskriver den årelange mishandling men fokuserer også på, hvad det vil sige at blive frarøvet sin identitet så tidligt i livet. Ud over beretningerne om de horrible år i fangenskab forsøger Natascha Kampusch også at beskrive, hvordan hun blev modtaget af offentligheden, efter hun slap fri i 2008.

Hendes beretninger er kontroversielle og uforudsigelige, da hun nægter at lade sig se som et offer. Hun er nysgerrig og undersøgende i hendes forsøg på at forstå oplevelsen. Friheden er ikke så lykkelig, som man skulle tro. Hun blev også mødt med afstandtagen, had og victim blaiming. Dette kan du læse mere om i hendes anden bog Ti års Frihed, som også er at finde på Chapter.

Faktaboks – Chapter

Chapter er den danske bogbranches egen lydbogs-app. Derfor kan Chapter tilbyde dig en større litteratur-oplevelse end andre apps. I Chapters univers kan du lade dig inspirere af forfatterne selv, få anbefalinger fra vores redaktører og vælge din næste bog blandt tusindvis af lydbøger og e-bøger i alle genrer.

Med Chapter kan alle være med – og med deres fleksible priser behøver du ikke engang være en læsehest for, at det kan betale sig. Abonnementet Chapter Flex giver dig 12 timers forbrug for bare 69 kr./md. Og bruger du ikke alle timerne den ene måned, så overføres de helt automatisk til den næste måned.

Så det er bare op på lyttehesten, Danmark …

 

Foto: Chapter.dk
Foto: Chapter.dk
Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like