Anmeldelse: ‘Fanget i et farligt forhold’ italesætter en ukendelig hverdag

Foto: Jeanette/Fanget i et forhold/TV 2 PLAY
Foto: Jeanette/Fanget i et forhold/TV 2 PLAY

Ny dokumentar tager seeren med ind i en hverdag, som de højst sandsynligt ikke kender til. En hverdag, hvor dit hjem er et utrygt sted og dit livs kærlighed gør dig ondt.

’Fanget i et farligt forhold’ på TV 2 PLAY er en dokumentar, som følger kvinder, der har været i fysiske og psykiske voldelige forhold.

Hertil giver den et indblik i, hvordan det er at leve med en voldelig mand i hjemmet samt konsekvenserne for det.

Et kig ind i kvindernes hverdag

Denne del af dokumentaren gør, at seeren får helt ondt af kvinderne. Man ser, hvordan mændene fortsætter med deres specifikke metoder til at få fat i dem, selvom manden er dømt for vold. Her får seeren fortalt, hvordan mændene lægger 34 telefonsvarebeskeder hver dag og kimer dem ned på deres arbejdspladser. Hertil skal de hver gang anmelde hændelserne, der sker til politiet, hvor de gang på gang skal bevise, at det er dem.

Yderligere er det følelsesmæssige aspekt af det ukendeligt for seeren, der ikke har prøvet at have en voldelig mand i sit liv. Her snakker kvinderne om, hvor svært det er at kæmpe tilbage, og hvilken skam det følger med sig. I disse øjeblikke er dokumentaren god til at sætte en stemning, som drager seeren ind i historien. Den lader historierne tale for sig selv uden overdramatiske effekter og ringe rekonstruktioner. 

Det store spørgsmål: Hvorfor forlader de dem ikke?

Derudover fremhæver Fanget i et farligt forhold spørgsmålet om, hvorfor kvinderne ikke forlader disse mænd, når de gør dem og deres omgivelser ondt. Her er der en hård og ærlig scene, hvor kvinden Jeanette snakker med sine børn om, hvordan det var at leve med en voldelig mand i hjemmet. Den gode mor lader sine børn sige, hvordan de virkelig har det med forudgående episoder, hvor en af børnene fortæller, at nogle gange ville de ønske, at de havde en anden mor. Dette rejser spørgsmålet om, hvorfor hun ikke gik, når det gik udover hendes børn? Her italesætter dokumentaren, hvordan det ikke er muligt for kvinderne at gå, da mændene har formået at forværre deres livssituation så heftigt, at de ikke kan gå. Her får seeren indblik i, hvad der er på spil for kvinderne.

Yderligere får seeren ikke kun indblik i kvindernes følelser, men også voldsmændene. Dette adskiller dokumentaren fra andre med samme emne, da det er sjælendt, at de overhovedet vil interviewes. Her skal dokumentaren have ros for den kritiske journalist, som konfronterer voldsmændene med kvindernes historier. Denne del er samtidig frustrerende for seeren, fordi man ser, hvordan de prøver at sno sig ud af situationen ved at underminere kvindernes oplevelser. Ifølge dem overdramatiserer kvinderne hele situationen og er en flok høns, som ikke vil lade dem se deres børn.

Dokumentarens stil

Dokumentaren har et fornuftigt tempo, og seeren bliver eksponeret for detaljerede historier om episoder, som kvinderne har oplevet. Det er en lærerig dokumentar om, hvordan dette kan påvirke kvindernes liv og deres omgangskreds. Hertil skal det nævnes at, der er mange dokumentarer om det samme emne, hvilket gør det svært for den at skille sig ud. Dog hjælper interviews med voldsmændene på det.

Endvidere fortæller mange kvinder deres historie, hvor de alle sammen har forbindelse til den samme mand. Dog skelner episoderne mellem to forskellige sager. Dertil klarer dokumentaren sig fint i forhold til at fortælle seeren, hvilken kvinde, der fortæller hvilken historie. Seeren bliver taget i hånden og får informationer, der er til at følge med i. Dertil benytter den visuelle billeder i form af en tegneseriestil til at visualisere de episoder, som kvinderne fortæller om, hvilket drager seeren endnu mere ind i historierne.

En frustrerende hverdag, som aldrig ender

Endvidere italesætter fanget i et farligt forhold på TV 2 PLAY, hvordan lovgivningen ikke er på kvindernes side. Især når det kommer til psykisk vold. Her får seeren et perspektiv på, hvordan loven forhindrer kvinder i at få dømt deres voldsmand på grund af, at det kræver tung bevisbyrde. Endvidere fortsætter problematikken, for hvis de så endelig får dem dømt, er konsekvensen ikke stor nok til at få voldsmændene til at stoppe.

Yderligere italesætter dokumentaren, hvor svært det er at overskue som voldsramt kvinde at melde det, fordi anmeldelsesprocessen er så besværlig, især når man sidder i en udmattende situation.

Fanget i et farligt forhold på TV 2 PLAY er en lærerig dokumentar, som gør det godt i forhold til at fortælle kvindernes historie samt svare på seerenes spørgsmål. Denne dokumentar er absolut ikke spild af seerens tid og bør ses til at forstå, hvilken hverdag der følger med, når man oplever vold i hjemmet. Dertil adskiller den sig fra andre dokumentarer, da de formåede at få voldsmændenes perspektiv på episoderne. Derfor giver jeg den 4/6 hjerter for dokumentarens stil, kvindernes modige og detaljerede fortællinger og det sjældne indblik i voldsmændenes tankegang.

Fakta om ’Fanget i et farligt forhold’

Streamingtjeneste: TV 2 PLAY
Antal afsnit: 2 episoder
Land: Danmark
Dansk premieredato: 3. juni 2021

LÆS OGSÅ: Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

LÆS OGSÅ: Krimi, klassikere og skjulte perler! 3 film og serieanbefalinger til YouTv

Total
10
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like