Af og til har man bare lyst til at tage pause fra virkeligheden, og lytte til noget spændende og uhyggeligt. Dét giver The Terror og The Abominable, begge skrevet af Dan Simmons, dig mulighed for.
Dan Simmons er, efter min mening, én af de bedste forfattere til at tage noget virkeligt og bygge videre på det, så det bliver svært at se, hvor grænsen går mellem det, han har researchet, og det, han har fundet på.
I denne artikel vil jeg forklare lidt om to af Dan Simmons bøger, der begge handler om kulde, sne og is: The Terror og The Abominable. Begge lydbøger er på engelsk og kan fås fra Audible eller iTunes.
The Terror var inspiration for populær serie
Du husker måske The Terror som den serie, der for et par år siden var meget populær på Amazon Prime. Den første sæson af serien var baseret på Simmons’ roman, og handler om Franklinekspeditionen, og de to polarskibe, Erebus og Terror, der søger efter Nordvestpassagen.
LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger
Franklin forsvandt med hele sin ekspedition, og hans skibe er først for ganske få år siden blevet genfundet som vrag. Ingen ved præcis, hvad der skete, andet end at de frøs fast i isen og lå i flere år, mens isflagerne knuste skroget på dem.
Man gætter på, at de har haft det svært, både på grund af kulden, men også fordi den mad, de havde med, vise sig at være pakket i dåser med dårlig lukning. Dette kan have givet dem blyforgiftning!
LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde
Man ved, at Sir John Franklin selv døde, og at mandskabet, anført af hans næstkommanderende Kaptajn Crozier, forlod skibene og gik over isen for måske at nå frem til Canada. Ingen overlevede. Man har fundet knogler, der tyder på, at sømændene til sidst blev kannibaler for at overleve – men ingen af dem gjorde det altså, så vidt man ved.
Hvad er ‘The Terror’?
I bogen følger vi skibets besætning, men med særligt fokus på Crozier, assisterende læge Dr. Goodsir og Lt. Irving. Vi hopper ind midt i historien, men får så med flashbacks fortalt alt om optakten og baggrunden for den dødsdømte ekspedition. Personerne er alle fra virkeligt forbillede, og Simmons tegner nogle portrætter baseret på de breve, dokumenter og andre rapporter, man har om dem – så de bliver så tæt på de virkelige forbilleder som muligt.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Twin Peaks i ørerne med The Secret History of Twin Peaks
Som læser får man virkelig følelsen af, at man er med dem i de frosne skibe. Man føler, hvordan kulden, mørket og sulten langsomt driver mændene længere og længere ud. Men i denne bog er det arktiske klima ikke den eneste ting, de har at frygte. Der er nemlig noget udenfor på isen, noget der er levende. Noget, der ligner en isbjørn, men er mange gange større, klogere og mere snu. Noget, som jager dem. Og det har tid nok. Mændene ombord kalder det ”The Terror”…
Lyt til The Terror med lydeffekter
Lydbogen fås både som almindelig lydbog og som en såkaldt ”Booktrack”-udgave, hvor der er effekter, lidt musik og baggrundslyd med i oplæsningen. Det var den, jeg valgte, og det fortrød jeg ikke. Vindens hylen, snakken fra mandsskabet, knirken fra skroget og rebene, skud, skrig…
Det var som at lytte til et hørespil, selvom det var en oplæst lydbog, og det virker formidabelt. Men som sagt, hvis det bliver for meget, fås den også med samme oplæser – bare uden effekterne.
LÆS OGSÅ: Fra Zack Snyder til Leonardo DiCaprio: 5 film vi glæder os til på Netflix i 2021
Oplæseren Tom Sellwood er ikke noget kendt ansigt, men hans stemme er rigtig god. Han formår at gøre noget godt med de mange accenter og dialekter, mandskabet har. Man er aldrig i tvivl om, hvem der taler. Croziers dybe, irske stemme, Franklins forfinede og dannede toner og Mr. Hickeys lille fesne Liverpoolstemme lyder helt forskellige, og det er fedt.
Bogen er temmelig lang – 28 timer og 30 minutter – så man skal have tålmodighed. Handlingen går ikke hurtigt, men bygges op langsomt, hvilket faktisk gør, at de gange, hvor noget uhyggeligt sker, er man fuldstændig spændt fast til stolen. Men bogen er ikke som hovedregel uhyggelig – ja, der er et par scener, hvor monstret er med. Men i virkeligheden er det en bog om mennesker. Og så er den fyldt med historiske fakta. Det er faktisk dét, jeg syntes bedst om.
The Abominable tager os til Mount Everest
Den anden bog af Dan Simmons, The Abominable, omhandler også et koldt landskab. Denne gang er der dog tale om Himalaya – Mount Everest, for at være mere præcis. Og ligesom i The Terror er bogen forankret i virkeligheden. Nemlig om forsvindingen af to bjergbestigere på Everest: Mallory og Irvine.
De to engelske bjergbestigere kunne have nået toppen som de første, men de forsvandt sporløst. Omtrent samtidig forsvinder en anden bjergbestiger på bjerget, Bromley, og tre unge og idealistiske amatørbjergbestigere bestemmer sig til at tage op og søge efter ham, Mallory og Irvine.
LÆS OGSÅ: 5 gode kriminalgåder til en aften i godt selskab
Bogen starter med et langt forord, som Simmons selv optræder i. Her fortæller ham om sit møde med én af disse bjergbestigere, som nu er en gammel mand. Han hedder Jacob Perry, og bor på et plejehjem i Colorado. Ved sin død overlader han Simmons et manuskript om sine oplevelser. Og det er så dette manuskript, der er selve bogens tekst. Vi skal altså forestille os, at det er en sandfærdig historie, nedskrevet af et øjenvidne, og at Simmons bare fungerer som leverandør.
Skurke og ‘monstre’ venter
Turen op af Everest er ingen skovtur, og var det endnu mindre dengang. Perry og hans to venner har egentlig tænkt sig at klatre på den måde, de besteg Matterhorn på – en hurtig klatring, hvor man ikke falder i søvn undervejs, og bruger fingre og små, hurtige hakker til at slå sine klatrepæle i med. Men det finder de hurtigt ud af ikke duer på verdens største bjerg.
LÆS OGSÅ: Fra komedie til gys: 6 gode film på Viaplay
Her må ganske anderledes tekniske ting til, både iltapparater, telte og alt muligt andet. Desuden er der andre ting at tage hensyn til på bjerget, både en konkurrerende ekspedition med nazister (i bedste Indiana Jones-stil) og… den afskyelige snemand (som på engelsk hedder ”The abominable snowman”, deraf titlen). Men modsat den første bog er snemanden ikke en decideret del af hele historien, som monstret er i The Terror.
Detaljefokuseret – på både godt og ondt
Simmons har mange detaljer med, og ligesom i The Terror gør det, at man føler, man faktisk er med personerne hele vejen. Dog kammer det en smule over for Simmons i denne bog, for hans detaljerigdom, med hensyn til klatrehjælpemidler, spritkomfurer og den slags, kan faktisk godt blive en lille smule kedeligt.
Til gengæld er hans beskrivelser af selve klatreturene noget, der giver sug i maven, når man sammen med Perry og hans venner dingler mange tusind meter over et bundøst fald med en enkelt snor til at holde sig fast med.
LÆS OGSÅ: De fem bedste krimiforfattere du ikke kommer udenom
Personerne er også godt beskrevet, og både Perry selv, hans to venner Richard og Jean-Claude, og senere deres nye allierede Reggie er meget levende figurer, der dog så vidt jeg kunne læse mig frem til IKKE er baseret på virkelige personer. Fordi bogen er fortalt i første person, er det selvfølgelig Perrys indre tanker, vi hører, men på en måde gør det også bogen mere intens, fordi man ikke hopper til en ny figur hele tiden – man er kun hos ham.
Bogen bliver læst op af Kevin T. Sullivan, som nogen måske vil genkende som stemme bag forskellige tegnefilm. Han er en meget dygtig stemmeskuespiller, og hans oplæsning er også virkeligt gennemført.
Begge bøger er virkelig gode oplevelser, og jeg nød at lytte til dem. Så du kan sagtens gå i gang med disse to bøger af Dan Simmons, hvis du mangler noget at lytte til!
Info om The Terror
- Indlæst af: Tom Sellwood
- Længde: 29 timer, 30 min
- Pris: 25 dollars – ca 150 kr
- Tilgængelig fra: Audible og iTunes
Info om The Abominable
- Indlæst af: Kevin T. Sullivan
- Længde: 29 timer, 40 min
- Pris: 33.75 dollars – ca 210 kr
- Tilgængelig fra: Audible og iTunes
LÆS OGSÅ: Bonusviden og bagland: De officielle podcast-kompagnoner til tre serie-mesterværker
LÆS OGSÅ: Verdens værste år: Måske var 2020 ikke det værste år…