Anmeldelse: ’Evil Dead Rise’ er gys, splat og grin i særklasse

Evil Dead Rise anmeldelse
En blodindsvøbt Lily Sullivan som Beth i den underholdende ‘Evil Dead Rise’. /Foto: Warner Bros.

Den nyeste film i den elskede horrorfranchise bugner med blod, vilde øjeblikke og makaber underholdning fra start til slut.

Det kræver alligevel en vis portion mod. Sådan at give sig i kast med en af de mest populære horror-franchises nogensinde. hvor fans vogter over deres yndlingsfilms eftermæle med en indædthed, der ikke lader en overbeskyttende løvemor noget tilbage.

Jovist, Evil Dead-filmene står mange meget kær. Især Sam Raimis originale ”trilogi” – 2’eren, der i bund og grund er en genindspilning af den første film – er en hellig gral. Alt, hvad der kan tilsmudse dem, bliver mødt med stor vrede fra en djævelsk horde af tastaturkrigere. Sådan som det er med de fleste franchises.

Men de kan roligt slukke deres fakler og sætte hvalbarden tilbage på væggen, for Evil Dead Rise er i den grad et nyt værdigt kapitel i sagaen om de monstrøse dæmonbesættende deadites.

Allerede efter få minutter bliver den blodige tone lagt an.

I en hytte ved en idyllisk skovsø farer kameraet vildt afsted i høj fart. Gennem de andre film er det blevet etableret, at det er lig med en deadite-dæmon på vej efter et offer. Det viser sig dog at være snyd og bare en drone.

Hvad der dog ikke er snyd, er det, der sker kort efter. Uden at komme ind på de nærmere omstændigheder, så bliver en person skalperet, ved at der bliver flået så voldsomt i vedkommendes hestehale, at håret følger med.

Læg dertil, at førnævnte drone bliver brugt til en blodig makeover, og så er vi ligesom i gang.

Dødbringende mor

I Evil Dead Rise vender roadien Beth (Lily Sullivan) hjem til sin storesøster Ellie (Alyssa Sutherland) i Los Angeles efter lang tid på landevejen med diverse rockbands.

Grunden til besøget er ikke ren søskendekærlighed. Lillesøster har nemlig lige fundet ud af, at hun er gravid og har brug for ro og råd til at finde ud af, om hun vil have barnet eller ej.

Ellie bor alene med sine tre børn efter, at deres far er skredet. De er hver især nogle meget karismatiske og stædige unger, der trods mange skænderier er en fasttømret enhed.

Et jordskælv åbner et hul i lejelighedskompleksets parkeringskælder. Bygningen er tidligere blevet brugt som bank og dernede finder sønnen Danny (Morgan Davies) en bog og nogle gamle LP’er. Da han afspiller dem, hidkalder han uvidende en dæmonisk horde, som ikke stopper, før de har udslettet alt liv – startende med den lille familie.

Hold. Nu. Kæft. Hvor er der smæk på i Evil Dead Rise!

Jeg kan ikke huske at have set en så blodig horrorfilm i de danske biografer i mange år. Instruktør Lee Cronin debuterede med den oversete og dystre The Hole in the Ground og tager her gruen til et helt nyt niveau.

Herlig ond død

Evil Dead Rise er 97 minutters underskønt, non-stop blodigt spektakel, hvor man taber kæben flere gange over de mange WTF-øjeblikke.

Filmen er hele tiden på en hårfin balance mellem gys og grin, hvor det makabre til tider kammer så meget over, at man ikke kan lade være med at grine. Tonalt er vi dog ikke ude i komedie-gys som i Army of Darkness, men snarere Fede Álvarez’ Evil Dead-film fra 2013. Men også mere grum end den.

For hvem andre end mor Ellie er den første, som bliver besat. De unge skuespillere og Lily Sullivan får effektivt formidlet, hvor meget karaktererne lider under det pludselige tab, samtidig med at de skal håndtere, at hun nu angriber dem konstant.

Alyssa Sutherland har et af de mest urovækkende smil, som passer perfekt til de sadistiske deadites. ”Nu er jeg fri fra jer pattesuttende parasitter” og lignende replikker, leverer hun med drillesyg indlevelse, hvor det er svært ikke at skraldgrine umiddelbart. Men også krympe lidt, når man ser familiens reaktion på ordene.

Den diabolske lydside kreeret af danske Peter Albrechtsen forstærker følelsen af at være midt i infernoet. Små hyldester til de forrige film popper og hist og her, men ikke i en grad, så man føler sig uden for klubben, hvis ikke man fanger dem.

Og så er der blodet, kødet, flænsningerne – hader, hader rivejern – knivene, haglgeværerne og flishuggeren, al det i splatterdelen af filmen, det spiller upåklageligt. Historien er simpel, men udførslen helt ekstraordinær. Absolut must-see for gore-hunde og fans af Evil Dead-franchisen.

Come get some!

’Evil Dead Rise’:
Dansk biografpremiere: 20. april 2023
Genre: Horror
Instruktør: Lee Cronin
Manuskriptforfatter: Lee Cronin
Medvirkende: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Gabrielle Echols, Morgan Davies, Nell Fisher mfl.
Land: USA
Spilletid: 97 minutter

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Gyserfilmen ’Barbarian’ er en af årets bedste oplevelser

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Barry’ er den vrede lillebror til ‘Better Call Saul’

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Underverden 2’ er en rendyrket actionfilm med høj intensitet

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like