Anmeldelse: ‘Chernobyl 1986’ ender aldrig!

Foto: Chernobyl 1986/IMDB

Filmen tager seeren tilbage til hændelsen i Tjernobyl i 1986, men den forlader os i utilfredshed.

Chernobyl 1986 Netflix handler om den tragiske hændelse, som som skete i Ukraine i 1986.

Filmen følger et par, som møder hinanden i en frisørsalon efter 10 år, hvor deres kærlighed genopstår, dog ikke uden udfordringer.

Uheldigvis er filmen et skuffende forsøg på en genfortælling af hændelsen.

En sløset kærlighedshistorie

Filmen begynder med, at Olga og Alexey møder hinanden, hvor deres kærlighed genopstår efter 10 år. Seeren får en fornemmelse af, at der er sket noget mellem parret, da Olga virker tilbageholdende over for Alexey, som bare vil have hende. Dog er det alt, som seeren får af info på deres tabte kærlighedsliv. Denne mangel på information giver ikke seeren mulighed for at forstå deres problemer, hvilket gør, at hele deres historie med hinanden bliver en unødvendig tilføjelse til filmen.

Yderligere bliver seeren ramt af mangel på empati for parrets udfordringer efter atomkræftværket eksploderer, fordi seeren ingen emotionel relation har til karaktererne. Filmens forsøg på at skabe en emotionel historie fejler, hvilket er et problem, da 40 % af filmen handler om deres udfordringer som par.

Derudover bliver hændelsens forløb fortalt gennem parret, som har gode muligheder for behandling efter ulykken sker. Alexey har en stor viden om brandulykker efter at have arbejdet som brandmand, hvilket giver ham mulighed for at få den bedste behandling til deres søn. Dog vifter familiens privilegeret muligheder væk fra, hvilke udfordringer andre mennesker mødte efter ulykken. Parret ender ikke engang med at miste nogle tætte relationer på deres vej, hvilket ikke var en realitet for så mange andre. Det handler ikke om, at man skal vise det værste eksempel, men eventuelt vise en mere gennemsnitlig realitet.

En langsom fortælling

Hvis du kom igennem Chernobyl 1986 uden at tjekke en eneste gang, hvor lang tid der var tilbage, så fortjener din tålmodighed en medalje. Filmens tempo er så langsomt, at det er opgivende for seeren.

Det første, som seeren bliver mødt med, er den lange kærlighedshistorie, som er så lang, at seeren skal påmindes om, at det er den rigtige film om Tjernobylulykken, de har sat på. Der går en halv time, før ulykken går i gang, og filmen bruger tiden på at ”forklare” karakterenes forhold. Dette er længere tid, end hvad seeren forventer, eftersom titlen på filmen er Chernobyl 1986 og ikke Olga og Alexeys kærlighed.

Dog skal filmen have ros for deres grafiske billeder og effekter, som er lige i øjet. Den formår at vise, hvordan et menneske ser ud, når det er blevet ramt af radioaktivitet samt de symptomer, som følger med. Der er blandt andet scener med de modige brandmænd, hvor de ligger på hospitalet og kæmper for deres liv, som man næppe glemmer.

Bedre muligheder andre steder

Derudover udnytter Chernobyl 1986Netflix ikke de tragiske informationer om, hvad der har forårsaget ulykken nok. Hvis du har HBO Nordic, så har du højst sandsynligt set serien Chernobyl, som formidler, hvordan ulykken kunne have været undgået, hvilket bidrager endnu mere til det tragiske aspekt af det. I filmen er det eneste, seeren for forklaret om, hvad der har forårsaget ulykken er, at det er mennesker, som er skyld i det her. Det er det, hvilket ikke er godt nok.

Yderligere er der visse kemiske begreber, som ikke bliver forklaret nok til, at seeren kan forstå alvorligheden bag dem. Eksempelvis er der målingsenheden REM, som måler hvor meget radioaktivitet et menneske er udsat for, hvor en vis mængde er til den alvorlige side. Alexey bliver målt til at have 14 REM af radioaktivitet på sig, hvilket seeren ikke kan forstå, da der på intet tidspunkt i filmen forklarer, hvad 14 REM svarer til.

Ærligt talt er der bedre muligheder på markedet derude, som formidler alvorligteten bag ulykken bedre. Blandt andet serien på HBO Nordic, som tager seeren i hånden og forklarer kompleksiteten og det tragiske element bag ulykken.

Et skuffende forsøg

Chernobyl 1986 på Netflix er et sørgeligt eksempel på en katastrofefilm, som havde budgettet til at lave en god formidling af ulykken, men fejlede på basale elementer som handlingsforløbet.

Selvom dens grafiske billeder er voldsomme og levende, så er det desværre ikke nok til at redde filmens langsomme tempo og kedelig kærlighedshistorie. Derfor får Chernobyl 1986 på Netflix 2/6 stjerner, da den ikke kan sammenlignes med andre film og (dokumentar)serier, som formidler ulykken. Seeren får mere ud af ikke at se den … end at se den.

Fakta om ‘Chernobyl 1986’

Instruktør: Danila Kozlovsky
Medvirkende: Danila Kozlovsky, Oksana Akinsjina, Ravshana Kurkova, Nikolai Kozak m.m
Varighed: 2 timer og 16 minutter
Land: Rusland
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 15 april 2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Chernobyl

LÆS OGSÅ: Fra ‘True Grit’ til ‘Poltergeist’: 5 gode og 5 dårlige film genindspilninger

LÆS OGSÅ: Sci-fi, romantik og krimi: Film og serieanbefalinger til YouTv

Total
32
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like