Anmeldelse: ´Aftentid og morgengry´ illustrerer, at Follett stadig er på toppen

Foto: Chapter

Ken Follett er tilbage, her 30 år efter Jordens søjler udkom, og han gør det stadig godt!

Læs vores anmeldelse af Ken Folletts nye bog Aftentid og morgengry, der udkom i september 2020. Du kan lytte til bogen hos Mofibo, Chapter, Nextory, Bookmate og Saxo.

Umiddelbart må Folletts fingre være helt slidt ned efter at have produceret en mursten af en bog, oplæseren Esben Hansen må være helt hæs, og resultatet er bestemt en lytning værd.

Handlingen

Aftentid og morgengry starter i England i året 997. Bogen er skabt i forbindelse med Folletts serie om Kingsbridge, men går helt tilbage forud Jordens søljer. Den placerer sig under kategorien historisk fiktion, hvilket jo siger alt om, hvilken genre vi har fat i. Aftentid og morgengry følger primært tre hovedpersoner og deres kamp for retfærdighed, kærlighed og opfyldelse af ambitioner.

Bogens primære hovedkarakter er den unge bådebygger Edgar, som oplever (i begyndelsen af bogen – ro på ingen spoilers) at miste sin elskede og sin far under et vikingangreb. Angrebet driver det resterende af hans familie til at bosætte sig i Dreng’s Ferry, hvor de skal omlægge deres tilværelse fra bådebyggere til bønder. Selvfølgelig på land, som er stort set umuligt opdyrke.

Edgar gør sig venner med bogens anden hovedperson, munken Aldred, som har et ønske om at blive biskop og om at forbedre Dreng’s Ferry. Sidste karakter i fokus er den normanniske komtesse Ragna. Hun er klog, har ben i næsen og en stor kærlighed til sin nye ægtemand Wilwulf. Som altid i Folletts bøger er der selvfølgelig også en række skurke, og de tæller blandt andet Wilwulfs stedbrødre, thegnen Wilgelm og biskoppen Wynstan, samt dekan Degbert og den enfoldige bølle ølhus-ejeren Dreng.

Kampen mellem det gode og det onde

Man kan synes, hvad man vil om Ken Folletts bøger, men man kommer ikke uden om, at der er smæk på dramaet, kærligheden og at linjerne er tegnet knivskarpt op. Dét, jeg rigtig godt kan lide ved hans bøger, er det simple i, at de onde er onde og de gode er simpelthen gode hele vejen igennem.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Her skal vi ikke ud i for meget navlepilleri for at forstå vores hovedpersoner. Good guys = good. Bad guys = bad. Det kan være befriende, når man en sjælden gang ”bare” får lov til at holde med de gode, uden at skulle forholde sig til diverse karakterbrister.

Kringelkroge

Første gang jeg læste Jordens søljer, kastede jeg mig ud i den på engelsk. Selvom jeg var i start-tyverne, og egentlig selv mente, at jeg havde et vanvittigt stort engelsk ordforråd, måtte jeg give tabt og tage den på dansk i stedet. Der var simpelthen for mange termer for arkitektur, som jeg ikke kendte til (og stadig ikke aner hvad er).

Det er ikke på samme måde en udfordring i denne bog. Ja, der kommer helt sikkert til at være ord, man ikke kender til (hvad enten du tager den på dansk ellers engelsk), men det er ikke på nogen måde i samme omfang som med Jordens søljer eller Uendelige verden. Aftentid og morgengry er lidt lettere at lytte til, om end det er en moppedreng på 833 sider – altså ca. 29 timers oplæsning.

LÆS OGSÅ: 30 podcasts du bør høre: Din guide til den uendelige podcast jungle

Så selvom Follett forsøger at lære os om bådbyggeri, opdyrkning af jord og Englands kamp mod vikingerne, kan du sagtens høre den, uden at skulle forholde dig til alle disse kringelkroge, han forsøger at tage dig med ned ad. Handlingen står og falder ikke på en knast i tømmerflåden så at sige.

Tæppefald

Selvom det er dejligt at have et måske mere todimensionelt karaktergalleri, kan det også blive en smule forudsigeligt at læse. Der er en vis forventning til slutningen og det endelige opgør. Uden at komme med afsløringer, kan jeg blot bemærke, at Ken Folletts nye bog følger samme skabelon som i de forrige bøger.

Oplæseren Esben Hansen gør det virkelig godt. Jeg er ekstremt kritisk, når det kommer til oplæsere, og vil klart anbefale ham. Selve tempoet passer godt, men er man en tidsoptimerings-person (de eksisterer åbenbart), så kan tempoet godt sættes op til 1.25x frem for 1.0x.

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

Hansens oplæsning af de anderledes navne, er virkelig god. Det er først, hvis man efterfølgende vil læse op på noget, at man opdager, hvordan karakternavnene egentlig staves, fremfor hvordan de udtales. Her kan jeg røbe at navnene Dreng, Blod og Cwenburg, på ingen måde udtales som de læses.

Den endelig dom

Jeg var gevaldigt underholdt af bogen. Fordi den netop er så lang og der er en vis forventning til karaktererne, kan den også tåle, at man kommer til at overhøre noget. Man skal nok kunne følge med i handlingen alligevel. Jeg vil klart anbefale bogen. Og kunne du lide Jordens søjler og Uendelige verden, så bliver du ikke skuffet over Aftentid og morgengry.

Fakta om Aftentid og morgengry

  • Engelsk titel er The Evening and the Morning
  • Udgivet af Cicero den 15.09.2020 som en del af Kingsbridge-romanerne
  • Lydbogen har en længde på 29 timer og 13 minutter

LÆS OGSÅ: At lytte til kongen: Stephen King på lydbog

Total
32
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like