Podcasten ‘Brinkmanns Briks’ giver lytteren et fagligt indblik i samfundsorienterede temaer gennem ekspertviden og til tider lidt for langtrukne øjeblikke.
Siden 2019 har professor i psykologi, Svend Brinkmann, taget forskningsbrillerne på i håb om at lære om nutidens tendenser i den populære P1-podcast Brinkmanns briks. Og som det ser ud nu, stopper værten ikke foreløbig.
Hver onsdag beriger Svend Brinkmann lyttere med sin psykologiske og filosofiske indsigt i samfundsrelevante emner i selskab med eksperter. Med en simpel podcastpræmis og en faglig baggrund har værten skabt et lærerigt univers, der dog til tider kan trække i langdrag.
Alt, hvad hjertet begærer
Som Brinkmann selv beskriver, så handler Brinkmanns briks om at udforske verdens ’herskende tendenser’ med henblik på menneskers adfærd. I hver episode forsøger han i selskab med andre fagpersoner og eksperter at dykke ned i, hvorfor vi agerer, som vi gør. Heriblandt har værten allerede talt om mændenes barselsrettigheder, stress på arbejdspladsen og det danske velfærdssystems brister.
Men podcasten er heller ikke bange for at komme væk fra de samfundsprægede temaer, da Brinkmanns briks også udforsker de emotionelle emner. For eksempel har Brinkmann undersøgt, om en læge håndterer sin egen sygdom bedre end en patient uden den samme faglige baggrund.
Selve episoden fremhæver en personlig fortælling, der bringer et følelsesmæssigt aspekt til bordet, jeg godt kan savne i de andre afsnit, når det hele bliver for praktisk. Derfor er det forfriskende, at podcasten sommetider kommer væk fra de offentlige debatter og dykker ned i de emotionelle perspektiver, der ligger bag tunge emner som sygdom.
Oversætter det komplekse
Jeg er stor fan af, at Brinkmanns briks behandler en bred vifte af emner, da det giver mulighed for, at lytteren selv kan vælge, hvad man vil udforske. Så hvis du er i humør til samfundsrelevante temaer eller personlige beretninger med en faglig vinkel, så har podcasten begge dele.
Derudover kommer Brinkmanns briks et par spadestik dybere ned end andre udforskende podcasts. De medvirkendes varierede faglighed resulterer i, at lyttere får alle aspekter af de ugentlige temaer igennem dybdegående dialoger. Efter en episode sidder man ikke tilbage med ubesvarede spørgsmål, da værten i fællesskab med eksperterne formår at komme hele vejen rundt.
Samtidig simplificerer de medvirkende deres faglighed til punkt og prikke, hvilket sørger for, at alle kan være med. Lytteren skal derfor ikke bekymre sig om at møde fremmede begreber eller nye videnskabelige fænomener, da podcasten nok skal klæde en på. Selve evnen til at oversætte det komplekse til et dagligt sprog er essentielt for podcastens lyttere, hvilket Brinkmanns briks har forstået fuldt ud.
En lang snak
Derudover dyrker Brinkmanns briks en simpel podcastpræmis, hvor samtalen mellem værten og eksperterne driver episoderne frem. Det er det klassiske dialogformat, der uden en velovervejet tilrettelæggelse kan halte, når det kommer til at underholde lyttere. Og desværre efterlever Brinkmanns briks dette udsagn. Da jeg hørte podcasten, tog jeg mig selv i at zoome ud halvvejs igennem, hvis ugens emne ikke ramte mit interessefelt. Det skyldes podcastens tunge faglighed, Brinkmanns briks ender ud i, når den nærmer sig enden af et afsnit.
Som lytter følte jeg til tider, at jeg havde brug for en pause væk fra de medvirkendes refleksioner, da det faglige bidrag blev for meget at sluge. Så når det kommer til de mindre interessante episoder, bliver podcastens informationsrige kvaliteter dens svaghed. Det er selvfølgelig naturligt, at Brinkmanns briks ikke kan ramme enhver lytters interesse, når den behandler et bredt udvalg af emner. Men konsekvensen af at belyse alle relevante hjørner af samfundet er, at jeg nok ikke lytter med hver uge. I disse tilfælde resulterer episoderne i en for lang snak, der ikke holder mig ved høretelefonerne.
Til den nysgerrige lytter
Da jeg hørte Brinkmanns briks, var jeg i første omgang i tvivl om, hvorvidt jeg ville vende tilbage til podcasten. Men til sidst måtte jeg konkludere, at selvom jeg ikke lytter med hver onsdag, kan jeg godt forestille mig at finde den frem nogle onsdage. Jeg kan ikke komme uden om, at Brinkmanns briks tilbyder en reflekterende dialog, der er svær at finde andre steder.
Det er uden tvivl en spændende podcast, da den sætter virkelighedsnære og relaterbare samfundsemner i den varme stol og udfordrer dem med faglig viden. Men hvis du beslutter dig for at give Brinkmanns briks en chance, er det vigtigt, at du ikke pauser en episode med to dages mellemrum. For hvis du gør, er det garanteret, at du taber tråden fuldstændig, da du vil fare vild i de medvirkendes utallige vinkler. Så hvis du vil dykke ned i Brinkmanns univers, skal det være med dedikation, eftersom podcastens fulde udbytte kræver det.
Når det så er sagt, giver jeg P1’s podcast Brinkmanns briks fire stjerner, selvom den til tider kan trække i langdrag. Men den formår alligevel at levere en omfattende gennemgang af ugens tema. For den psykologiinteresserede lytter er podcasten oplagt, da Brinkmanns briks med garanti vil udvide ens videnshorisont. Hvis du er nysgerrig efter at høre mere om de ’herskende tendenser’ i samfundet, så er podcasten et godt bud.
Fakta om ‘Brinkmanns briks’:
Medvirkende: Svend Brinkmann
Antal afsnit: Over 150 episoder
Varighed: ca. 1 time.
Land: Danmark
Produktionsår: 2019
Dansk streamingtjeneste: Apple podcast, Spotify, Podimo og dr.dk.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Det er hårdt at være ‘Verdens heldigste kvinde’
LÆS OGSÅ: Annonce: 5 skræmmende gode film, du skal se på Pluto TV
LÆS OGSÅ: De 5 bedste James Bond-film nogensinde