Anmeldelse: ’Guardians of the Galaxy vol. 3’ runder historien af med et følelsesmæssigt brag

Guardians of the Galaxy 3 anmeldelse
Den hidsige Rocket (stemme af Bradley Cooper) er omdrejningspunket i Marvel-filmen ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3. / Foto: Marvel Studios

I tredje film om galaksens vogtere er den temperamentsfulde Rocket i fokus, og resultatet er en af de mest rørende superheltefilm til dato.

De nuttede små vaskebjørneunger vrimler ind og ud mellem hinanden i et hav af pels. Indtil en metallisk klang bryder idyllen. Lågen til deres bur bliver åbnet, og de flygter alle sammen ned bagerst i buret. Én er lidt tættere på åbningen end de andre.

Det dårligt belyste lokale er et væld af mørke og lys. Ud af det mørke kommer en hånd, som for de små dyr fremstår den gigantisk. Den kommer nærmere og nærmere på det lille dyr, hvor angsten lyser langt ud af øjnene.

Så vågner Rocket (stemme af Bradley Cooper). Starten på den tredje af instruktør og manuskriptforfatter James Gunns enormt populære Guardians of the Galaxy-film lægger ikke skjul på, hvem der er omdrejningspunktet i denne omgang.

”Det har altid handlet om dig, Rocket”, bliver der sågar sagt på et tidspunkt i filmen. Et udsagn, instruktøren har ytret flere gange i optakten til premieren. Den lille hidsigprop med den store intellekt har da også fået en mere fremtrædende rolle siden starten, og det er også alle de scener, hvor han er involveret, at GOTG 3 er bedst.

Efter at Rocket stjal et par batterier fra den aristokratiske race Sovereigns, har de været ude efter ham. Nu får de næsten ram på ham. En genetisk fremstillet supermand, Adam Warlock (Will Poulter), angriber de titulære galaksevogtere på deres base. Efter nogle drabelige kampe bliver Rocket hårdt såret.

En mystisk anordning omkring Rockets hjerte forhindrer de andre i at helbrede ham. Derfor går jagten ind på at finde ud af, hvor den behårede, modvillige helt stammer fra. Og det bringer dem i nærkontakt med en af de mest grusomme skurke, vi endnu er stødt på i Marvel-filmene til dato.

Et følelsesmæssigt højdepunkt

Guardians of the Galaxy vol. 3 er, når den er bedst, den mest rørende Marvel-film til dato. Der skal medbringes Kleenex, hvis ikke biograferne er kvikke nok til at udlevere dem ved indgangen. For ja, selvom Rocket er en computeranimeret skabning, går hans historie i den her film direkte i hjertekulen.

Vi får masser af flashbacks, hvor vi ser den purunge vaskebjørn, efter han er blevet pillet ved og gjort mere intelligent. Den diabolske og vanvittige videnskabsmand, Højtudvikleren (Chukwudi Iwuji), har kun et mål med sin eksistens: at skabe den perfekte livsform – ligegyldigt hvor mange eksperimenter og livsformer, han skal smadre for at opnå det.

Hvis ikke man sidder og overvejer, hvordan vi som mennesker bruger forsøgsdyr eller behandler vores slagtedyr, så er man sgu lidt en følelseskold skid. For der bliver trukket i hjertestrengene på dyrefronten. Vi møder nogle af Rockets første venner, odderen Lylla (stemme af Linda Cardellini), hvalrossen Tænr (stemme af Asim Chaudry) og kaninen Gulv (stemme af Mikaela Hoover) – ikke alle sammen var lige kreative, da de skulle navngive sig selv.

Det er forbandet nuttet og i stor kontrast til de umenneskelige og brutale forsøg, de bliver udsat for. Det gør fysisk ondt at høre Bradley Cooper skrige af sorg. Selv flere dage efter at have set filmen er det stadig muligt at genkalde sig det isnende udbrud.

Og det er dét, som Guardians of the Galaxy vol. 3 og James Gunn kan. Både nu og i de forrige to film. Få publikum følelsesmæssigt investeret i en oftest uset grad, når det kommer til Marvel- og superheltefilm generelt.

Bagsiden af medaljen

Men, og det er et stort men, tredje omgang Guardians er ikke den perfekte slutning på sagaen, man kunne have drømt om.

Der er nogle forbandet gode sløjfer på hovedpersonernes historier. Quils (Chris Pratt) sorg over at have mistet sin elskede Gamora (Zoe Saldaña), er kun blevet forstærket af, at en alternativ version af hende dukkede op gennem tidsrejse-fiksfakserier tilbage i Avengers: Endgame. Men har den kærlighed overhovedet en eksistensberettigelse, når det ikke er den samme person?

Opgør med fortiden og accept for at kunne udvikle sig som person er det altoverskyggende tema i filmen. I og for sig også dens hæmsko. For når alle, selv en bi-karakter som rum-piraten Kraglin og den sovjetiske rumhund Cosmo (stemme af Maria Bakalova), skal have en tilfredsstillende historiebue, kræver det også tid.

Man mærker, at tiden til tider står stille i GOTG 3. Vittigheder føles unødvendige, og de mange scener, hvor diverse sange akkompagnerer handlingen, er der også for mange af. Til trods for, at det er en del af filmseriens DNA. Men i modsætning til tidligere rammer sangene sjældent plet her. Det bliver filmlir uden relevans, og man ønsker sig tilbage til Rocket og hans historie.

Går ud med stil

Ankerne til trods er det alligevel lykkedes James Gunn at lave noget ekstraordinært, når det kommer til moderne superhelte-film. Især Marvel. For det føles stadig som Guardians of the Galaxy. Ja, stemningen er knapt så løssluppen som i den første film, men de har også været igennem en helvedes masse prøvelser siden da.

Men i samtlige Guardians-film, har man ikke været i tvivl om, hvem personerne er. De har udviklet sig som mennesker (og andre væsner), som man nu gør igennem livet. Man bliver (forhåbentlig) klogere på sig selv.

Er 3’eren på højde med forgængerne? Nej, men det er også fordi, de har sat en absurd høj standard for sig selv og andre i superhelte-genren. Og selv om den til tider føles for lang, er der en så stærk følelsesmæssig kerne og drivkraft i historien, som rammer hårdt, når man ser filmen, at det er fuldstændigt mageløst.

Skuespillet sidder lige i øjet, hvor især Bradley Coopers præstation er helt i topklasse. Han river og flår mig rundt med sin stemme. Og så er Chukwudi Iwuji isnende genial som Højtudvikleren. Som en kombination af Robert Louis Stevensons Dr. Moreau og nazisten Josef Mengele er han skræmmende, manisk og elegant på samme tid. Der er så mange nuancer og facetter kombineret med, at karakteren af legemliggørelsen af sadistisk og hensynsløs ondskab.

Den medrivende og underholdende action, humoren og kammeratskabet er stadig klassisk Guardians of the Galaxy.

Er den perfektion? Nej, men når filmen er bedst, er den noget nær perfekt.

Guardians of the Galaxy vol. 3
Premieredato: 3. maj 2023
Genre: Action, adventure, komedie
Instruktør: James Gunn
Manuskriptforfatter: James Gunn
Medvirkende: Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Vin Diesel, Bradley Cooper
Land: USA
Spilletid: 150 minutter

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Peter Pan & Wendy’ bliver en vaskeægte klassiker

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Renfield’ med Nicolas Cage som Dracula er en udsøgt fornøjelse med bid i

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Evil Dead Rise’ er gys, splat og grin i særklasse

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like