Anmeldelse: ‘Epstein’s Shadow: Ghislaine Maxwell’ er en fest for konspirationsteoretikerne

Foto: Epstein’s Shadow: Ghislaine Maxwell/Viaplay

Epstein’s Shadow kaster ikke meget nyt lys over den mest højtprofilerede sag om seksuel udnyttelse af mindreårige, men den maler et interessant billede af den eneste tilbageværende, der står anklaget i sagen.

Ghislaine er et anderledes navn, der røg på alles læber den 10. august, hvor den pædofilianklagede multimillionær, Jeffrey Epstein, angiveligt begik selvmord i sin fængselscelle. Forud lå en lang række anklager om seksuelt misbrug af hundredvis af mindreårige piger i en sag, der rakte helt ind i det Hvide Hus og Buckingham Palace.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

Og i midten sad Ghislaine Maxwell. For hvor Epstein havde taget for sig af retterne flere steder rundt omkring i verden, havde Maxwell skaffet råvarerne, hvis man nu skal bruge en så hårdhændet metafor.

Sagen har skabt furore i medierne og foder til konspirationsteoretikerne, der alle er stensikre på, at Epsteins død ikke var for hans egen hånd. Hvilket ikke er en noget mere tilgængelig konspiration, end fx at jorden skulle være flad eller månelandingen er lavet med computergrafik.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts: hvad du skal høre lige nu

Nu er der kommet endnu en dokumentar om sagen. Denne gang tager den afsæt i Ghislaine Maxwell, der står til at skulle en tur i retten til november. Såfremt hun altså stadig er i live.

Starter med Adam og Eva

Seriens tre afsnit er delt op i tre sektioner. Livet for Ghislaine før, med og efter Epstein. Og det kan måske synes en anelse fejlprioriteret at bruge en time – eller 33% af tiden – på at vise gamle familiefotos og hjemmevideoer.

Det ville også være helt korrekt, hvis ikke det var fordi, at Ghislaines efternavn kommer fra mediemogulen Robert Maxwell, der i sig selv er et studie i tvivls opførsel.

LÆS OGSÅ: 5 uforglemmelige øl-scener

Maxwell stod anklaget for en række tilfælde af svindel, og det estimeres, at han har brugt hundreder af millioner af pund fra pensionskasser i sine firmaer for at holde hans mediehuse i live. Mediehuse, der blev brugt – igen angiveligt – til at overvåge kendte ansigter, og give Maxwell magt over politikere, de royale og mange flere.

I 1991 forsvandt Robert Maxwell til søs, og selvom liget blev fundet og der hverken var sår eller lignende, udover en skramme på skulderen, er det stadig kilde til spekulationer om, hvorvidt det var en ulykke, eller om nogen ville ham til livs.

Fanget på video

Foto: I. Maxwell

Der er mange sammenfald mellem Robert Maxwell og Jeffrey Epstein. Epstein’s Shadow: Ghislaine Maxwell giver et godt overblik over, hvordan samarbejdet mellem de to har fungeret, og hvad det er for en mand, hun har fundet i Epstein.

Den viser også et godt billede af jetsetteren, Ghislaine, der bevæger sig i cirkler, hvor penge og magt er det eneste, som betyder noget.

LÆS OGSÅ: Tony Soprano vender tilbage: Se traileren til den kommende ’Sopranos’-film

Men Ghislaine Maxwells rolle i sagen mangler stadig at blive afdækket, hvilket giver serien et lidt spøjst tredje afsnit. Hvor det andet handler om de seksuelle overgreb og fint afdækker hendes rolle som bordelmutter, giver det sidste afsnit anledning til filosoffen og i langt højere grad begiver den sig ind i konspirationsteorierne.

God for nogen – Skidt for andre

Det er et gennemgående træk for Epstein’s Shadow: Ghislaine Maxwell. Den føler ikke noget behov for at holde sig til det kendte og det beviselige. Og alle ingredienserne er på plads til en beskæmmende omgang pladderspalteræs, hvor den ene karikerede high-society type kan få lov til at lufte deres formodninger og være ulideligt bagkloge.

LÆS OGSÅ: Stop så! 5 reality-serier der burde være stoppet efter første afsnit

Det er en svær øvelse at gøre ordentligt, men folkene bag serien har bare valgt at lade dem udtale sig side om side med journalister, advokater og tidligere FBI-agenter, og som sådan bliver man lidt træt i længden af at høre det ene forrykte udsagn efter det andet.

For det kan sagtens være, at Ghislaine Maxwell flygtede fra offentligheden, fordi hun var bange for, at Epsteins forbindelser til israelsk intelligensarbejde pludselig blev meget mere truende efter, Epstein var død. Men det kan også godt være, at hun bare ikke ville i fængsel.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “Man er simpelthen i tvivl om, hvad ‘The Sons of Sam’ vil”

Og det er måske lidt her, den gode historie om pigen, der faldt for en mand, som mindede lidt for meget om hendes far, ender i noget rod.

For jo, der er ligheder. Og jo, de er virkelig påfaldende. Men de sidste udsagn i serien er næsten komisk urealistiske. Hvis ikke det var fordi, serien starter med Robert Maxwell, så var det umuligt at tro, at hun ville være i stand til at trække den SÅ langt.

Og så alligevel.

Info om Epstein’s Shadow: Ghislaine Maxwell

  • Instruktør: Barbara Shearer
  • Medvirkende: Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein, Prins Andrew, Donald Trump
  • Land: USA
  • Produktionsår: 2021
  • Dansk streamingtjeneste: Viaplay

LÆS OGSÅ: Krimi, klassikere og skjulte perler! 3 film og serieanbefalinger til YouTv

LÆS OGSÅ: Guld i gemmerne: Gode film på streamingtjenesterne

Total
6
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like