Anmeldelse: Den nye Disney-film ’Strange World’ er en fiasko på næsten alle planer

Strange World anmeldelse
Strange World / Foto: Disney

’Strange World’ tabte over 100 millioner i biograferne, og når man ser filmen, er det til at forstå.

‘Strange World’ står allerede som en finansiel fiasko, og at Disney lægger en film på streaming, der stadig kører i biografen, må siges at være en falliterklæring af rang. Det betyder dog ikke nødvendigvis at være sigende for filmens kvalitet, så lad os se på sagerne.

I Strange World (Dansk: En forunderlig verden) bliver vi introduceret til Claede-familien. Jaeger Claede (Dennis Quaid), den store eventyrer og opdagelsesrejsende har kun et mål i livet: Driste sig igennem bjergene der omringer landet Avalonia. Han vil gøre dette med sin søn Searcher (Jake Gyllenhaal), der er mere interesseret i planter.

Searcher finder en plante med elektroniske komponenter, der vil kunne hjælpe Avalonia. Faren er ligeglad med sølle planter så han bevægede sig videre igennem bjergene.

25 år senere er Avalonia midt i en stor industrialisering med hjælp fra planternes elektricitet. Da planterne på mystisk vis begynder at uddø, lanceres en ekspedition for at finde frem til rødderne og redde planterne og Avalonia. Da Searcher fandt planten udvælges han til ekspiditionsholdet, men hov hans søn og kone ender med også at deltage.

En ikke så forunderlig verden

Når vi endelig kommer til den forunderlige verden, bliver vi mødt af en skare af væsner taget ud af 50’ernes ’weird science’ historier. Med de seneste års mange science fiction-film og serier er det dog ikke et så storslået syn som filmen bygger det op til at være.

Det bliver hurtigt et ensformigt og pastelfarvet tapet, som filmens begivenheder kan udspille sig foran.

Disse begivenheder prydes med replikker jeg går ud fra er ment som komiske indspark, men falder fladt til jorden. Når verden ikke er så spændende igen, og de jokes filmen har, ikke slår igennem, så må vi se mod historien og karaktererne for at finde noget seværdigt. Det er der, filmen skal reddes… ikke?

Cliche på cliche

Film med børn som den primære målgruppe må godt være ligetil i sit budskab, men Strange World (Dansk: En forunderlig verden) vælger at proklamere det med højtaler og spotlight i næsten hver eneste dialogudveksling.

Vær den du gerne vil være, og accepter andre for dem de gerne vil være. Fint på papiret selvom man snart tænker, om Disney ikke kunne have andre budskaber de kunne formidle i stedet. Moralen er åbenlys fra første scene, men det stopper ikke filmen fra at fortælle det mere hårdnakket hver gang emnet kommer på banen. Og det gør det ofte.

Manuskriptet føles så nedkogt at kun budskabet er tilbage, uden at det har fået nogen form for behandling. Når det visuelle heller ikke er så forunderligt igen, så sidder man tilbage med en virkelig tom oplevelse.

Taler ned til publikum

Det mest interessante ved denne film er dens slutning. Sjældent har jeg følt mig så talt ned til. Avalonias industrialisering afhænger af planten, som til sidst viser sig at være en sygdom for verden. Altså, en slet skjult metafor for, hvordan mennesker ødelægger planeten. Så ved vi da hvad pointen med filmen er.

De bliver nødt til at redde verden og for at det skal ske, skal de elektriske planter fjernes, ellers dør de alle. Fint fint. Hvordan reagerer verdens borgere så på dette? Alt avanceret teknologi er væk. Samfundet kan ikke længere udvikle sig i særlig høj grad. Man kunne forestille sig, at nogen måske ville være sure, skuffede eller ligefrem paniske. Men nej, alle er faktisk lige så glade for at leve et liv uden alle goderne teknologien medbragte og vil hellere bruge tiden på at plukke frugt med hænderne.

Disney har løst klimakrisen. Fjern alt der udleder CO2 og folk vil være helt okey dokey med det.

Fakta om ‘Strange World’:
Instruktør: Don Hall og Qui Nguyen
Manuskriptforfatter: Qui Nguyen
Medvirkende: Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid, Jaboukie Young-White, Gabrielle Union og Lucy Liu m. fl.
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 23. december på streaming
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: 5 James Cameron-film, der er bedre end ‘Avatar’

LÆS OGSÅ: Brad Pitts 6 bedste film og 2, der ramte helt ved siden af

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Glass Onion: A Knives Out Mystery’ er en veloplagt krimi, der oser af overskud

Total
44
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like