Anmeldelse: Hella Joofs ‘Tvilling, Yndling, Grævling’ kan føre til et lettere syn på kriser og egne fejltrin

Foto: Politikens Forlag

Det føles næsten som om, Hella Joof altid er aktuel med et eller andet nyt projekt. Om det er en bog, film, podcast e.l., finder hun altid vej ind i de danske hjem.

Men hvordan er hun egentlig kommet dertil, hvor hun er i dag? Og hvorfor kan vi tage inspiration fra hende? Dét får du et indblik i ved at læse denne anmeldelse og selv lytte til Joofs nyeste bog: Tvilling, Yndling, Grævling.

En livslang forelskelse

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har elsket Hella Joof, siden jeg var barn og så Bullerfnis. Hvis man er vokset op med det, er det svært ikke at være børne-forelsket i hende. Hella er en bragende dygtig fortæller, og hvad end hun er din kop te eller du slet ikke vil røre sådan noget helse-stads med en ildtang, så må vi bare erkende, at hun har meget på hjerte.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger om de kendte

Det kommer til udtryk i bøger, podcasts, film og filmroller. Og sidste nye skud på stammen (i hvert fald i skrivende stund, thi hun er ekstremt produktiv) er bogen Tvilling, Yndling, Grævling. Hun er svær at komme udenom, og det mener jeg absolut, er til læsere og lytteres fordel.

Der er noget med Joofs positive livsmod og ukrukkethed, som virker sært tillokkende, kombineret med at hun bare en gang i mellem sætter ild til alting med en eller anden vanvittig holdning. Men Hella, hun flyder blot ovenpå som en korkprop, alt til trods.

Vi skal dybere ind

Hella Joof har aldrig været bange for at udlevere sig selv. Det gode med det dårlige, altid et skuldertræk og et vor herrebevares, det hele gik jo alligevel. Alligevel formår hun i Tvilling, Yndling, Grævling at trække tæppet væk under læserne/lytterne (og måske sig selv), og grave dybere til bl.a. de ting, som man ikke bare trækker på skuldrene af, putter glimmer på eller laver til en sjov scene i næste film.

LÆS OGSÅ: 5 gode lydbøger til din sommerferie

De onde, grimme ting, som aldrig burde være sket, og som trækker spor resten af livet, får pludselig plads, og som lytter efterlader det én med en følelse af at være lukket ind i hulen. Blandet med de smukke aspekter i livet, Hellas ukuelige optimisme og tro på en større mening, bindes der en fin lille sløjfe på bogen Tvilling, Yndling, Grævling, og det gør den absolut lytteværdig.

Fra hestens egen mund

Det er Hella selv, der læser op, hvilket giver en hel anden oplevelse for lytteren. Det er lidt en enten eller ting – om forfattere kan finde ud af at læse deres egne bøger op. Sammen med Christina Leonora Skov ligger Hella Joof helt i toppen, når det kommer til forfattere, som ALTID burde være oplæser på deres egne værker.

LÆS OGSÅ: Tæt på Forfatteren: Leonora Christina Skov

I forvejen skriver hun i et meget tilgængeligt sprog, som er uprætentiøst, men når hun så ovenikøbet selv læser op, kommer ordene helt ind under huden og lægger sig som et mildt kærtegn om dig.

Turen gennem livet

Tvilling, Yndling Grævling er, som undertitlen afslører, en selv(hjælps)biografi, som råt for usødet fortæller om Hellas liv. Helt fra lillebitte brun pige i et meget hvidt kvarter, til nybagt mor i København, fraskilt kvinde, til selvreflekterende +50-årig landdame. Hun fortæller ærligt om hendes liv, hendes fejl, sejre og betragtninger.

Og Hella har ved gud oplevet en del. Bogen er skrevet let og legende, og før du ved af det, er du ved sidste afsnit. Ligeså meget som lydbogen kommer til at få dig til at grine, ligeså meget kommer den til at svide og give et ubehageligt stød i mellemgulvet.

LÆS OGSÅ: Podcast: film og serier vi altid bliver i godt humør af

Hvis du tror Hella Joof tilfældigvis er dumpet ind i en lovende karriere, og det hele har været en dans på roser, tager du grueligt fejl. Men Hella fortæller om det hele, lige fra tis-i-sengen, fastgroede buler i panden, overgreb og mislykkede ægteskaber til lykken ved at være mor, finde den store kærlighed og lære at rumme dem, som man er misundelig på.

H’et, som blev til et B

Man må sige, at tilvejebringelsen af Hella Joof, som vi kender hende, har været noget omstændelig. Og de scener, som er rigtig svære at fortælle om, fortæller hun gennem karakteren ”Bella”.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “Som lytter af ‘Det perfekte offer III’ skal du nok blive meget vred, trist og forarget”

Det er især disse afsnit, som rammer dybt. Her kan man som lytter mærke, at vi har med noget meget sårbart at gøre. Grebet at skrive om nogle meget personlige ting med en rime-smime karakter er en effektiv måde at distancere sig, samtidig med at man krænger sjælen ud. Og lige meget, hvor simpelt det kan lyde, så virker det. Man ved godt, det er Hellas egne oplevelser, som beskrives, men der er kommet et filter på, så det ikke gør helt så ondt.

Hjælp til selvhjælp

Om du ligefrem kan bruge den som en selvhjælpsbog, lader jeg være op til dig – jeg tror lige så meget på selvhjælpsbøger, som en amerikansk hvid middelklassemand tror på klimaforandringerne.

Men jeg skal ikke afvise, at bogen kan føre til et lettere syn på kriser og egne fejltrin. I hvert fald tør jeg godt love dig, at du bliver underholdt, udfordret og lidt trist af at høre Hella Joofs bog Tvilling, Yndling, Grævling – en selv(hjælps)biografi.

Den får 5 stjerner herfra.

Info om Tvilling, Yndling, Grævling

  • Forfatter: Hella Joof
  • Forlag: Politikens Forlag
  • Sprog: Dansk
  • Udgivelsesdato: 22. oktober 2020
  • Streamingtjeneste: Mofibo, Nextory, Chapter, Bookbeat og Bookmate

LÆS OGSÅ: Endelig! Sidste del af stort drama om besættelsen på vej

LÆS OGSÅ: Mor ved bedst: ‘From Cradle to Grave’ giver et åbenhjertigt kig på musikkens megastjerner

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like