Anmeldelse: Er ‘The Last Duel’ Scotts nye ‘Gladiator’?

The Last Duel/ Matt Damon som Jean de Carrouges og Adam Driver som Jacques LeGris i 20th Century Studios' THE LAST DUEL. / Foto: Patrick Redmond. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved / Disney+.
The Last Duel/ Matt Damon som Jean de Carrouges og Adam Driver som Jacques LeGris i 20th Century Studios’ THE LAST DUEL. / Foto: Patrick Redmond. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved / Disney+.

Instruktøren bag den populære ‘Gladiator’ (2000), Ridley Scott, er aktuel med filmen ‘The Last Duel’ (2021). Overgår han sig selv denne gang?

Det er utroligt, hvordan den 84-årige filminstruktør kan blive ved med at spytte den ene film ud efter den anden. Sidste år var han aktuel med filmene House of Gucci og The Last Duel, men er sidstnævnte bare Gladiator i en ny udgave med lanser og riddere i stedet for krigsfanger i sandaler? Ikke helt … Der er godt nok flere ligheder mellem de to film, men der er verdener til forskel på, hvordan de to film er fortalt, og hvad deres budskab er.

The Last Duel foregår i 1300-tallets Frankrig, hvor vi følger vores tre hovedpersoner: Ridderen Jean de Carrouges (Matt Damon), Jeans kone Marguerite de Carrouges (Jodie Comer), og så er der ridderen Jacques Le Gris, der spilles af Adam Driver (Star Wars: The Force Awakens, Marriage Story, Girls) i en af sine bedste roller.

Filmen lægger meget atypisk ud, og vi hopper rundt og får brudstykker af en historie, der har Jean de Carrouges i centrum. Vi ser blandt andet, hvordan han som væbner tjener den franske konge i krig, hvordan han under et slag redder Le Gris’ liv, og hvordan han møder sin kone, Marguerite. Ja, det er faktisk ret forvirrende – lige indtil filmens andet akt.

Et andet udsagn

I filmens andet akt skifter narrativet, og nu får vi pludselig historien fortalt påny – set fra Jacques’ perspektiv. Her er filmen virkelig genial, og du opdager hen ad vejen, at de to figurer ikke er helt enige om, hvordan tingene er hændt. Således ser vi blandt andet, hvordan Le Gris redder Jean de Carrouges’ liv under samme slag, hvor det tidligere var omvendt.

Historien er altså ikke den samme en-til-en. Vi får også nye informationer og ser blandt andet, hvordan Jacques Le Gris bliver gode venner med kongens fætter, Pierre d’Alençon (Ben Affleck). Ligeledes ser vi, hvordan Le Gris møder Jeans kone, Marguerite, og forelsker sig i hende. Et møde, der senere bliver hele omdrejningspunktet for resten af filmen.

Og her skal Adam Driver virkelig have ros for sin præstation. Han er genial i rollen som Jacques Le Gris og virker på visse tidspunkter vældig charmerende og på andre tidspunkter meget, meget lidt.

Ikke nok one-liners

Hvis du regner med, at The Last Duel er fyldt med nervepirrende action og fede one-liners, ligesom Gladiator (“Are you not entertained?”) så bliver du nok slemt skuffet. Der er flere kampscener med, og så er der selvfølgelig den store duel til sidst, men det store actionbrag bliver filmen aldrig.

I stedet handler filmen om, hvem der har ret, og hvem der tager fejl. Den gør meget for at skildre, hvordan livet var for henholdsvis mænd og kvinder under denne tids Frankrig, for dengang var der virkelig tale om en verden domineret af mænd.

Selvom The Last Duel har et spændende fortælleteknisk greb, så er det desværre ikke helt nok til at retfærdiggøre filmens spillelængde. Den varer samlet set to timer og 34 minutter, hvilket formentligt er 34 minutter mere, end den kan bære (og ét minut kortere end Gladiator!). Det er især i begyndelsen af tredje akt, at filmen begynder at virke lidt langsom og kedelig.

En for historienørderne

Så nej, Ridley Scott har ikke overgået sig selv med The Last Duel. Det er en super solid film, der bare godt kunne være skåret skarpere. Filmen blev lidt et flop i biografen, hvilket instruktøren selv mener skyldes de unge nutildags, og at de ikke kan koncentrere sig med deres satans telefoner.

Her vil jeg godt komme de unge lidt i møde og sige: Det går faktisk lidt trægt til sidst. Når det så er sagt, så er The Last Duel en god film. Særligt for historienørder, selvom der selvfølgelig altid er nogle ting, der ikke er helt autentiske. Kernen i historien holder dog, og som seer sidder man og vender og drejer de tre hovedpersoners tankegang og handlinger i forsøget på at forstå deres gerninger.

Vi har altså ikke at gøre med en ny Gladiator (desværre). Heldigvis kan der også godt være plads til den her type film, der – ligesom Gladiator – er smukt filmet, scenografien holder, skuespillet er godt, flere steder rigtig godt, og den fortæller en god historie. Det er ikke en film for alle, men har du bare lidt en kærlighed for riddere, middelalder, dueller eller kvindekamp, så lyder der en klar anbefaling herfra til The Last Duel.

Fakta om ‘The Last Duel’

Manuskriptforfatter: Nicole Holofcener, Ben Affleck og Matt Damon
Instruktør: Ridley Scott
Land: USA
Dansk premieredato: 14. oktober 2021
Dansk streamingtjeneste: Disney+
Medvirkende: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Harriet Walter, Ben Affleck, Alex Lawther, Marton Csokas, William Housen, Oliver Cotton, m.fl.,

LÆS OGSÅ: Streamingguide til Star: Tips til gode film og serier på Disney+

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

LÆS OGSÅ: 5 dårlige film du kan (komme til at) streame lige NU

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like