Anmeldelse: Det er helt godnat for ‘Goodnight Mommy’

Naomi Watts som Mother / Foto: Goodnight Mommy/Courtesy of Amazon Prime Video © 2022 Amazon Content Services LLC

Hvis du vil se Naomi Watts overspille sig gennem en langsommelig film uden noget at sige, så er ’Goodnight Mommy’ lavet til dig.

Tvillingerne Elias (Cameron Crovetti) og Lukas (Nicholas Crovetti) skal tilbringe tid med deres mor (Naomi Watts) efter en periode væk fra hinanden. De får sig dog noget af et chok, da de møder hende med hovedet dækket til af bandager. Hun forklarer, at hun har fået foretaget en operation, men drengene tænker hurtigt, at der er ugler i mosen.

Moren virker fjern og på ingen måde som den person, drengene kender. Ved deres ankomst opsætter hun nogle regler. Aldrig gå ind på hendes kontor eller soveværelse, hold gardinerne trukket for og ingen besøgende.

Faren har ikke sagt noget om operationen, moren vil ikke synge den godnatsang, hun altid synger for dem, og hun foretager mærkelige opkald mit om natten. Elias og Lukas begynder at mistænke, at det slet ikke er deres mor, men en bedrager. Herfra tager filmen flere drejninger, alle sammen for det værre.

Se den i mørke… hvis du vil se den

Meget af Goodnight Mommy foregår om natten, hvilket hurtigt bliver et problem i og med, at man ikke kan se særlig meget, når det er mørkt. Lyssætningen kan til tider virke, som om den er ikke eksisterende. Flere gange måtte jeg høre, hvornår det var meningen, der skulle være spænding, da jeg ikke kunne se det.

Her hjælper det, at Naomi Watts råber så mange af sine replikker med kæmpe overspil. Så er jeg da med på, hvad der foregår, skal jeg love for.

Hvis du endelig har tænkt dig at se filmen, hvilket ikke er noget, jeg anbefaler, så gør i det mindste dig selv den tjeneste at se den i komplet mørke. Hvis ikke, så kan jeg ikke garantere for, at du overhovedet kan se den.

Det største problem med filmen ligger dog ikke i det visuelle, men i handlingen, eller manglen på samme må jeg hellere sige. For en gyser er der utrolig lidt spænding, og for en psykologisk thriller er der ikke mange puslespilsbrikker at lege med, hvis du vil proppe filmen i den genre i stedet. Hoveddelen af filmen består af, at brødrene taler om, hvorvidt det mon er deres mor eller ej. Gab…

Den handler om ikke rigtig om noget

Goodnight Mommy centrerer sig umiddelbart om gaslighting, dvs. at manipulere dig til at tro på noget, du ved ikke er sandt. Det giver filmen et mysterium, du kan sidde og gætte med på. Alt foregår som sagt i sneglefart, hvilket giver dig tid til at danne teorier om, hvordan tingene hænger sammen.

Problemet er, at filmen ikke har andet kørende for sig end sit ’twist’. Selv om jeg ikke havde den 100% korrekt, så var jeg i den rigtige boldgade i så høj grad, at det ikke kom som en overraskelse. Jeg tvivler også på, at det vil komme som en overraskelse for dig. Selv hvis det er en stor overraskelse, vil det ikke ændre så meget, for filmen handler kun om noget på overfladen. Hvis det, som dette tvist implicerer, var blevet udforsket mere, så kunne der være noget om filmen.

Jeg kan ikke komme ind på, hvad filmen i virkeligheden handler om uden at afsløre slutningen. Det bruges alligevel som et twist i stedet for at udforske det og viser, hvordan de påvirker karaktererne på et mere end overfladisk plan. Hvis i det mindste filmen havde noget spænding undervejs eller holdt dig i mørket noget bedre, så var der noget at komme efter. Det virker til, at filmen ikke vil gå ’all-in’ på nogle af sine koncepter, og det ender med en tam gyser.

Spild af tid

Goodnight Mommy har ellers et udmærket koncept til en gyser: Børn kommer hjem til en mor i bandager og begynder langsomt at mistænke personen for ikke at være deres mor. For den opmærksomme seer bliver dette element skubbet til side med en god sjat af filmen tilbage.

Det nye plot (så at sige) fører ingen vegne hen. Filmen er spild af tid for at sige det ligeud. Selv om den omtrent første halve time bygger fin mystik og stemning op, er det en så langsommelig affære, at det hurtigt bliver kedeligt. Når dette mysterium derefter ikke munder ud i noget, så undermineres det ene aspekt af filmen, der ellers var værd at rose.

Brug din tid andetsteds, for det er helt godnat for Goodnight Mommy.

Fakta om ‘Goodnight Mommy’:
Instruktør: Matt Sobel
Manuskriptforfatter: Kyle Warren, baseret på filmen Ich seh Ich seh skrevet af Veronika Franz og Severin Fiala
Medvirkende: Naomi Watts, Cameron Crovetti, Nicholas Crovetti, Peter Hermann, Jeremy Bobb og Crystal Lucas-Perry
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 16. september 2022
Dansk streamingtjeneste: Prime Video

LÆS OGSÅ: 5 film, der ikke burde rangere på IMDb’s top 100

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Stallone er atter Stallone i ‘Samaritan’

LÆS OGSÅ: 5 film, vi ser frem til dette efterår

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like