Nu skal vi igen svælge i Anna Nicole Smiths sensationelle liv. I Netflix’ dokumentar ’Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me’ genfortælles hendes liv ensidigt af mennesker, der stod hende nær.
Hun var allevegne, dengang i 90’erne. På H&Ms reklameskilte, på forsiden af Marie Claire, hun var én af Hugh Hefners playmates, og så var hun i mange år alkohol- og pillemisbruger og notorisk party-girl. Hun var en genfødt udgave af Marilyn Monroe, sagde nogen. Hun var for tyk, for kurvet, for vild, for meget, og i øvrigt en golddigger, sagde andre.
Anna Nicole Smiths liv var præget af kaos og skandaler. Men hun begyndte livet i en lillebitte, søvnig by i Texas, hvor hun blev født som Vicky Lynn Hogan. Og dén historie vil Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me gerne fortælle.
Den søde, glade pige
Vi får tegnet et billede af Anna Nicole, der bag facaden som brystbombe, er en sød og glad naboens-datter-type. Og det var hende, den aldrende milliardær, J. Howard Marshall, forelskede sig i. I bytte for ægteskab mellem de to fik Anna Nicole angiveligt lovet halvdelen af Marshalls værdier. En aftale, Marshalls søn var stærkt uenig i, og som han endte med at forpurre.
Hvordan forholdet i virkeligheden var, får dokumentaren ikke dechifreret, men vinklingen i filmen hælder mod, at Anna og Marshall havde en platonisk, men dyb emotionel relation. Og Marshalls intention om at redde Anna Nicole fra sig selv fremstår faktisk genuin. Han synes at tænke, at hvis han sikrer hende og hendes søn økonomisk, vil hendes kompromisløse jagt på mammon måske dæmpes. Men der brænder en ild i Anna Nicole, der har smagt berømmelsens opmærksomhed.
’Alt hun gjorde, var for Daniel’
Centralt i dokumentaren står fortællingen om Anna Nicoles forhold til sønnen Daniel. Han var hendes ét og alt, får vi fortalt. ”Alt hvad hun gjorde, var for ham”, fortæller en x-elsker. Men med et liv på druk, piller og natklubber, kan det postulat være svært at sluge. Kærlighed til sønnike ja! Men sikke et ansvar at lægge på en lille drengs skuldre at skulle høre på, at morens frie fald, er for ham?
Sønnen Daniel vokser op i Anna Nicoles kaos og ender sine dage ganske få måneder før sin mor i en dødelig cocktail af anti-depressiver og metadon. Jo mere filmen påstår Anna Nicoles opofrelse for sønnen, desto mere ender man med at sidde med en anden fornemmelse.
Travlt ved håndvasken
At se Anna Nicole Smiths liv udfolde sig er hårdt. Man spørger sig selv, hvorfor ingen griber ind? Alle vil have del i kagen, og da regningen skal gøres op efter hendes død, flyver beskyldninger i mange retninger.
Dokumentaren lader mange af de anklagede komme til orde, og ikke overraskende har de travlt med at bortforklare, hvorfor de fx skaffede voldsomme mængder metadon, sovemiddel og andet fra slikautomaten til en gravid kvinde. Dokumentaren her lægger ikke skylden på nogen, hverken Anna Nicole selv, tabloid-medierne eller dem omkring hende. Alle får lov at vaske hænderne. Som om det hele beror på en meget stor og meget tilfældig tilfældighed.
En re-traumatisering
Vi lever åbenbart i en tid lige nu, hvor vi skal genopleve monstrøsiteterne, der blev begået mod 90’ernes og 00’ernes kvindelige stjerner. Det seneste år har vi set dokumentarer om både Pamela Anderson og Britney Spears. Og det er på den ene side ærværdigt, at vi nu på afstand kan se, hvor hårdt de blev presset, men selve dokumentarerne bliver i sig selv en re-traumatisering af kvinderne og deres nærmeste.
Hvor vi alle før tog del i fascinationen af kvindernes storhed og i særdeleshed deres fald, så er det nu underholdning at genopleve det. Blot med forargelsen som drivende element. Men det er da to sider af samme sag? Vi svælger stadig i de her kvinders private anliggender.
Ikke nærmere sandheden
Instruktøren bag dokumentaren, Ursula McFarlane, har før lavet en dokumentar om Harvey Weinsteins overgreb, og hun har én på vej om en kvinde, hvis forskning blev stjålet. Hun vil Anna Nicole Smiths eftermæle det godt, det er man ikke i tvivl om.
Men hvis hensigten med dokumentaren har været at finde ind til en eller anden form for ny sandhed, fejler den eklatant. Den minder mere om et partsindlæg i en retssag. Eller måske, og endnu værre, en intetsigende feature i et tabloidmagasin. Det føles både lækkert og beskidt at se Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me. Men man har det ikke godt bagefter. Så skal vi ikke lade hende hvile nu?
Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me
Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 16. maj 2023
Genre: Dokumentar
Instruktør: Ursula McFarlane
Land: USA
Spilletid: 1 time og 56 min.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Jennifer Lopez er både det bedste og det værste i actionfilmen ’The Mother’
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Beau is Afraid’ er et 3 timer langt psyko-trip