Anmeldelse: ‘D.B. Cooper: Where Are You?!’ undersøger et mysterium, der ikke bliver løst

D.B.Cooper_WhereAreYou
Foto: D.B. Cooper: Where Are You?!/Netflix

Måske siger navnet D.B. Cooper dig ikke noget, men er du fan af mysterier og uløste gåder, bliver han helt sikkert et godt bekendtskab.

Den 24. november 1971 går en mand med navnet Dan Cooper ombord på et rutefly fra Portland til Seattle. Sådan starter historien om en af de mest eftersøgte mænd i amerikansk historie.

Dan Cooper er ikke mandens rigtige navn, og ved et tilfælde ændres hans navn til D.B. Cooper. Personen, som de seneste 50 år er gået under navnet D.B. Cooper, slipper afsted med at kapre et fly den novemberdag i 1971.

Ved flykapringen kræver han 200.000 dollars og fire faldskærme. Efter at have modtaget kufferten med pengene springer D.B. Cooper ud af flyet udstyret med en af de faldskærme, han bad om.

D.B. Coopers flykapring ender uden ofre – både flyets personale og passagerer kommer gennem flykapringen uden skader.

I miniserien D.B. Cooper: Where Are You?! forsøger man, ligesom det er gjort så mange gange før, at finde ud af, hvem D.B. Cooper i virkeligheden var.

En sag fyldt med teorier

Efter 50 år er sagen om D.B. Cooper stadig et mysterium, og D.B. Cooper: Where Are You?! giver heller ikke et klart svar på, hvem personen bag den eftersøgte mand er. Serien prøver i virkeligheden at redegøre for, hvad der betager folk bag fænomenet og hvorfor, man i dag stadig kan støde ind i Cooper-fortællingen.

Sagen er bemærkelsesværdig. Ingen ved særlig meget om, hvad der skete den dag på flyet, eller hvorfor det skete. Som med mange andre uforklarlige tilfælde leder sagen om D.B. Cooper til flere teorier.

Der er flere teorier om, hvem eller hvad D.B. Cooper var, og giver man sig i kast med at undersøge dem, falder man helt sikkert over flere teorier end dem, de fortæller om i serien.

Den store teori

Der er dog en teori, som serien har stor fokus på. Denne teori har også været grundlag for en serie om D.B. Cooper på den amerikanske History Channel.

Robert Rackstraw er den person, som serien i lang tid fokuserer på som værende Cooper. I lang tid føler man sig måske også overbevist om, at det kan være rigtigt. Halvvejs inde i serien får man sine tvivl.

Det viser sig, at beviserne for, at Robert Rackstraw skulle være D.B. Cooper er blevet forelagt FBI, og de har modbevist alle beviser med et enkelt øjenvidne. Med dette lukker FBI sagen. I kølvandet på dette opstår en retssag, der leder ud i, at FBI frigiver alt materiale, de har i D.B. Cooper-sagen til offentligheden.

Nu kan alle lege detektiver og finde ud af, hvem D.B. Cooper er eller var. Med frigivelsen får man også adgang til ellers hemmeligholdte dokumenter. De dokumenter gør nogle mere sikre på, at Robert Rackstraw er D.B. Cooper og andre mere usikre.

To sider

I D.B. Cooper: Where Are You?! bliver man stillet over for to grupper: En, der længe har arbejdet på at finde Cooper og er sikker på, at de fundet ham i Robert Rackstraw. Og en anden, der mener, at teorien om Rackstraw er god, men mangler de fældende beviser.

Man mærker hurtigt, hvor meget dette mysterium har påvirket de medvirkendes liv. Flere af dem har brugt mere end 30 år på at finde sandheden om D.B. Cooper. Om det er beundringsværdigt eller noget andet, skal jeg ikke være dommer over. Det gør dog helt sikkert fortællingen om D.B. Cooper til noget større.

Der findes dog ikke kun de to sider i denne fortælling. D.B. Cooper: Where Are You?! prøver ihærdigt at give plads til flere andre teorier, men kommer til kort med det store fokus på sagen om Robert Rackstraw.

Et fællesskab

Legenden om D.B. Cooper lever i bedste velgående, nok mest fordi mysteriet ikke er blevet løst. Der er opstået et fællesskab omkring de mennesker, der gerne vil løse det. Der er sågar opstået en årlig konference, hvor folk mødes og diskuterer teorier om D.B. Cooper, kaldet CooperCon.

Serien finder ikke svaret på, hvem D.B. Cooper er. Hvem ved, om det nogensinde bliver gjort. Fortællingen om D.B. Cooper er en fantastisk unik fortælling og er helt sikkert noget, som mange kan blive fanget af. Hvad serien gør rigtig godt er at vise, hvordan fortællingen om en enkelt mand kan skabe et fællesskab med plads til drama og intriger.

D.B. Cooper: Where Are You?! er en god dokumentarserie. Man føler sig underholdt og betaget, og det er en dokumentar, alle kan være med på – også selv om man ikke kender historien på forhånd.

Fakta om ‘D.B. Cooper: Where Are You?!’:
Instruktør: Marina Zenovich
Antal afsnit: 4
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 13. juli, 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: ‘Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes’ er en dokumentar, der både giver et indblik i psykopati, manglende realitetssans og et uhyre – og gør det godt

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 10 film, du skal se i august

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Girl in the Picture’ er fantastisk og overvældende på samme tid

Total
13
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like