Anmeldelse: ‘Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel’ får den grusomme historie til at virke som et show

Foto: Kenneth Givens (Former Cecil Hotel Resident) i episode 1 af Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel. c. Courtesy of Netflix © 2021

Årh, hvor ville jeg gerne have elsket dokumentarserien Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel fra Netflix.

Jeg er dybt fascineret af historierne om Hotel Cecil og endnu mere betaget og fascineret af den enkelte sag om Elisa Lam.

Derfor havde jeg glædet mig til at dykke ned i nye teorier og beviser samt en masse nyt og grusomt om selve hotellet.

Desværre får vi ingen af delene.

Amerikaniseret støj

Jeg er normalt okay glad for dokumentarer fra USA, men lige den her blev så hurtigt enormt amerikansk.

Den er overdramatisk og overspillet, og selv de folk, der medvirker, som ikke laver gengivelser af omstændighederne, virker til at blive guidet i deres opførsel og talemåder. Alt i alt bliver det faktisk bare støj med et amerikansk flag bag sig, og det er møgærgerligt, fordi den mystiske sag om Elisa Lam er helt vildt spændende.

I dokumentaren mister sagen faktisk lidt at det spændende, fordi det hele er så overdrevent dramatisk, at man har småsvært ved at holde fokusset, når der endnu en gang bliver spillet dramatisk, dyster musik henover et slow-mo-shot af en person eller hotellets facade.

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

Der er flere forsøg på løfte stemningen gennem snak om spøgelser og om, at hotellet er hjemsøgt, og det falder hårdt til jorden. Sagen, serien drejer sig om, er jo i bund og grund dybt tragisk, og det er enormt dårlig smag at forsøge på at lette stemningen gennem jokes om spøgelser.

Konspirationer, teorier, true crime

Jeg vil ikke afsløre for meget om sagen med Elisa Lam, som serien forsøger at takle, men jeg kan sige, at hun forsvandt under mystiske omstændigheder – især hvis man dykker lidt ned i videooptagelser fra hotellet, fortællinger fra familie og venner og hendes mentale tilstand.

Og det er jo det, true crime kan bedst; takle de mange spørgsmål og bringe retfærdighed over den døde/forsvundne person, oplyse et lille hjørne af efterforskningen, der ikke er blevet belyst før og finde nye teorier. Og selvom Crime Scene – The Vanishing at the Cecil Hotel har et hamrende godt grundlag for lige præcis det, formår de alligevel at ramme helt og holdent ved siden af.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Allen v. Farrow’ er en tragisk historie, som desværre efterlader seeren med flere spørgsmål end svar

Det er spøjst, fordi hotellet i sig selv er hjemsøgt af gyserhistorier om mange selvmord, mord og et evigt ry for at være ”seriemordernes hjemsted”, fordi b.la. Richard Ramirez (The Nightcrawler) opholdt sig der i en periode og i bund og grund kunne udgøre en hel dokumentar i sig selv. I stedet har Netflix valgt at fokusere på en enkelt sag, hvor der ikke er meget viden – og selvom det måske virker fornuftigt at tage fat i en sag, hvor der mangler enormt meget information, og hvor der hersker konspirationer om, at politiet hemmeligholdt visse ting, så falder det altså rimeligt fladt.

Langtrukkent men kort

Det er nemlig lidt ligesom at forsøge at sprede koldt smør på uristet toastbrød; det bliver enten ikke spredt nok ud eller spredt alt for tyndt.

Det er næsten komisk, når de forsøger at fylde et helt afsnit ud med informationer, de fandt på Elisas Tumblr-side (som er en form for blog, hvor hun postede meget få billeder og en smule om sin rejse) og samtidigt forsøger ihærdigt at få det til at fremstå dramatisk og mystisk hele vejen igennem.

Det er faktisk svært at tage dele af serien helt seriøst, og jeg sad lidt med en rigtig dårlig smag i munden over flere af afsnittene, fordi de tager så let på det hele. Anvendelses af Tumblr-bloggen er endnu et misstep, for de forsøger ikke bare at fylde et afsnit ud, men også at skabe en form for mystisk og gyselig stemning.

LÆS OGSÅ: Oscar 2021: 5 overraskende Oscar-nomineringer

Her fungerer de få blogposts, Elisa Lam nåede at poste, som en overtrædelse af det private, helt ind til sorgens kerne og fremstår enormt usympatisk i forhold til endnu en Netflix-dokumentar som American Murder: The Family Next Door, hvor de sociale medier fungerer ved at give offeret en stemme igen.

Seriens kerne er et spektakel

Faktum er, at sagen om Elisa lam er grufuld og forfærdelig med detaljer, der er uvisse, og serien formår er gøre det til et spektakel. Blandt andet gennem Cecils general manager, Veronica Lake, der forsøger at lave jokes, fortæller historiske facts om hotellet og kommer med små kommentarer, der skal fremstå søde – men faktisk får hende til at fremstå komplet usympatisk og som lidt af en skurk.

Det hjælper heller ikke, at serien ikke rigtigt formår at bringe noget nyt på bordet. Der kommer lidt stigmatisering omkring området, hotellet befinder sig i, men ellers er det en gengivelse (om end en alt for dramatisk en af slagsen) af gamle konspirationer og teorier, der er blevet banket i jorden eller efterforsket til hudløshed.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste true crime-podcasts

Alt i alt er fortællingen – og seriens kerne – om Elisa Lam jo sørgelig og gennemgående forfærdelig, men bliver her gjort til et show, hvor flere klip er taget ud af kontekst, og der bliver joket og overdramatiseret dele, der slet ikke skal laves jokes om.

Det bedste, jeg kan sige om serien, er, at den er velproduceret og belyser mental sundhed en smule fra en ny side, men ellers ville jeg ikke se serien igen, men gense Buzzfeed Unsolved for en dybere – og mere respektfuld – gennemgang af sagen, der kan ses på Amazon Prime Video eller Youtube.

Information om ‘Crime Scene – The Vanishing at the Cecil Hotel’

Instruktør: Joe Berlinger
Medvirkende: Viveca Chow, Artemis Snow, Judy Ho m.fl.
Afsnit: 4
Dansk premieredato: 10. februar 2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

LÆS OGSÅ: 5 gode kriminalgåder til en aften i godt selskab

LÆS OGSÅ: Fra komedie til gys: 6 gode film på Viaplay

Total
5
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like