7 gode grunde til, at du skal høre Harry Potter lydbøgerne

Foto: Carlos Cruz / Rstoplabe14

Har du endnu ikke læst eller hørt Harry Potter-bøgerne? Måske du blot har set filmene? Lad os guide dig til, hvorfor du er nødt til at høre Harry Potter på lydbog.

Lige til at begynde med; der kommer til at være rigtig mange interne Harry Potter referencer i denne anmeldelse. Så er du ikke til bøgerne, til fantasy-genren eller bare i det hele taget til at være absolut underholdt og lykkelig, så er denne anmeldelse bestemt ikke din tid værd. For vi kommer til at grave dybt. Og det bliver magisk!

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

Med risiko for at blive udsat for Sectumsempra-forbandelsen, vil jeg forsøge at gøre det utilgivelige og give dig 7 gode grunde til, at du skal høre Harry Potter lydbøgerne. Jeg ved godt, at holdningen er, at bøger skal læses, men hold nu fast og se, om du ikke kan lokkes.

Ingen grund til at kaste forstummelsesbesværgelser her; vi er trods alt ikke en flok pixi-gnomer. Det skal indskydes, at jeg ikke bare er Harry Potter-fan, men den dér alt-for-meget-fan, som enten læser eller hører bøgerne minimum én gang om året.

Fry og Christensen er eminente til at læse Harry Potter

Lydbøgerne er tilgængelige på alverdens lydbogstjenester, både på dansk og engelsk. Selvom jeg er stor tilhænger af at høre dem på originalsproget, når det er muligt – især fordi det er Stephen Fry, som er oplæser, baserer jeg denne anmeldelse på den danske udgave.

Dels af nostalgiske grunde (jeg var ikke gammel nok til at kunne læse dem på engelsk, da de kom frem) og dels fordi oplæseren i disse er ingen ringere end skuespilleren Jesper Christensen! Og dét i sig selv burde være nok til at elske bøgerne, uanset om man er til magiske universer eller ej.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Det smarte ved lydbøger er, at du har mulighed for at traske rundt, gøre rent, lægge et puslespil eller bare sidde med en varm ingefærøl og lytte, mens du hører dem. Selvom du kan gøre alt muligt andet, mens du lytter, er du stadig tvunget til at høre det i oplæserens tempo, og det kan virkelig noget.

Selv har jeg en tendens til at speede læse-tempoet op, når tingene bliver lidt for spændende, men det betyder også, at jeg har en tendens til misse nogle små detaljer. Det er ikke lige så nemt, når du lytter, og derfor giver det virkelig noget til oplevelsen.

Første grund – magien begynder

Harry Potter og de vises sten lukker med første bog op for et eventyr, hvor du bliver taget med ind i et univers, som bedst kan sidestilles med Ringenes Herre, og så alligevel overhovedet ikke.

Foto: Phil Scott

Gennem Jesper Christensens stemme bliver både Harry, the Dursleys og selveste Dumbledores karakterer så legemliggjort, at man danner sig billederne for sit indre blik, uden at have filmene i tankerne. Og Dumbledore! Jesper Christensen er FABELAGTIG til dét med stemmer. Og rektorens stemme emmer af visdom, alder og kærlighed.

Bogen er i den lettere genre – lidt mere en børnebog – men til allersidst giver den alligevel et svirp med den Norske Takhale, og alvoren er ikke at tage fejl af.

Anden grund – skjulte gange og hjemlige følelser

Harry Potter og hemmelighedernes kammer tager spadestikket dybere i handlingen, og vi er ikke i tvivl om, at bøgerne har tænkt sig at udvikle sig fra den lette underholdning til en fortælling om oprør og kampen mod det onde.

Lydbogen her skal du høre, fordi du langsomt begynder at kunne samle nogle brikker, og fordi det, ligesom Harry har det med Hogwarts, bare føles som at komme hjem.

Tredje grund – Grum handling og rotteræs

Ligesom Harry Potter selv bliver handlingen i Harry Potter og fangen fra Azkaban mere voksen og mørk. Der er i højere grad kommet et aspekt af uhygge ind og usikkerhed ind om, hvorvidt Harry Potter er forbandet og forfulgt af Den Grumme.

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

Professoren i Spådom, Trelawney, bliver her præsenteret, og igen må jeg bare tage troldmandshatten af for Christensens evne til at skabe hendes karakter gennem den omtågede og svævende stemme.

Fjerde grund – der kræves blod, sved og ofre

Med Harry Potter og flammernes pokal får du spænding for alle dine sølvsegl. Her er der virkelig tale om den bedste (og værste) form for konkurrence, og du sidder på kanten af stolen under hele bogen.

Dysten om trekampspokalen skal udspilles, og ikke alting er, som du tror. Bogen slutter på en note som i høj grad får dig til desperat at fremsøge næste bog i din streamingtjeneste.

Femte grund – sløret oprør og et strejf af totur

Harry Potter og Fønixordenen. Denne bog træder skridtet videre fra den noget alvorlige drejning, den forrige bog tog. En isoleret Harry Potter, der på en hængende hippogriffjer undgår at blive bortvist fra Hogwarts, for i stedet at udsættes for alverdens smædekampagner.

Foto: Oxyman

Det er i denne bog, vi bliver præsenteret for Dolora Nidkjær. En absolut yndlingskarakter at hade. Jeg mener, kvinden er jo sadist. Indlevelsen i hendes sukkersøde kvalmende stemme er FANTASTISK. Dette er en meget mørk og tung bog, der ikke ligefrem er lystig læsning. Krigen er under opsejling, og du er ved at være klar til kamp.

Sjette grund – nettet strammes, og vi skubbes ud over kanten

Vi er kommet til Harrys sjette år, og han er i sorg. Harry Potter og Halvblodsprinsen skal du høre, fordi den giver dig et aspekt af tristhed kombineret med en vilje til at sejre. Harry begynder at forstå Voldemorts baggrund, og hvordan han måske kan besejres.

Sammen med Dumbledore sættes missionen i gang, og Harry forsøger at holde sammen på hans venner og egen godhed. Alt sammen med hjælp af Halvblodsprinsen. Vi øjner en chance for at besejre Du-Ved-Hvem, men er det muligt?! Videre til næste lydbog!

Syvende grund – kulminationen, kampen og afslutningen

Det er nu, det går løs. Opgøreret. Du hænger ved Jesper Christensens ord og bider negle. Jeg har gået mangt og mange ture, mens jeg lyttede til denne bog og hviskede ”JA! Tag den!” eller fægtede (i det skjulte) med en imaginær tryllestav for at være med i kampen.

LÆS OGSÅ: Kærestetid: 5 film og serier I kan se sammen i foråret

Og jeg har grædt, mens handlingen har udspillet sig og pauset oplæsningen, fordi det simpelthen er blevet for spændende. Dette er kulminationen på 6 foregående bøger, og så skal slaget slås. Og du ved, der kommer en ende på det. De sidste ord ytret og lyden stopper. Det er fantastisk! Og en oplevelse du ikke må snyde dig selv for.

Bøgerne kan du finde på diverse streamingtjenester, heriblandt Mofibo, e-Reolen, Saxo og Nextory.

Så nu er der ikke andet at sige end Accio lydbog og god fornøjelse!

Total
21
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like