Anmeldelse: Charlize Theron er en herlig heks i ’The School for Good and Evil’

The School for Good and Evil
Kerry Washington som Professor Dovey og Charlize Theron som Lady Lesso i Netflix-filmen ‘The School for Good and Evil’ / Foto: Netflix © 2022

Netflix-fantasy-filmen ‘The School for Good and Evil’ om et venindepar, der kommer på en magisk skole, er bedst, når den omfavner sit teatralske og overdrevne DNA.

Bedst som man tror, at Harry Potter-feberen er overstået, så kommer den tilbage.

Fantasy-fænomenet har influeret utallige film og serier, og det er i hvert fald ikke svært at se indflydelsen i Netflix-filmen The School for Good and Evil.

Den titulære skole er som snydt ud af Hogwarts-skabelonen. Beliggende midt imellem frodige bjerge, omkranset af en sø, tårner det smukke bygningsværk op, så man decideret forventer at blive budt velkommen af den godmodige kæmpe Hagrid.

Men den elskelige figur er ingen steder at finde, til gengæld er der rigt på en myriade af andre excentriske personager. På både godt og ondt.

Tage det gode med det onde

Veninderne Sophie (Sophia Anne Caruso) og Agatha (Sofia Wylie) bor i den semi-idylliske by Gavaldon. De er lidt nogle outsiders, der drømmer om en bedre tilværelse. Ønsket bliver næsten opfyldt, da de bliver udvalgt til at gå på den sagnomspundne Skole for det gode og det onde.

Stedet er, som navnet antyder, delt op i god og ond. For alle helte har brug for en skurk og omvendt, og tidligere elever er alle dem, vi kender fra forskellige eventyr. Det huer dog ikke ligefrem den lyshårede Sophie, at hun er blevet udvalgt til den onde del. Drømmen om at blive en prinsesse lider således noget af et knæk, og selvfølgelig er veninden Agatha over på den gode del. Selvom hun mest af alt er interesseret i, at finde Sophie og kommer tilbage til Galvadon.

Det kræver dog, at ledelsen på stedet bliver overtalt til at de har begået en fejl. Det nægter skolens rektor Rhian (Laurence Fishburne) og de to overlærer Professor Dovey (Kerry Washington) og Lady Lesso (Charlize Theron), at der er tale om.

Ganske som i alle andre fantasy-historier, som foregår på en magisk skole, så er der rigeligt med klikker og mysterier for vores hovedpersoner at skulle navigerer rundt i.

Magisk makeover

At venskabet bliver sat på en prøve, kommer næppe som nogen overraskelse for den opmærksomme seer. I det hele taget er det meste af The School for Good and Evil til den forudsigelige side. Det er både frustrerende, men på sin vis også virkelig behageligt.

For Netflix-filmen er så pompøs og storskrydende i sit væsen, at der er tilstrækkelig med bombastiske tricks til at holde en underholdt det meste af tiden.

Det er umuligt ikke at trække på smilebåndet af Charlize Therons ultra-karikerede hekselærer, der griner indlevende og højt ved selv den mindste antydning af ondskab. Der er noget teatralsk i filmens DNA, som i den grad for lov til at komme udtryk.

Instruktør Paul Feig og medmanuskriptforfatter David Magee vælger nemlig at fremhæve de bombastiske og fjollede elementer ved eventyr og fantasy. Der er lidt genialt, når Cate Blanchetts voice-over-fortæller lige pludselig også kan høres af Sophie og Agatha. Grebet blev på sublim vis brugt i HBO-superhelte-serien Doom Patrol, men når ikke samme vidunderlige højder i Netflix-filmen. Mindre kan dog også gøre det.

Store armbevægelser

Grunden til at The School for Good and Evil bibeholder ens interesse, er de to hovedrolleindehavere Sofia Wylie og Sophia Anne Caruso. Duoens kemi er fængende, samtidig med, at de spiller deres karakterer med tilpas kombination af jordnærhed og overdrev.

Broadway-stjernen Caruso rammer perfekt en højtråbende åh-hvor-er-det-synd-for-mig-tone i Sophie, hvor den ikke får lidt på dramadronning-skalaen. Er hun bare utilfreds eller er der faktisk en diabolsk heks gemt i hende, der bare venter på den rette motivation for at komme ud?

Modsat er Wylie ren godhed og selvopofrelse, så du som seer aldrig er i tvivl om, at hun har hjertet på rette sted. Det symbolske i de to, skolen og dets tvillingegrundlæggere som fysiske manifestationer af menneskets dualitet, er ikke ligefrem subtilt.

Storladen elegance

Hvilket er helt i filmens ånd. Det er de store følelser, kærlighed og had, der er omdrejningspunkter for handlingen. Eller rettere sagt, begær. For alle vil have noget, og det er også det, der er fremdriften for eventyr. Nogen vil have noget eller ændret noget i deres liv, fordi de lyster efter det. Det er ligegyldigt om det er de gode eller de onde, alle har de et eller andet, som de vil.

Det lugter måske lige vel af Harry Potter og Voldemort, og ja, filmen var nok mest egnet til et serieformat. Især med tanke på, at Soman Chainanis bogforlæg i sig selv er en del af bogserie på seks styks. Men der er nu noget charmerende ved The School for Good and Evil, der gør, at man ikke bare lige sådan giver op på den.

Fakta om ’The School for Good and Evil’:
Instruktør: Paul Feig
Manuskriptforfatter: David Magee, Paul Feig
Medvirkende: Sofia Wylie, Sophia Anne Caruso, Laurence Fishburne, Michelle Yeoh, Charlize Theron, Cate Blanchett, Kerry Washington mfl.
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 19. oktober 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til, at du skal høre Harry Potter lydbøgerne

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Catherine Called Birdy’ charmerer og kildrer lattermusklen

LÆS OGSÅ: De 25 bedste svenske film nogensinde

Total
9
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like