Anmeldelse: ‘Don’t Look Up’ har et vigtigt tema pakket ind i satire og ironi

Don't Look Up / Netflix
Don’t Look Up / Netflix

For nylig udkom den stjernespækkede dommedagsfilm Don’t Look Up på Netflix. Den er skabt af Adam McKay, som også instruerede The Big Short og Vice.

Det er en dark comedy-film, som parodierer den amerikanske regering, de alt-i-sukker-indpakkende tv-stationer og den faretruende klimakrise.

Komet på vej for at udslette jorden

Filmens vigtige og alvorlige tema er pakket spiseligt ind i satire og Hollywood-stjerner, men intentionerne er klare. Klimakrisen er lige for næsen af os og vi kan ikke nøjes med at lytte længere. Vi skal handle.

Hollywoods mest vokale klimakæmper, Leonardo DiCaprio (Inception, Titanic, The Revenant), spiller forsker og pilleslugende nervevrag Dr. Randall og ved hans side er ph.d-studerende og komet-finder Kate Dibiasky spillet af Jennifer Lawrence (Hunger Games, Silver Linings Playbook, Passengers). Et løjerligt makkerpar, der skiftevis går i panik og ihærdigt forsøger at overbevise Det Hvide Hus og verden om, at dommedag er nær.

Konspirationsteoretikere, den amerikanske præsident spillet af Meryl Streep (Mit Afrika, The Iron Lady, The Devil Wears Prada) og tilhørende stab sammen med de krisebenægtende tv-stationer spænder ben for at få det afgørende budskab frem til befolkningen. I forsøget på at få omverdenen til at forstå vigtigheden af krisen må de to videnskabsfolk forsøge at blive likeable i forhold til medierne og deres seere for at blive hørt. Den ene lykkes væsentlig bedre med det projekt end den anden. 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Tættere på Ray Donovan end nogensinde

Verdensstjerner som lokkemad

Der er ingen tvivl om, at man har forsøgt at spække filmen med nogle af tidens hotteste navne i forsøget på at få folk i dommedags-film-fælden. For dommedag, kometer eller klimakriser er i sig selv ikke specielt sexet underholdning, men krydrer man det med navne som disse, kan man hurtigt få en del overtalt. Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence og Meryl Streep får selskab af blandt andre Cate Blanchett (The Aviator), Jonah Hill (Moneyball), Timothée Chalamet (Call Me By Your Name), Ariana Grande og Kid Cudi.

Alle leverer en solid præstation, og specielt Leonardo DiCaprio er som altid eminent. Det der muligvis deler vandene er den satiriske tilgang. Der er ingen tvivl om, der bliver sendt en klokkeklar f***finger til medieverdenen og regeringen. Til den amerikanske regering for at tage valgkampagner og meningsmålinger mere alvorligt end jordens undergang. Til medierne for at neddæmpe budskabet i så voldsom en grad, at nyheder bliver søvndyssende feelgood-tv, der blot kan bruges som baggrunds-underholdning.

Den satiriske tilgang og “latterliggørelsen” af USA falder med al sandsynlighed ikke i alles smag. For nogen vil det være gnækkende sjovt at se DiCaprio nervøst blive en AILF (Astronomer I’d Like to Fuck) og Lawrence hele filmen igennem undre sig over, hvorfor den militære general mon ville kræve penge for de snacks i Det Hvide Hus, når nu det viser sig, de er gratis, fordi “it’s the White House.” 

Et slag for videnskaben og for forskere

DiCaprio har i forbindelse med promoveringen af filmen udtalt, at filmen er en analogi af nutidens kultur og vores manglende evne til at lytte til den videnskablige sandhed. Filmen er i særdeleshed et billede på den frustration, mange videnskabfolk og forskere oplever, hvad angår klimakrisen. De færreste landes regeringer og politikere vil lytte til alvoren og handle, så det kan mærkes. Filmen er et slag for videnskabsfolk og forskere, og det er samtidig en løftet pegefinger til verdens statsledere om, at hvis ikke de pakker deres barnlige popularitetskonkurrence væk, bliver de bogstaveligt talt jordens undergang.

Som sagt er den satiriske humor speciel, og det er især den, der kommer til at splitte seerne. Enten synes man, filmen er hylende morsom, tåkrummende pinlig eller decideret åndssvag. Uanset hvad er budskabet hamrende vigtigt og dermed også filmen.

Adam McKay og Netflix har vurderet, tiden er moden til, at filmbranchen giver klimakrisen en stemme i kulturen. Det bliver interessant, hvornår de tør lave en mere alvorlig film om samme emne. Onde tunger kunne argumentere for, at filmens forsøg på at bringe et vigtigt og presserende emne på banen med så meget ironi og satire gør, at alvoren klinger lige så hult, som politikernes løfter om mere fokus på klima.

Faktaboks – Don’t Look Up

Instruktør og manuskriptforfatter: Adam McKay & David Sirota
Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence og Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Timothée Chalamet, Arianda Grande, Kid Cudi, m.fl.
Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 24. december 2021
Land: USA

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i januar 2022
LÆS OGSÅ: Netflix offentliggør trailer til ny film med Nikolaj Coster-Waldau
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: The Power of the Dog er en sanselig western med et hint af paranoia

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like