7 film, der er den rene katastrofe 

bedste katastrofefilm
Jude Law i ‘Contagion’ / Ent_ssz101975/Allstar/Ritzau Scanpix/Warner Bros.

Intet er helt så spændende, som når Jorden er truet af meteorer, sygdom, havet eller noget andet, der har potentialet til at blive det sidste punktum i menneskehedens historie. Og det er helt perfekt, hvis man kan nyde det hjemme i sofaen.  

Heldigvis bugner Hollywoods arkiver med katastrofefilm, der kan få det til at løbe os koldt ned ad ryggen ved tankerne om at dø for foden af en eksploderende vulkan, at brænde inde på 135. etage eller blive knust under vandmasserne.  

Så hvis du trænger til lidt mere katastrofe – på behørig afstand – giver vi dig her syv bud på film, der kunne være lige noget for dig.  

Dante’s Peak (1997)

Da Vulkanen Dante’s Peak begynder at rumstere, må vulkanologen (jep, det hedder det!), Harry Dalton (Pierce Brosnan), smide alt fra sig og bruge sine supervulkanolog-evner til at redde ikke bare sig selv, men også en borgmester og hendes børn.  

Den er måske nok indbegrebet af 90’er-film, og dele af plottet er temmelig forudsigeligt. Det gør dog op for det, at tempoet er godt, og at historien faktisk ofte er drønspændende. Bedst af alt er dog de mange scener, hvor lava, aske og andre vulkanudbrudsrelaterede fænomener skaber nogle nærmest uvirkelige scener. 

Dante’s Peak kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

Contagion (2011)

Da Steven Soderbergh lavede Contagion brugte han lang tid på at researche verdensomspændende pandemier. Det gav pote, for i 2011, da filmen kom frem blev den lovprist af forskere over hele verden for den præcise gengivelse af forskeres tilgang til den problemstilling.  

Og det gav pote igen, da COVID-19 brød ud i 2019, for filmen fik massiv succes igen i 2020.  

Fokus i Contagion er på en fiktiv meget smitsom og dødelig sygdom, og en bred vifte af mennesker, der bliver påvirket af karantæner, dødsfald og jagten på en vaccine.

Contagion kan streames på HBO Max.

Twister (1996)

Herhjemme hedder de hvirvelvinde, og vores bakkede terræn og relativt korte afstand til havet gør, at de aldrig rigtigt bliver særligt store eller særligt destruktive. Men i de flade stater i hjertet af USA er der andre forhold. Her kan tornadoerne blive endeligt for hele samfund, mens de blæser gennem huse og byer.  

I Twister fra 1996 følger vi et hold tornadojægere, der har opfundet en måde at forudse tornadoernes udvikling og retning. Ført an af Helen Hunt (As Good As It Gets) og Bill Paxton (Aliens) kaster de sig med dødsforagt ud foran den ene tornado efter den anden. Det er godt filmet og en solid historie. Absolut en aften værd.

Twister kan lejes på Blockbuster.

Armageddon (1998)

De udryddede dinosaurerne for mange millioner år siden, og hvis en dag en meteor, der er stor nok, vælger at forsøge at flyve gennem vores klode, kan det meget vel være vores tur. Det er præmissen for Armageddon 

Indholdet er Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler og Aerosmiths superhit Don’t Wanna Miss a Thing, og det blev en opskrift på en af de mest succesfulde og bedst kendte katastrofefilm nogensinde.

Armageddon kan streames på Disney+.

The Towering Inferno (1974)

En ildebrand bryder ud på 81. etage under indvielse af The Glass Tower, en nyligt opført skyskraber med 138 etager i hjertet af San Francisco. Resten af natten går for de indespærrede med at finde en vej ud, der ikke foregår i stigende tempo i nedadgående retning.  

The Towering Inferno (dansk: Det tårnhøje helvede) er en klassiker inden for genren, og det skyldes i høj grad, at der blev satset hårdt på at filmen skulle blive en succes. Det mest åbenlyse trick i den henseende var at hyre en sand lavine af superstjerner som Steve McQueen, Robert Redford, Faye Dunaway og Fred Astaire. 

Skuespillet er altså på plads, og filmens plot er måske nok simpelt, men det virker. Faktisk så godt, at The Towering Inferno blev nomineret til en Oscar for bedste film i 1975. Den tabte, men det skyldtes i høj grad, at det var samme år som Godfather II var nomineret i samme kategori.

The Towering Inferno kan lejes på Blockbuster.

The Day After Tomorrow (2004)

Ændringer i vejr og klima er kommet noget tættere på, end da Roland Emmerich tog fat i dem i 2004. Men allerede dengang blev der råbt op om det. The Day After Tomorrow er på ingen måde særlig videnskabelig i indhold eller form. Det kan da også diskuteres, om den har gjort mere skade end gavn, men den sætter problematikken i front.  

Det giver en masse smukke – om end noget usandsynlige – scener af frosne landskaber, som kan give lidt næring til en forestilling om, hvad klimaforandringerne kan bringe med sig. Historien er tynd og klichefyldt, men den er pakket ind i god underholdning.

The Day After Tomorrow kan streames på Disney+.

The Road (2009)

Der er til gengæld ikke meget smukt over Viggo Mortenses postapokalyptiske verden i The Road. Sammen med en unavngiven dreng rejser han gennem den amerikanske ødemark på vej mod havet. På vejen kommer de på flugt fra mennesker, der vil udnytte og dræbe dem, eller det der er værre, og de oplever den absolut værste side af menneskeheden.  

Det er så rå og nådesløs en fortælling, at den absolut ikke er for alle. Den unavngivne katastrofe bliver aldrig forklaret, men resultatet er en død verden, hvor der ikke kan vokse noget, og alle må klare sig selv.

The Road kan streames på Filmstriben.

The Wave (2008)

Da fjeldet ved den norske by Gjeiranger kollapser, udløser det en tsunami på over 80 meter, der udraderer det lille samfund. Geologen Kristian må kæmpe for at redde folk og finde sammen med sin kone.  

Plottet er måske nok set før, men nordmændene har en lidt anderledes tilgang til mange ting, og The Wave (dansk: Bølgen) er både medrivende og underholdende. Og selvom den norske natur er meget anderledes end vores her i Danmark, føles det stadig mere som noget, der sker hjemme. 

The Wave kan streames på Netflix.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘We Have a Ghost’ føles som en skabelon af en film

LÆS OGSÅ: Traileren til den længe ventede filmatisering af ‘Den, der lever stille’ er endelig kommet

LÆS OGSÅ: 5 af de sjoveste film nogensinde 

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like