Anmeldelse: At se ‘Luca’ er lidt som at få et ordentlig kram, mens man stopfodres med pasta og is af sin gamle (tandløse) bedstemor

Foto: Luca/Disney/Pixar

Sidste nye skud på stammen af Disney / Pixar animationsfilm er filmen Luca. Filmen handler om italienske havmonstre og venskaber til trods forskellighed.

Lyder det bekendt? Så er det nok, fordi det er den klassiske opskrift på film, som Disney bruger utrolig tit. Men det gør ikke nødvendigvis Luca til en dårlig film. Læs mere om det i den nedenstående anmeldelse af Luca.

Luca har et stærkt hold bag sig

Filmen Luca er instruereret af Enrico Casarosa, som også står bag storhits som Coco og Up. Andrea Warren er producer og har bl.a. tidligere arbejdet på Wall-E og Brave. Kort sagt er denne film skabt af folk, som ved, hvad de laver.

Det er man ikke i tvivl om, når man ser Luca. Og filmen er absolut tiden værd. Dog har jeg ikke helt armene-over-hovedet over filmen, selvom (måske fordi) forventningerne var tårnhøje.

LÆS OGSÅ: Streamingguide til Star: Tips til gode film og serier på Disney+

Det er altid lidt farligt at kritisere Disney og Pixar film, fordi dét, disse animationsfilm virkelig kan, er at frembringe følelser hos seeren. Så jeg kan sagtens sidde med en ”Meh” følelse efter at have set den, mens en anden kan sidde med tårerne løbende ned over kinderne over filmens skønhed og dybde.

Følelsen af Italien

Filmen tager udgangspunkt i en by ved den italienske riviera, og der har de ramt stemningen klokkerent. Du er ikke i tvivl, når du ser den (og hører den), hvilket taler til filmens fordel.

Disney og Pixar har udforsket forskellige dele af verden, som Skotland (Brave), Mexico (Coco), Frankrig (Ratatouille) og selvfølgelig New York (Soul). Det er de virkelig dygtige til, og Luca er ingen undtagelse.

LÆS OGSÅ: Guld i gemmerne: Gode film på streamingtjenesterne

Filmen er (som nærmest alle Disney og Pixat film) smukt lavet, og detaljerne er helt utrolige, når det kommer til at male et billede af netop at befinde sig i en lille hyggelig havneby ved Italiens kyst.

Kram, is og pasta

Filmen er sød og hyggelig, men på ingen måde nær så sjov som Up eller Finding Nemo/Dory, der for altid vil være min målestok, når det kommer til sjove animationsfilm. Som seer sidder jeg med en følelse af, at dybden på filmen desværre udebliver, hvis man holder den op mod f.eks. Inside out.

Foto: Luca/Disney/Pixar

Det er på den måde et sikkert valg, når det kommer til tandløs underholdning. Stemningen er der til gengæld, og får én til at sukke efter en ferie ved rivieraen med pasta, små fiskerbåde og gelato.

LÆS OGSÅ: 5 gode lydbøger til din sommerferie

At se Luca er lidt som at få et ordentlig kram, mens man stopfodres med pasta og is af sin gamle (tandløse) bedstemor. Bestemt ikke en dårlig følelse. Som altid med Disney og Pixar, er der jo et gran af alvor og en pointe, som ikke lader sig overse. Den er ret fin i Luca og handler nok mest om, hvad man gør af kærlighed.

Silenzio Bruno!

Omdrejningspunktet for filmen er den lidt forskræmte Luca, som er et havuhyre, der med lige dele nysgerrighed og gru ser op mod overfladen og menneskene. Han møder Alberto, som også er et havuhyre, men han er til gengæld ikke bange noget som helt og besøger hyppigt overfladen for at blande sig med menneskene.

LÆS OGSÅ: De mest skuffende film i 2021 – indtil videre

De to (hav)drenge er håbløst forelsket i ideen om at få deres egen Vespa, så de er frie til at tage, hvorhen de vil i verden. Det afføder selvfølgelig et eventyr uden lige med nye venskaber undervejs blandet med kampen for ikke at blive opdaget af landsbyboerne, som lever af at fiske og frygte havuhyrer.

Foto: Luca/Disney/Pixar

Luca skal lære ikke at være så bange for alting, og takket være Alberto, får han lukket munden på frygten indeni ved at sige ”Silenzio Bruno!”. Der er ingen af dem, som ved, hvem Bruno er, men tricket virker. Og rejsen mod at blive mere modig er en meget fin og rørende fortælling, som bestemt er et kig værd.

De små detaljer og den endelige dom

Der optræder i Luca en række karakterer, som er sjove, og så har filmen også lidt dybde for det voksne publikum. Både Lucas bedstemor, hans onkel og en fisker er nogle karakterer, som får dig til at trække på smilebåndet. Om end virker fiskeren noget bekendt (det føles som om, jeg har set ham før, som Flints far i Cloudy with a chance of meatballs).

Men det er altid de små detaljer, som gør, at disse film kan noget særligt; at give Luca rollen som fiskehyrde, og scenen, hvor Luca skal lære at gå, er utrolig finurligt fundet på. Den overordnede dom for filmen er, at du sagtens kan se den både for din egen skyld, hvis du har en barnlig sjæl, eller sammen med et barn.

LÆS OGSÅ: 5 børnebøger du skal høre med dit barn

Luca er ikke på samme kringlede niveau som Soul, hvis seergruppen er en del bredere. Jeg har i hvert fald tænkt mig at se den igen sammen med min nevø på 5 år. Og jeg skal nok være ligeså underholdt anden gang, som jeg var første gang.

Info om Luca

  • Instruktør: Enrico Casarosa
  • Producer: Andrea Warren
  • Manuskriptforfattere: Enrico Casarosa, Jesse Andrews, Simon Stephenson mf.
  • Produktionselskab: Walt Disney Pictures og Pixar Animation Studios
  • Medvirkende: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Maya Rudolph, Marco Barricelli, Jim Gaffigan m.fl.
  • Produktionsår: 2021
  • Streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: Anbefaling: 3 danske fantasybøger, der er et lyt værd

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Devil Within’ er både en grusom og gennemarbejdet podcast

Total
2
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like