Anmeldelse af ‘A Quiet Place 2’: “En fantastisk efterfølger til den første”

Emily Blunt som Evelyn Abbott / Foto: A Quiet Place 2/Paramount Pictures

I efterfølgeren på den vanvittigt succesfulde A Quiet Place viser John Krasinski igen, at han er en talentfuld instruktør, der virkelig har formået at mestre gyser genren.

Efter begivenhederne i den første film står familien Abbott, denne gang uden Lee (John Krasinski) og med nyfødt søn, nu over for den ydre verdens rædsler.

De er tvunget til at bevæge sig ud i det ukendte og indser, at de skabninger, der jager lyd, ikke er de eneste trusler, der lurer bag sandvejen.

LÆS OGSÅ: Se dem mindst én gang i dit liv: De 5 bedste klassikere på Viaplay

Filmen er denne gang både skrevet og instrueret af John Krasinski og kan ses på Paramount+.

Større baggrundshistorie

I A Quiet Place blev det ikke vist for seeren, hvordan de såkaldte rumvæsener ankom til jorden. Derfor begynder opfølgeren med et indledende flashback til den frygtelige dag, hvor de ankom og udryddede størstedelen af Abbotts landsby, samt det meste af verden.

Utallige mennesker omkommer, men familien Abbotts overlever, fordi de hurtigt indser, at monstrene jager ved hjælp af lyd.

LÆS OGSÅ: Se listen: Nye film på Netflix i oktober 2021

Herefter spoler filmen mange måneder frem og vi er tilbage, hvor første film sluttede. Lee er blevet dræbt på tragisk vis og efterlader sin kone, Evelyn, og deres børn.

Familien er rystet, men er modstandsdygtig: De har endelig opdaget rumvæsnernes fatale svaghed, og de er nysgerrige efter at få kontakt med andre overlevende. Så de tager afsted fra deres bondegård og begiver sig ud i et post-apokalyptisk landskab, hvor faren lurer rundt om hvert hjørne.

Flot visuel historiefortælling

Det faktum, at karaktererne ikke kan tale højt, er én af grundene til, at A Quiet Place-filmene er så effektive. Dét, at Krasinski ikke kan ty til verbal eksponering, har tvunget ham til at blive en skånselsløst effektiv visuel historiefortæller.

Det siges ofte, at Alfred Hitchcocks film er så skarpt instrueret, at man kan slukke for lyden og stadig følge med i handlingen – en sandhed, der også gælder for disse film.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Je suis Karl’: Du skal holde tungen lige i munden

Her hjælper det også gevaldigt, at familien taler tegnsprog, da den ældste datter, Regan, er døv – ligesom skuespilleren, der spiller hende, den bemærkelsesværdige Millicent Simmonds.

Som i den første film fremstår Regan som historiens sande helt. Hun er sej, modig og fast besluttet på at hjælpe så mange andre mennesker som muligt. Mindre ivrig efter at handle er hendes traumatiserede lillebror, Marcus, hjerteskærende spillet af Noah Jupe.

Menneskehedens værste og bedste sider

Familien finder endeligt ly i en stålfabrik, hvor de bliver genforenet med en gammel ven af familien, Emmett, spillet af den altid stabile Cillian Murphy. Emmett sørger over tabet af sin familie, og er blevet dybt kynisk over for menneskeheden og siger på et tidspunkt: “De mennesker, der er tilbage … er ikke værd at redde”.

Regan er uenig; ikke alene er mennesker værd at redde, siger hun, men hvis nok af dem slår sig sammen, kan de måske være i stand til at kæmpe imod rumvæsnerne.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´Intrusion´ giver for meget væk, i hvad der kunne have været en god home invasion thriller

A Quiet Place Part II synes at mene, at de begge har en pointe. Da Regan og Emmett begiver sig ud på en farefuld rejse på jagt efter overlevende, befinder de sig i situationer, der giver anledning til både håb og fortvivlelse. Nogle af de mennesker, de møder, er lige så koldblodige som monstrene, mens andre er lige så modige og medfølende som Regan.

Det gør A Quiet Place Part II til en uventet resonant film for nutiden, hvor dette land langsomt kommer ud af en krise, der – selvom den sikkert er mindre skræmmende end en apokalypse med rumvæsener – har afsløret menneskeheden fra dens bedste og værste side.

Ved ikke om konceptet kan række til en 3’er

Skuespillet i filmen er fabelagtigt, og jeg kan sagtens se, hvorfor Paramount skulle have lyst til at gøre A Quiet Place til en trilogi grundet dens finansielle fortjeneste, men jeg kan personligt ikke se nogen grund.

Begge film er gode, og som det også ses i 3’ere såsom Jurassic Park III og for nyligt Nattens Dæmoner 3, så kan jeg ikke se, hvordan konceptet af disse film skal kunne række til en god tredje film, og ikke kun laves grundet garanti på finansiel fortjeneste hos studiet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Hvad ´Torsdagsmordklubben´ mangler i skarphed opvejes i dens charme

Jeg mener personligt, at denne film er en fantastisk efterfølger til den første, med en god historie, godt skuespil og en fin slutning. Det bør dog også skrives, at denne film ikke er en film man bør se, hvis man leder efter såkaldte ‘jump-scares’ eller konstant gys.

Filmen kan til tider føles langtrukken, dog på en god måde. Krasinski er i sin instruktion god til at skabe suspens på en langsom, men givende måde.

Filmen slutter uden en konklusion, som efterlader døren åben for endnu en fortsættelse, hvilket både er frustrerende og opmuntrende. Dette ser jeg nemlig som et godt koncept, men også et koncept og en idé, der har nået sin ende.

Filmen er god, men jeg ved ikke, hvordan konceptet skal kunne skabe yderligere gode gyserfilm, da det er yderst limiteret.

Info om A Quiet Place II

  • Instruktør: John Krasinski
  • Manuskriptforfatter: John Krasinski
  • Medvirkende: Emily Blunt, Cillian Murphy, Millicent Simmonds m.fl.
  • Streamingtjeneste: Paramount+
  • Land: USA

LÆS OGSÅ: Gys og gru: 5 (uhyggelige) film og serier du skal se i oktober

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Cruella’ er så meget for meget og alligevel lige tilpas

LÆS OGSÅ: Guide: Film og serier du skal se i efterårsferien

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like