Anmeldelse: Der er desværre ikke ret meget at komme efter i Will Smiths ‘Emancipation’

Emancipation anmeldelse
Foto: Emancipation/Apple TV+

Will Smith leverer en underspillet kraftpræstation i ’Emancipation’ på Apple TV+. Resten af fortællingen halter desværre.

I en film næsten berøvet af farver bliver slaven Peter (Will Smith) taget fra bomuldsfarmen og sin familie. Han sendes til en arbejdslejr for at hjælpe de tabende sydstater med at bygge en jernbane. Soldaterne er ikke bange for lemfældigt at dræbe de sorte, der ikke kan arbejde længere, eller hvis de ikke makker ret, eller bare fordi.

Peter tager alt med oprejst pande, men når han fornemmer, at han snart står for skud, ser han sit snit til at flygte. Flere slaver følger ham, og den profilerede menneskejæger Jimmy Farrel (Ben Foster) sætter jagten i gang for at bringe dem tilbage til lejren, eller dræbe alt efter situationen.

Slaverne har hørt fra soldaterne, at Lincoln har befriet slaverne, så målet er klart. Fem dages rejse gennem Louisianas sumpe vil føre dem til Baton Rouge og Lincolns hær. Med Farrel i hælene lurer en konstant fare. Han er dog ikke den eneste, de skal kæmpe mod i det fugtige klima.

Sidder fast i sumpen

Når først jagten er sat i gang, trækker filmen hurtigt i langdrag. Scene efter scene af Will Smith, der går igennem sumpen, stopper op og spiser noget mad, han har fundet. Nu gør hundene, så det er tid til at løbe lidt. Efter man har set det scenarie udspille sig tre gange, hungrer man efter et skift i sceneriet.

Hvad der burde give en lettelse over, at den hårde rejse endelig er ovre, bliver først og fremmest en glæde over, at filmen skifter formular. Det gør den også i den grad og leverer en fornem actionsekvens, der dog føles flad. Den er stadig velkommen uanset og står som et højdepunkt for filmen.

Der er dog små afbræk under sumprejsen, når vi sporadisk vender tilbage til Peters familie. Det bidrager dog ikke med noget og har ingen konsekvenser. Det viser selvfølgelig endnu en gang, at forholdene var forfærdelige for sorte i sydstaterne inden deres befrielse, men det er sivet ind efter de første 10 minutter.

Ikke så meget at komme efter

Hvis du aldrig har set en film, der omhandler slaveri før, vil Emancipation give en rystende oplevelse af, hvordan befolkningsgrupper før i tiden blev behandlet. Har du til gengæld set film som Schindlers Liste, 12 Years a Slave eller sågar Django Unchained, er der intet nyt under solen.

Det er en standard historisk biografi, og som det er med de fleste af den slags film, er der ikke meget at komme efter ud over den umiddelbare fortælling. Den næsten sort/hvide farvebehandling af filmen giver den et visuelt særpræg, der til tider er virkelig smukt, men det er omtrent alt, der adskiller den fra mængden.

Hvis der er noget at se filmen for, er det de få smukke billeder, og Will Smith må ikke glemmes. Han bærer filmen på sine skuldre. Smith leverer en underspillet præstation, hvor man nærmest kan mærke de trodsige flammer, der er inde i Peter bag den disciplinerede facade.

Et billede siger mere end tusind ord

Filmen er tydeligvis lavet med stor passion og er kompetent i sin tekniske udførsel, men alt du ser på overfladen, er hvad den har at byde på.

Emancipation er til for at give et indblik i forfærdelig tid i USAs historie. På trods af fortællingen om Peter, der ihærdigt kæmper for at komme hjem til sin familie, handler det hele om, at vi skal komme frem til det famøse billede af ‘Whipped Peter’. Det berømte historiske fotografi fra 1863 af den undslupne slave Peter, der med alle sine brutale ar virkede som katalysator for, at Nordstaterne i USA vendte sig mod slaveriet. Et billede siger som bekendt mere end tusind ord, og det må siges at være tilfældet her. Se billedet, og læs en artikel om ’Whipped Peter’, og så har du fået lige så meget ud af fortællingen som ved at se Emancipation.

Will Smiths præstation kan kun hæve filmen i begrænset omfang. Med undtagelse af skuespillet fra Smith, vil folk være færdige med at tale om Emancipation inden årets udgang.

Fakta om ’Emancipation’:
Instruktør: Antoine Fuqua
Manuskriptforfatter: Bill Collage
Medvirkende: Will Smith, Ben Foster, Charmaine Bingwa, Gilbert Owuor, Ronnie Gene Blevins, Aaron Moten m.fl
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 9. december 2022
Dansk streamingtjeneste: Apple TV+

LÆS OGSÅ: Viaplay filmatiserer kunstneren Edvard Munchs liv

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 5 film, du skal se i december 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Hilma’ er en (lidt for) pæn og sober filmatisering af en vild kvindehistorie 

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like