Anmeldelse af ‘Worst Roomate Ever’: Et friskt pust

Foto: Worst Roommate Ever/Netflix

Dokumentarserien viser, at gode historier ikke behøver at være fortalt i et unikt format hver gang for at være underholdene.

Netflix har de seneste par år fejlet gang på gang, når det kommer til true crime-dokumentarserier. I takt med at standarden har dalet, har min lyst til se flere blevet formindsket. Men for nylig landede Worst Roomate Ever, der fortæller om tider, hvor mennesker boede i selskab med det værst tænkelige. Efter at have set alle fem episoder af Worst Roomate Ever har jeg fået lidt håb tilbage.

Den imødekommende seriemorder

Hvis man har set mange true crime-dokumentarserier, kan det efterhånden være svært at blive imponeret.  Men Worst Roomate Ever falder ikke ind under den kedelige kategori. Dokumentarserien starter hårdt ud med en historie om en kynisk kvinde på niveau med Dagmar Overby. Vi begynder i Sacramento, hvor en ældre dame åbnede sit hjem for dem, som ikke havde ressourcerne til deres eget. Men efterhånden som flere bosætter sig hos hende, begynder folk at forsvinde ud af den blå luft.

Uden at afsløre for meget vil du blive overrasket over, hvad damen med de åbne arme vil gøre for økonomisk profit. I forhold til tidligere Netflix true crime-produktioner, så har denne historie bare sat sig fast. Det er rart at se en historie, som gør indtryk, da det er længe siden, at Netflix har formået netop dét. Heldigvis er standarden en kontinuerlig tendens, da alle episoder er enormt dragende, hvor vi til sidst slutter af på en klassisk flerpartshistorie, der sætter det sidste punktum.

Derudover har en af sagerne forbindelse til Danmark, hvilket er noget enhver dansker jubler over. Men i denne omgang er det desværre ikke på den gode måde.

Produktionen er som den skal være

Hvis der er noget, som Worst Roomate Ever skal have et rosende klap på skulderen for, så er det dens grundighed, fokus og tempo. For det første så formår dokumentarserien at være enormt grundig uden at overvælde seeren. Hver episode berører alle facader af, hvordan den værste roomate kan være. Vi hører om alt fra ulykkelige forelskelser, der ender som en fatal besættelse til svindlere med morderiske tendenser. For det andet holder dokumentarserien et fast fokus.

Hvis der er noget, som jeg er træt af, så er det Netflix’ vane for sidespor, som ikke har relevans for noget som helst. Det er ikke andet end et forsøg på at holde sig unik. Men Worst Roomate Ever holder fokuspunktet til historien hele vejen i et fornuftigt tempo, uden at seeren bliver efterladt forvirret eller spørgende. Dette skyldes, at produktionen holder sig til et dokumentarisk format, som man ikke kan fejle med. Med klassiske gamle billeder fra sagerne, hvor interviewpersonerne supplerer og driver handlingen frem, fortæller dokumentarserien om skrækhistorier, du ikke vil have boende. Der er ingen grund til, at Netflix ikke skal benytte det klassiske format fremadrettet, for hvorfor prøve fikse noget, som ikke er i stykker.

Yderligere har produktion lavet rekonstruktioner af sagerne i en tegnefilmsstil, så seeren får mulighed for at opleve de blodige scenarier, man ellers aldrig må se. Det er en fornuftig måde at få seeren tæt på uden at vise noget uetisk med hensyn til ofre og pårørende. Samtidig er deres udvalg af interviewpersoner veludført til punkt og prikke. Vi kommer helt tæt på sagerne igennem de pårørende, som alle sammen besidder dragende fortællerevner. Men kunne jeg godt have været de kiksede stilbilleder af interviewpersonerne foruden. Det minder lidt for meget om de poserende singler i programmet Date mig nøgen.

Typisk på den bedste måde

Worst Roomate Ever er en af de bedste true crime-dokumentarserier på Netflix, jeg har set længe. Den er et friskt pust med en unik præmis, hvor produktion og konstruktion er, som vi kender fra andre værker. Selvom dokumentarserien benytter en typisk opstilling, så viser den, at der ikke er behov for at ændre på formatet, som fungerer. Det er ofte der, dokumentarer fejler, da de gerne vil fremstå unikke i forhold til andre, men Worst Roomate Ever benytter det typiske på den bedste måde.

Seeren bliver efterladt med en tilfredshed, hvor alle kritiske spørgsmål til sagerne er besvaret. Endvidere hvis du har en sammenboende, der kan være lidt træls ind i mellem, så bringer dokumentaren en ny taknemmelighed med sig, da ingen roomate slår disse.

Afslutningsvis vil jeg gerne give Worst Roomate Ever på Netflix 5 ud af 6 stjerner, da den ikke nødvendigvis er et mesterværk, men har sine kvaliteter enhver dokumentar har brug for. Samtidig stoler den på sine evner til at formidle disse historier uden det store behov for at udstille sig som unik.

Faktaboks
Instruktør: Domini Hofmann
Antal afsnit: 5 afsnit
Land: United States
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 1. marts 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Ny film med Eugenio Derbez fra ‘CODA’ får premiere på Disney+

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: I ‘Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall’ er det desværre ikke Kim Wall, der er omdrejningspunktet

LÆS OGSÅ: 3 film til dig, der elsker ‘Hvidstengruppen’

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like