Anmeldelse: ’Do Revenge’ viser, at high school-piger er de bedste til at tage hævn

Do Revenge anmeldelse
Maya Hawke som Eleanor og Camila Mendes som Drea i Do Revenge. / Foto: Netflix © 2022.

Gode skuespillere og masser af overdådige spydigheder gør Netflix’ film om hævngerrige gymnasieelever til det perfekte weekendfix.

Få ting kan skære så dybt og efterlade dybe ar på sjælen som en isende spydig kommentar fra en high school-pige. I hvert fald hvis man skal tro de utallige amerikanske film og serier, hvor popularitet er den vigtigste valuta, og hævn helst skal serveres på spektakulær vis.

Og det er netop det sidste, der er omdrejningspunktet i Netflix’ glimrende Do Revenge.

For Drea (Camilla Mendes fra Riverdale) har det hele: Venner, penge og popularitet. Sammen med kæresten Max (Austin Abrams) er de skolens power couple nummer et. Lige indtil han udgiver et sextape anonymt på nettet af dem.

Den konstante slutshaming og ord mod ord-diskussion ender med, at hun står som skurken i det hele. Max formår til gengæld med diabolsk elegance at situationen spinnet til, at han faktisk er et offer.

Umage alliancer

Ude af stand til selv at tage direkte hævn – fordi mistanken selv sagt vil falde på hende – er Drea lettere opgivende og bitter omkring det hele. Og hun ser på ingen måde frem til at starte i skole igen efter sommerferien.

Men på en tennislejr møder hun Eleanor (Maya Hawke fra Stranger Things og datter af Ethan Hawke og Uma Thurman).  Hun er selv blevet en outcast efter et rygte om, at hun har kysset en pige fra Dreas skole mod dennes vilje, har spredt sig som en homofobisk steppebrand.

De to unge kvinder beslutter sig derfor, med stor inspiration fra Alfred Hitchcocks klassiske hævnthriller Strangers on a Train, at tage hævn for hinanden. Og så er det jo herligt belejligt, at Elanor skal skifte til Dreas skole, hvor ingen kender den nye elev. Efter en hurtig makeover, bliver den lettere kiksede teenager transformeret til det perfekte popularitetsvåben i hævnmissionen.

Den nye og den gamle skole

Der er ingen tvivl om, at instruktør Jennifer Kaytin Robinson og medmanuskriptforfatter Celeste Ballard kan deres high school-film- og seriehistorie udenad. Det blev slået fast i duoens tidligere samarbejde på Robinsons hedengangne og kriminelt oversete serieperle Sweet/Vicious.

Alle klichéerne med popularitet, perfekte diss-bemærkninger og voksne, der bare ikke fatter noget af, hvad der sker i de unges liv, er til stede i Do Revenge. Dog i en moderne version. Sex er for eksempel ikke noget farligt eller tabu, så længe man ikke overskrider andre folks grænser. Fortidens snerpethed er alligevel ikke længere væk end, at man stadig kan slutshames, hvis man optræder i en intim situation i en video online.

Der hvor Netflix-filmen excellerer, er i den hudfletning af, hvor hyklerisk de selverklærede woke unge rent faktisk er. For man er stadig en skank, hvis man er lidt for frisk til sex – medmindre man selvfølgelig er så lusket at erklære, at man er polyamourøs. Og grænsen mellem at være in eller out er finere end en perfekt groomet øjenvippe.

Dronningerne af high school

Med en ofte brugt historie og et DNA, der trækker familiære tråde tilbage til 90’er-klassikere som Heathers og Cruel Intentions, kræver det noget ekstra. For eksempel at skuespillerne udmærker sig, så filmen bliver siddende i en efter filmen er færdig.

Det må man sige, at hævnmakkerparret Camilla Mendes og Maya Hawke i den grad gør. De to ”veteraner” fra hver sin teen-serie-franchise har forrygende kemi. Elegant veksler de mellem at spille skrupelløse hævngerrige småsociopater til de mere rolige øjeblikke, hvor de inderste og ærlige følelse bliver blottet.

Austin Abrams er da også et af de bedste manipulerende, dumme svin set længe. Max bør fremover være hofeksemplet på, hvordan subtil toksisk maskulinitet skal skildres. I en alt for kort, men formidabel mindeværdig birolle, brillerer Sophie Turner (Game of Thrones). Hun spiller en fuldstændig vanvittig rigmandsdatter, der har et horn i siden på Drea.

Tilsat en velvalgt casting af Sarah Michelle Gellar (Buffy og førnævnte Cruel Intentions) som skolens rektor. Det tidligere teen-idol kommer med små ’glimt i øjet’-visdomsord, er der ingen tvivl om, at filmens helt store styrke ligger i skuespillerne.

Selve plottet er set før i en eller anden form, men det stopper ikke Do Revenge fra at være knap to timers udsøgt fornøjelse. Teen-skærmydslerne går fra hverdagsfnidder til teatralsk overdrev i løbet af kort tid, og ved at sprede hævnen i den store masterplan udover et helt skoleår, giver det filmen et konstant underholdende tempo.

Med det in mente er der ingen tvivl om, at Netflix’ Do Revenge er en værdig ny elev i high school-genren.

Se traileren til Do Revenge

Fakta om ’Do Revenge’:
Instruktør: Jennifer Kaytin Robinson
Manuskriptforfatter: Celeste Ballard, Jennifer Kaytin Robinson
Medvirkende: Camilla Mendes, Maya Hawke, Austin Abrams, Alisha Boe, Sophie Turner, Sarah Michelle Gellar
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 16. september 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i september 2022

LÆS OGSÅ: Husker du …? 10 teenagefilm du elskede engang

LÆS OGSÅ: Metal Lords er den perfekte kombination af coming of age, venskaber og en introduktion til heavy metal

Total
9
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like