Anmeldelse: “‘7 år med Lukas Graham’ har meget mere på hjerte”

7 år med Lukas Graham på DRTV
Foto: 7 år med Lukas Graham på DRTV

Et af Danmarks absolut mest succesfulde bands på verdensplads, Lukas Graham, kan nu følges i dokumentaren 7 år med Lukas Graham på DRTV.

Umiddelbart kan det lyde overfladisk at koge syv vanvittige begivenhedsrige år for Lukas Gramham ned til en dokumentar på 58 minutter. Men René Sascha Johannsen har mesterligt formået at skabe et råt og intenst rammende indblik på meget lidt skærmtid. For ligesom bandet ikke har spildt tiden i de syv år, den skildrer, så har instruktøren absolut heller ikke spildt et sekund.

Filmen er et filterløst og kontant indblik i primært forsangeren, Lukas Forchhammers, oplevelser med en karriere, der med raketfart indtager verdenen med singlen 7 years.

Forventer du en klassisk musikdokumentar om bandet Lukas Gramhams tilblivelse og begyndelse, så bliver du snydt, men heldigvis positivt overrasket over, at 7 år med Lukas Graham har meget mere på hjerte.

Ambitioner er urealistisk høje fra første sekund

De første ord, ”Jeg vil helt derud, hvor selv dem, der drømmer langt, drømmer stort, ikke kommer ud og ikke er ude i deres egne drømme, hvis først jeg begynder at lukke op for, hvad det egentlig er, jeg gerne vil, så tror folk, jeg er vanvittig”, sætter barren afsindigt højt.

Hvis det er ambitionen fra bandets begyndelse og for fremtiden, så er det svært at se, hvordan drømmen skal blive til en succes. Men sådan er det med genialtiet og galskab, de følges ofte ad og drømmen lykkes. Dog, som bekendt, ikke uden konsekvenser og opofrelse.

Lukas Forchhammer har i et interview i forbindelsen med dokumentarens premiere udtalt, at han er lidt flov over at sig selv i nogle af de situationer, der forekommer i dokumentaren. Men for mig, som seer, er det befriende endelig at få et ærligt indblik i de sårbare, charmerende og grimme følelser, som alle mennesker besidder, verdensstjerne eller ej. Blandt andet ser vi bandet til det famøse Grammy Awards, hvor bandet er nomineret til tre Grammy’er i kategorier blandt Adele, Beyoncé og Justin Bieber. Hvor de to bandmedlemmer graciøst tåler nederlaget, viser Forchhammer en ægte, ucharmerende, men forståelig dødærgerlig reaktion, som er til at tage og føle på, også for omgivelserne.

Livet handler ikke om likes

Med kæmpe succes over hele verden medfølger ligeledes kompromiser og forsømmelser af familie, venner og det rolige liv hjemme i Danmark. Karrieren og den musikalske kreative kompromisløshed, som Forchhammer bygger sine ambitioner på, giver bandet den succes, som de i den grad fortjener, men konsekvenserne er ikke overraskende.

Det hæsblæsende tourliv, den enorme succes og stigende ego, tabet af hans far kulminerer i et ikke overraskende psykisk nedbrud, da ingen er skabt til at leve eller nære sig af likes, frem for familie. Derfor skifter Forchhammer Wembley ud med vasketøj og forsøger afslutningsvis at lægge sine vilde ambitioner i familien, i stedet for popstjernelivet.

7 år med Lukas Graham er en anderledes og rå dokumentar, der har forvist al glamourøs underholdning, som formatet tidligere har haft tendens til at være og faktisk kogt syv succesfulde år ned til 58 minutters barsk realitet. Dokumentaren er ikke specielt underholdende i en opløftende forstand, men til gengæld bund ærlig. Jeg savner de andre bandmedlemmer og er fortsat nysgerrig på de ufortalte historier, der ligger gemt der, men alt i alt eftertænksom dokumentar af god kvalitet.

LÆS OGSÅ: Mor ved bedst: ‘From Cradle to Grave’ giver et åbenhjertigt kig på musikkens megastjerner

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like