Anmeldelse: ‘Air’ leverer ikke en ren slam dunk, men hiver point hjem for god underholdning

Air anmeldelse
Ben Affleck har instrueret ‘Air’ og spiller desuden rollen som Phil Knight, medgrundlægger af Nike / Foto: Warner Brothers

Ben Affleck forstår som instruktør at få så meget ud af sine skuespillere i filmen ’Air’, at man glemmer, at alt foregår i mødelokaler.

I åbningen af Air bliver tiden skruet tilbage. Tilbage til 1984. Der er Wham, der er Reagan, der er Jane Fondas aerobics. Inden for sportswear og især basketball er der en cut-throat-krig i gang. Adidas er giganten, Converse lige efter, og Nike er stadig en lilleput, der mest har gjort sig i løbesko i tidens begyndende jogging-kultur. Nikes grundlægger, Phil Knight, er med andre ord en pæn iværksætterhistorie, men ikke et historisk succeseventyr. Endnu.

Alle æg i én kurv

Alle i basketballbranchen er på udkig efter det næste store talent, de kan skrive kontrakt med. Sonny Vaccaro, Nikes i dag legendariske marketingchef (før han skiftede til Adidas og senere Reebok, men det er en anden historie), har et godt øje til den unge forsvarsspiller Michael Jordan, der endnu ikke har spillet NBA eller er et navn.

Men Jordan og især Jordans mor, Dolores, ved allerede godt, hvad sønnen er værd, så Michael er forholdsvis dyr. Også for dyr til Nike, der har 250.000 dollars, de gerne skal købe tre spillere for. Vaccaro lægger en vovet strategi, der betyder, at Nike skal lægge alle deres æg i én kurv og så i øvrigt overtale Dolores Jordan til, at Nike er det bedste valg. De vil endda designe en helt ny sko, bygget op omkring Michael. En sko, de kalder ‘Air Jordan’.

Sneaker-historie

I dag ved vi, hvad det endte med, for det er en sneaker, der stadig indbringer Nike fire milliarder dollars om året og Jordan selv i omegnen af 400 mio. dollars årligt. En gigantisk succes, både som sko (der med sneaker-udviklingen i vores kultur er gået fra at være sportswear til dagligdagsbeklædning – vi husker stadig dengang, det var ‘faux pas’ at komme i ‘gummisko’ til et pænt event, ikke? – men igen, det er en helt anden historie) og som fremgangsmåde for, hvordan der blev skrevet kontrakter i sportsverdenen. MJ blev et brand, der selv fik en procentdel af hver solgt sko, en hidtil uhørt aftale, som skabte præcedens for fremtidens atleter.

Skuespil-shine

At Michael Jordan også blev verdens måske største sportsstjerne nogensinde er ikke den historie, filmen Airinteresserer sig for at fortælle. Michael Jordan ser vi i filmen kun bagfra, aldrig med ansigt på. Et bevidst valg for at understrege, at historien i Air ikke er den om, hvordan Jordan blev stjerne, men den om Sonny Vaccaro, en midaldrende mand med topmave, der indædt tror på sin egen plan, men har alle odds imod sig. Et klassisk sportsfilm-setup.

Og som altid, når man har Matt Damon i en rolle, tilfører han en sympatisk menneskelighed, en likeability, der gør, at man holder naturligt med ham. Filmen er instrueret af Ben Affleck, der med Air understreger, at han er en mere end habil instruktør med god sans for skuespil.

Hans egen baggrund fornægter sig ikke. Affleck giver hver skuespiller sit ‘moment’ til at shine, uden at deres monologer tager overhånd. På den måde får Matt Damon, Jason Bateman, Chris Messina og Viola Davis gode øjeblikke, de vil blive husket for. Viola Davis var i øvrigt Michael Jordans eneste krav til at give grønt lys til filmen. Han ville have, at det var Davis, der skulle spille hans mor.

Ben Affleck som instruktør

Ben Affleck er faktisk så ferm til at skrue denne historie underholdende sammen, at man helt glemmer, at det meste af filmen foregår i kontorer og i mødelokaler og via telefonsamtaler. Ikke særligt sexet eller filmisk, men fordi karaktererne og dialogen er så velskrevne, og fordi skuespillerne er så stærke, skænker man ikke ret tit lavbudget-vilkårene en tanke. Det skal i høj grad tilskrives Afflecks fortjeneste.

Samtidig forstår han at fortælle historien med både respekt og entusiasme og en ikke lille portion humor – særligt hans egen version af ‘the Shoe Dog’ himself, Phil Knight, har mange øjen-blink. Så Air bliver en film, der i basketball-termer måske ikke er en ren slam dunk, men bliver en sejr hentet hjem på point. Den slags kampe har også sin charme.

4 hjerter

Fakta om ’Air’: 
Premieredato: 5. april 2023
Genre: Drama
Instruktør: Ben Affleck
Manuskriptforfatter: Alex Convery
Medvirkende: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis, Chris Tucker, Damian Delano Young, Gustaf Skarsgård m.fl. 
Land: USA
Spilletid: 1 time og 52 min.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 5 film, du skal se i april 2023

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Sjældent har bureaukrati været så spændende som i ’Tetris’

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Steven Spielbergs ’The Fabelmans’ er fabelagtig

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like