Anmeldelse: ’Beau is Afraid’ er et 3 timer langt psyko-trip

Beau is Afraid anmeldelse
Joaquin Phoenix som Beau i ‘Beau is Afraid’ / Planet Photos/A24/Ritzau Scanpix

‘Beau is Afraid’ trækker dig helt ind i angstens rum og holder dig indespærret i tre timer. Det er en vild og hård oplevelse. Men bestemt både tid og penge værd, hvis du er forberedt på, hvad filmen ikke er.

Bag den biografaktuelle Beau is Afraid står filminstruktøren Ari Aster, der før har henrykket gyserpublikummet med Hereditary og Midsommar. Det er tydeligt, at Aster med de foregående succeser i ryggen har fået frie hænder til at skabe, hvad han vil. Det er blevet til en film, der har et stort slægtsfællesskab med de tidligere, men som også føles meget mere personlig og sårbar.

Joaquin Phoenix spiller den angstramte Beau med sin vanlige intensitet. Beau bor i et temmelig hårdt kvarter. Uden for vinduerne råder en apokalypse-lignende tilstand: råb og skrig, gale mennesker, røverier og drab på åben gade. Verden er farlig, og det er, som om det hele har samme retning og mål: at destabilisere og skræmme Beau. Og det virker og besværliggør filmens overordnede (og allegoriske) plot, nemlig Beaus rejse hjem til sin mor for at fejre (?!) sin fars dødsdag. Med en lille porcelæns-Madonna knuget i hånden som gave til moren begynder han et langt og slidsomt roadtrip gennem Helvede.

Kunsten at købe vand

Ari Aster har selv beskrevet filmen som en komedie. Når det kommer fra ham, skal man nok tage det med et gran salt. Men filmen er virkelig morsom, og det hysterisk gakkede persongalleri føles på én gang skræmmende og genkendeligt. Den nøgne mand, der løber rundt og dolker tilfældige. Den mystiske dansende mand i afrevne shorts. Den temperaturfølsomme, overtatoverede galning. Alle er statister i Beaus angstfyldte hverdag. I en fantastisk scene må Beau forcere gaden for at købe vand i supermarkedet på den modsatte side. Han må springe over genstande på vejen, undvige en angribende galning og forfølges helt til døren af en desperat person, der råber ’hjælp mig! hjælp mig! HJÆLPMIG!’ Det er en vidunderlig morsom scene. Familier med små børn vil genkende dette scenarie som ’vejen fra soveværelset til morgenkaffen’.

Scenografien gør dig forpustet

Filmens første halvdel er næsten perfekt. Den er et inferno af lys, lyd og en verden, der invaderer Beaus og vores hjerner. Hvis man har undret sig over, hvordan det føles at gå rundt med angst og paranoia, så er denne film tilnærmelsesvis en 1:1 skildring deraf. Man er suget ind i Beaus højnede, sensitive virkelighedsopfattelse. Ligesom filmens visuelle udtryk og detaljegrad i scenografien efterlader seeren forpustet og i ærefrygt. Det er vanvittigt flot.

Til gengæld er der noget med Ari Asters slutninger. Som om han har så travlt med at skabe perfekte filmuniverser og karakterer, at han glemmer, hvordan det hele skal forløses til sidst. Ofte ender hans film i det banale. Beau is Afraid er desværre ingen undtagelse.

Det er ikke en gyserfilm

Filmen har i den grad delt vandene. Fra anmeldelser, der kalder den et mesterværk til opslag på sociale medier om, at det er den værste film nogensinde. Og det er bestemt heller ikke en film for alle. For det første er den tre timer lang. Det i sig selv kan være en prøvelse. For det andet er det ikke en gyserfilm, og hvis man sætter sig i sædet med dén forventning, bliver man slemt skuffet. Har man et problem med excentricitet og, at noget kan blive ’for meget’, så spar bio-billetten, for Beau is Afraid er alt for meget. På alle tænkelige parametre: skuespillet, scenografien, handlingen, lydbilledet, længden. Hele pakken. Netop som du tænker, at nu kan scenerne ikke blive længere eller mærkeligere, ja så tager Ari Aster dig i hånden og trækker dig længere ned i feberdrømmen.

Stil antennerne til en stor filmoplevelse

Der er selvfølgelig ikke nogen drejebog til, hvordan man bedst forbereder sig til en film som Beau is Afraid. Men hvis man har stillet antennerne til en film i stil med Pink Floyds The Wall, der også leger med det psykoterapeutiske rum og har lignende temaer, så bliver man nok ikke helt så overrasket, som jeg fornemmer, nogle er blevet i mødet med filmen. Den er ikke for tidsfølsomme sjæle, men kan man slippe sine forventninger og tage med Beau på psykedelisk terapeut-trip, så står man med én af årets store filmoplevelser.

5 hjerter

Beau is Afraid
Premiere: 20. april 2023
Genre: Komedie, drama, horror
Instruktør: Ari Aster
Manuskript: Ari Aster
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Stephen Henderson, Nathan Lane, Amy Ryan, Patti Lupone
Spilletid: 2 timer og 59 min.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Underverden 2’ er en rendyrket actionfilm med høj intensitet

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Beef’ er en af de bedste Netflix-serier nogensinde

LÆS OGSÅ: 5 film at pleje tømmermændene med

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like