Anmeldelse: Du behøver ikke at være fan af The Beatles for at nyde ‘The Beatles: Get Back’

The Beatles: Get Back anmeldelse
Foto: The Beatles Get Back/Linda McCartney

‘The Beatles: Get Back’ er et tilbageblik på et af verdens største bands – perfekt vævet sammen med Beatles-musik, -fortællinger og deres tidlige start, og hvordan albummet Let It Be kom til verden.

Jeg er selv en kæmpe Beatles-fan. Jeg voksede op med Beatles-musik og har hørt det igennem hele mit liv, og da jeg så, at Disney + kom med en miniserie om skabelsen af Let It Be, var jeg solgt til stanglakrids.

Det er et fantastisk indblik i drengenes liv, hvordan de skabte musik og en dokumentar, der aldrig kom.

Serien blev skabt i samarbejde med Paul McCartney, Ringo Starr og Yoko Ono og giver et meget, meget specielt blik ind i en tid, hvor myten var, at The Beatles var ved at gå fra hinanden.

Fantastiske sange, fantastiske film

Jeg glædede mig helt vildt til at se serien; især fordi jeg vidste, at deres rooftop-koncert på hele 42 minutter ville blive spillet i dens fulde længde, og det har været lidt en lillepigedrøm at få lov til at kigge ind i deres verden – både i musikken, men også deres sammenhold.

Selvom miniserien i bund og grund kan beskrives som en dokumentar om en dokumentar, så bringer Peter Jackson (Ringenes Herre-trilogien, They Shall Not Grow Old) alligevel noget nyt og ret specielt med ind over. Det originale Let it Be-projekt udelod alligevel en del, der omhandlede de indre kontroverser, blandt andet George Harrisons midlertidige pause fra bandet.

Peter Jackson tilføjer virkelig mange facetter, der ikke omhandler musikken – en ting, der faktisk betyder meget, er, at de har fået lov til at beholde bandeord i serien, og Peter Jackson anvender også samme teknik med at genskabe billederne og farverne fra de originale film, som han gjorde i den fantastiske They Shall Not Grow Old.

Grin og drama

Jeg havde lidt forventet, at Get Back ville dykke ned i The Beatles’ indre problemer med hinanden under skabelsen af et eminent album, fordi det ligesom er ”myten” om Let it Be.

De var på nakken af hinanden hele tiden, kunne ikke udstå hinanden eller skændtes hele tiden, men jeg blev positivt overrasket over, at de formåede at vise noget helt andet. Jo, jo, der er stadig drama og tumult, men der er også grin og glade dage, hvor det tydeligt kan mærkes, at de drenge elskede hinanden.

Jeg var imponeret af detaljerne og hele looket, der er blevet skabt. Det er virkelig smukt at se ting, der førhen var sort/hvide nu blive til farve og kombineret med optagelser af bandet, der snakker og spiller vævet ind imellem det hele, bliver The Beatles: Get Back en fryd at se.

Fan eller ej

Du behøver ikke at være fan af The Beatles for at nyde dokumentaren. Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at uanset om du kan lide deres musik eller ej, bør du se dokumentaren, fordi dokumentaren ret hurtigt (i mine øjne, i hvert fald) bliver en lille kulturskat om musik, der virkelig betyder noget for mange, og en koncert, som endnu flere ville ønske, at de havde oplevet live.

Selvfølgelig er der et par steder, hvor man begynder at kigge på spillelængden af hvert afsnit og tænke ”hold da op”, men det er så få gange, at man lige bliver trukket ud af det hele.

I bund og grund er der lidt over 55 timers video og 140 timers lyd, så fan eller ej, får man set eller hørt noget, som man ikke havde forventet at se eller høre. Man dykker for alvor ned i noget, der faktisk er blevet mystisk jo længere tid, der er gået, og afmystificerer det – sammen med fantastisk musik og endnu smukkere film-restauration.

Jeg må ærligt indrømme, at selvom jeg har fået The Beatles ind med modermælken, så vidste jeg ikke rigtigt, hvor stor en indflydelse bandet havde. Jeg vidste godt, at de havde mange fans og var en gigantisk navn i mange, mange år, men jeg anede ikke, hvor meget de betød for folk. Det bliver i den grad vist i dokumentaren præcist, hvor meget de fire drenge har betydet for verden. Jeg blev blæst bagover af, at de var så nede på jorden (hvilket jeg heller ikke havde forventet), mens så mange unge kvinder stod og skreg over dem.

Når enden er god …

Selvom bandet endte med at splitte, og at et par stykker efterfølgende døde, så kan man tydeligt mærke, at deres arbejde sammen har haft en massiv betydning på popkulturen i dag. Jeg var enormt imponeret over, at de formåede at skabe et så banebrydende album på 21 dage, og jeg må da også indrømme, at jeg kneb en lille tåre eller fem under deres rooftop-koncert.

Der er bare noget hamrende ikonisk til stadighed over de drenge, der begyndte deres rejse i lille England og senere blev verdens største band – og jeg er hamrende taknemmelig for, at vi andre må få et indblik i deres øjeblikke, selvom det er gennem en skærm.

Det er en fantastisk miniserie, der bringer alt det, man elsker og har elsket ved The Beatles frem i lyset, samtidigt med at den ikke skyr væk fra de ting, der måske ikke var så fede i den periode.

Og jeg elsker det.

Info om ‘The Beatles: Get Back
Instruktør: Peter Jackson
Medvirkende: John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr m.fl.
Afsnit: 3
Premieredato: 25. november 2021
Streamingtjeneste: Disney +

LÆS OGSÅ: De bedste i november: 5 filmanbefalinger

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Større budget og skuespillere gør mere skade end gavn i ‘Paranormal Activity: Next of Kin’

LÆS OGSÅ: De mest skuffende film i 2021

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like