Anmeldelse: ’Catherine Called Birdy’ charmerer og kildrer lattermusklen

Catherine Called Birdy
Bella Ramsey som den selvstændige Birdy i Catherine Called Birdy. /Foto: Prime Video ©

Set gennem øjnene på en teenagepige spidder Lena Dunhams på sjoveste vis forældede verdenssyn i den herlig middelalder-komedie ‘Catherine Called Birdy’.

Som Catherine (Bella Ramsey) – også kaldet Birdy – render rundt og leger i mudderet med vennen Perkin, ligner hun langt fra den adelige person, hun skal forestille sig at være.

Det er eller ikke fordi, familien er den rigeste i landet. Faktisk spekulerer hendes far Rollo (Andrew Scott fra Sherlock og Fleabag) i, om det ikke snart er på tide, at datteren gifter sig, selvom hun kun er 14 år. For det var jo normen dengang i middelalderen for kvinder: Bliv gift, få børn og dø.

Birdy er dog ikke med på den idé. Hun lader f.eks., som om hun har usynlige venner for på den måde at få eventuelle friere til at opgive hende, og det er bare starten i den charmerende Catherine Called Birdy.

Den besværlige kærlighed

Prime Video-filmen er instrueret og skrevet af skaberen af den ikoniske HBO-serie Girls, Lena Dunham, efter Karen Cushmans bogforlæg.

Og man mærker tydeligt Dunhams fornemme touch for at blande rappe replikker, vedkommende coming of age-tematikker og den gode historie. Selvom fortællingen foregår i middelaldertidens England, er der situationer og diskussioner, der snildt kunne overføres til den dag i dag.

Lysten til at begå oprør mod sine forældre, fordi de ikke fatter en brik, rammer i en eller anden forstand alle unge, ligesom det gør for Birdy.

Med gennembrudsrollen som barnedronningen Lyanna Mormont i Game of Thrones, indprentede Bella Ramsey sig hos publikum med sit medlevende skuespil. I Catherine Called Birdy viser hun mere af det stadigt hastigt udviklende talent, som vi også snart får glæde af i den dystopiske HBO-serie The Last of Us. Hun kan stadig levere en spiddende kommentar på en måde, så man sidder og krummer sig i sofaen, men viser her også skarp komisk timing.

Gamle hvide mænd

Det gælder både i repliklevering, men også i form af fysisk komik. Blandt de mange friere, er der en, som bliver kaldt Shaggy Beard (Paul Kaye). Den aldrende, brovtende greve lader sig ikke umiddelbart skræmme væk af Birdy. Endda selvom hun kravler op på et middagsbord og grynter som en gris, for så grynter han da bare med. Men den gamle gris er bestemt ikke noget for hende, hvilket man da også forstår fuldt ud.

For han er decideret grim, som en vorte på tidligere nævnte firbenede dyr. Dunham giver også en bredside til de patriarkalske magtstrukturer, der er og har været med til, at mænd mere eller mindre har kunnet gøre, hvad de ville, mens kvinder har skullet vente på, at mænd besluttede sig for, hvad de ville.

Med det in mente, er det en fornøjelse at se, hvordan Birdys far udvikler sig igennem filmen. I starten bliver han vist som en lidt uduelig laps, der dog nærer en indædt kærlighed til sin kone Aislinn (Billie Piper, Doctor Who). Om end de bliver ved med at forsøge at få børn, selvom de tre forrige var dødfødte, og lægerne nu direkte fraråder dem at prøve igen.

Er det på grund af kærlighed, og at de ikke kan holde fingrene fra hinanden, at hun bliver ved med at blive gravid? Eller er det ham, som forsøger at skaffe sig selv flere arvinger? Birdy mener, det er det sidste, men er hendes dystre teenageverdenssyn måske en tak for hård? Svaret leveres ret rørende hen imod filmens slutning, og den scene alene gør filmen seværdig.

En lille kæmpe

Hvis man koger Catherine Called Birdy helt ind, er den slet og ret en god film. Udover de allerede nævnte, dukker der et hav af andre små mindeværdige karakterer op, som på hver deres vis højner kvaliteten. Komikeren Russell Brand dukker op til hest i få minutter som en af de mange friere, men leverer den perfekte karikatur af en middelalder-stodder, der mener, han er Guds gave til menneskeheden.

Og det er dér, hvor Lena Dunham virkelig sætter trumf på. Selv de mindste øjeblikke har en funktion, så man ikke sidder bagefter og studser over huller i fortællingen. Det lyder enkelt, men er desværre en unode, som mange film og serier lider under.

Lægger vi dertil Bella Ramsey i en filmisk glansrolle, der vil blive kigget tilbage på om flere år, som værende en del af etableringen af hendes stjernestatus, er Catherine Called Birdy den bedste Prime Video-film set længe.

Se traileren til Catherine Called Birdy

Fakta om ’Catherine Called Birdy’:
Instruktør: Lena Dunham
Manuskriptforfatter: Lena Dunham
Medvirkende: Bella Ramsey, Billie Piper, Andrew Scott, Joe Alwyn, Lesley Sharp, Sophie Okonedo, Paul Kaye, mfl.
Land: England, USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 7. oktober 2022
Dansk streamingtjeneste: Prime Video

LÆS OGSÅ: 5 film og serier til dig, der elsker Bridgerton

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

LÆS OGSÅ: Film og serier du vil elske, hvis du er til romantik

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like