Anmeldelse: Der er historisk skønsang i ’If These Walls Could Sing’

If These Walls Could Sing Paul McCartney
Paul McCartney i dokumenatarfilmen ‘If These Walls Could Sing’ om de berømte Abbey Road studier. /Foto: Disney+

Musikdokumentarfilmen ’If These Walls Could Sing’ på Disney+ om de berømte Abbey Road Studios har masser af spændende historier, men er alt for kort.

Spørg enhver Beatles-fan, og deres øjne vil lyse, når man nævner Abbey Road.

Udover at være titlen på det 11. og næstsidste album i rækken fra det legendariske band, er det også navnet på en gade i London. Men ikke hvilken som helst.

Det er nemlig der, Abbey Road-studierne har til huse. Selvom navnet måske ikke umiddelbart vækker genklang, er chancen for at du har hørt et stykke musik optaget der endda meget stor.

Udover The Beatles, har ABBA, Pink Floyd, Oasis, Radiohead, Kanye West, Nick Cave, Lady Gaga samt noget nær alle andre bands og kunstnere af betydning indenfor musik, lagt vejen forbi.

Dertil kommer, at underlægningsmusikken til nogle af de største film gennem tiden også er blevet indspillet det. Ringenes herre-trilogien, Star Wars, Harry Potter, Black Panther, 1917 og ikke mindst den første Indiana Jones-film.

Kort sagt, du har hørt noget fra Abbey Road, hvis du ser film eller hører musik.

Derfor er det også meget passende, at fokus i Mary McCartneys – datter af Paul og Linda McCartney – Disney+-dokumentar If These Walls Could Sing er på studierne.

Musikalsk legeplads

At det for alvor var med The Beatles, at Abbey Road kom på verdenskortet, er der ingen tvivl om.

Bandet er at af de bedst sælgende i verdenshistorien, og den første halve time er da også udelukkende dedikeret til dem og deres arbejde der. Der bliver bekendt kulør angående slægtskabet med det samme, da Mary McCartney interviewer Paul McCartney.

Der er da heller ikke nogen tvivl om, at det har været nemmere at få nogle af interviewpersonerne i tale netop på grund af det.

Og man kan da også mistænke det personlige forhold til The Beatles for at have indflydelse på dokumentaren. Med en forholdsvis kort spilletid på knap 90 minutter, er det alligevel meget tid at dvæle ved ét band og få udgivelser.

Selvom filmen bryster sig af at være centreret omkring studierne, er det alligevel stjernerne, der er det store hook. Udover McCartney, er (naturligvis) en veloplagt Ringo Starr klar med ord om tiden i Abbey Road. Ligeså en nostalgisk Elton John, der indlevende fortæller anekdoter om dengang, han arbejdede som studiemusiker for forskellige bands i Abbey Road, før hans egen karriere stak af med raketfart.

Det er stille og rolige vidnesbyrd, uden de store skandaler.

Selv Oasis-brødrene, Liam- og Noel Gallagher, taler med ærefrygt om tiden i studierne. De blev dog bortvist tilbage i 90’erne, fordi de en nat hørte Beatles-plader på fuld skrald i en brandert. Afhængig af hvem der fortæller historien, lavede de ikke noget udsædvanligt (Liam), eller de var lige vel rowdy nok (Noel).

Kombineret med et hav af arkivbilleder og optagelser fra tidligere tider, får man et flygtigt indtryk af, hvordan det var dengang, hvor Pink Floyd indspillede i studiet lige ved siden af The Beatles.

En auditiv aperitif

Der er dog ét altoverskyggende problem med dokumentarfilmen If These Walls Could Sing.

I stedet for at være det dybdegående og definitive dokumentariske værk om de verdensberømte studier fremstår filmen som en overfladisk pamflet.

90 minutter er simpelthen ikke nok tid til at dække Abbey Road-studiernes lange og glorværdige historie. Slet ikke når McCartney og Beatles fylder en tredjedel (plus det løse). Filmmusikken virker nærmest som en eftertanke, og når man reducerer kapaciteter som John Williams og George Lucas – der ellers aldrig lader sig interviewe – som aber dabeis, fordi der ikke er mere tid, bliver man sgu ærgerlig.

Der er så meget uudnyttet potentiale, at det virker bizart, at If These Walls Could Sing ikke er blevet til en dokumentarserie. Det er i hvert fald ikke, fordi der har manglet materiale. Der behøver man bare at kigge på, hvem der har frekventeret studierne i løbet af årene.

Alene det at høre normalt koleriske Liam Gallagher taler med sjældent hørt ærbødighed i stemmen om legendariske lokaler, giver lyst til at høre mere fra ham. Igen, er det frustrerende, at filmen ikke har mere tid eller plads til at dykke ned i andet end papa Paul og The Beatles.

Der er gode historier at hente fra filmen og bevares, den er letfordøjelig underholdning. Men der er hele tiden knyttet et lille men i baghovedet.

For man vil have mere. Især af røverhistorier fra de studiemusikere, der nok har oplevet en ting eller to. Og så higer man efter at høre mere om filmmusikken. At det ikke har fået mere plads er decideret kriminelt!  

Se traileren til If These Wall Could Sing:

Fakta om ’If These Walls Could Sing’:
Instruktør: Mary McCartney
Medvirkende: Paul McCartney, Elton John, John Williams George Lucas mfl.
Land: England
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 6. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Matilda The Musical’ tager ingen fanger og giver fantastisk underholdning

LÆS OGSÅ: De 10 bedste film fra ’90erne, du kan streame lige nu

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Du behøver ikke at være fan af The Beatles for at nyde ‘The Beatles: Get Back’

Total
10
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like