Anmeldelse: ‘Hillside Strangler: Mind of a Monster’ er alt for meget og alt for amerikansk

Hillside Strangler: Mind of a Monster / Foto: Discovery+
Hillside Strangler: Mind of a Monster / Foto: Discovery+

Hvordan håndterer man en seriemorder, der nægter sig skyldig – men anerkender skylden for sin anden personlighed? 

Det er en af de ting, der bliver udforsket i Hillside Strangler: Mind of a Monster, der kan streames nu på Discovery +.

Historien og frygten for den seriemorder, der terroriserede L.A i 70’erne og efterlod lig i hele Hollywood Hillside, er en af de helt store. Kvinder forsvandt fra gaderne uden spor, og ligene dukkede op i buske og på vejsider, og det efterlod en gruppe efterforskere på bar bund. Da Kenneth Bianchi bliver anholdt for et dobbeltdrab, fortæller han, at han ikke selv udførte mordene, men han indrømmer samtidig, at Steve, hans anden personlighed, gjorde. 

Og det er ikke alt, han har at indrømme. 

Seriemordere løs

Jeg elsker normalt true crime, især når det kommer til de større sager som Ted Bundy, The Nightcrawler og Hillside Strangler-casen. Især denne case er virkelig interessant, fordi Bianchi faktisk var fan af ”crime-tv” og derfor også havde en idé om, hvordan han skulle sno sig ud af problemerne.

Desuden er det en fortælling, der virkelig spinder mange tråde, for der er mange retninger, de anholdte trækker efterforskerne i, og det kommer også rigtig godt til udtryk i denne dokumentar.

Jeg er også en sucker for dokumentarer, der bringer rigtige optagelser ind, og det gælder ikke bare de mennesker, der var en del af efterforskningen, men faktisk at få et minimalt indblik i, hvordan det var at høre på blandt andre Bianchi under hans afhøring, og det fungerer sindssygt godt her. Det giver en dybde til interviews og fortællinger fra de efterforskere og mennesker, der var involveret fra starten og sætter et solidt, fedt punktum på Bianchis karakter, som i bund og grund er fuldstændigt ulidelig. Det er fedt at se den måde, efterforskerne arbejdede på og deres umiddelbare reaktion på Bianchis udlæg om flere personligheder, men så stopper det nok også der med min ros. 

Film du skal se i vinterferien

CSI og alt, alt for meget

Jeg har det svært med ting, der bliver over-amerikaniseret. Når jeg siger, som jeg gør, så er det også med i mine tanker, at dokumentaren er amerikansk. Det bliver bare for meget og alt, alt for lidt på samme tid, som om fokus har været på at gøre det dystert og uhyggeligt og ikke primært at levere en dybdegående gennemgang af en af tidernes mest ubehagelige seriemordere. 

Selvom dokumentarer ofte har for vane at overdrive med lydeffekter og slowmotion-vinkler på dem, de interviewer, kan jeg for det meste overse det, fordi indholdet er spændende. Men her er det (selvom emnet er spændende) simpelthen for meget. Der er en meget, meget fin linje mellem at fortælle en historie med så meget død respektfuldt og at overgøre det. Desværre ender Hillside Strangler: Mind of a Monster med at overgøre det til et punkt, hvor al respekt for de ofre, der tales om, forsvinder. 

Især en sekvens fik mig simpelthen til at slukke og holde en pause, fordi jeg blev så dybt irriteret og sur på vegne af overlevende familiemedlemmer og det offer, der blev talt om. Yolanda Washington var et af de første ofre for Bianchi, og der bliver talt om hendes udseende og død og intet andet bortset fra en enkelt hurtig bemærkning.

Det skurrer i mig, når ofre for en voldsom forbrydelse ender med at blive en fodnote, og desværre gør de det endnu værre ved at tale om hendes kidnapning, voldtægt og efterfølgende død, mens der er lagt et lydklip i baggrunden af en kvinde der skriger. Jeg synes oprigtigt at det er smagløst at forsøge at give en ekstra ”uha, det er skræmmende”-stemning ved at tilføje noget som det. Det får desuden også de sindssyge mænd, der udførte mordet, til at fremstå som reelle monstre, der gemmer sig i skyggerne, når de ikke var andet end kvindehadske og syge. 

Film der blev snydt for en Oscar-nominering igennem tiden

En morder, to mordere

Jeg er egentligt heller ikke fan af, at vigtige detaljer bliver gemt væk til et senere tidspunkt for chokfaktor. Der er faktisk to ‘Hillside Stranglers’, men dokumentaren forsøger at gemme den information væk ved først at behandle Bianchis forskruede forsøg på at komme ud af fængsel ved at sige, at han har to personligheder (som han for øvrigt ikke har), og først efterfølgende nævne hans partner, Angelo Buono Jr. Som om, det er en overraskelse, at han eksisterer. Jeg hader, når sandhed bliver behandlet som en sæbeopera, og det gør fysisk ondt at se på en dokumentar, der egentligt burde fortælle historien om ofrene blive til en spændingsroman om de to mænd, der tog livet af 12 kvinder. 

Der bliver desuden slet ikke talt om den dualitet, der eksisterer mellem de to mænd. Jo, vi ved, Bianchi havde en lorteopvækst, og vi ved, at de sådan set er fætre, men det er, som om skaberne af dokumentaren har tænkt, at alt andet er mindre interessant, fordi det er federe at kigge ind i Bianchis sind og tale i dybden om mordene men ikke ofrene. Det skærer virkelig i mig, og jeg sad flere gange undervejs i de tre afsnit og tænkte, at måske er det på tide at stoppe med true crime-dokumentarer, hvis det bliver behandlet på denne måde. 

Det er selvfølgelig fedt at få mere indsigt i efterforskningen og efterforskernes oplevelse, men – og det siger jeg med største respekt for de mennesker, der sørgede for at få de to mænd bag tremmer – man kan faktisk få mere ud af at læse om sagen på Wikipedia eller høre Morbid Podcasts to afsnit om samme emne.

Faktaboks ‘Hillside Strangler: Mind of a Monster’

Instruktør: N/A
Manuskriptforfatter(e): N/A
Medvirkende: Anthony Meoli
Afsnit: 3
Sæson(er): 1
Premieredato: 4. januar 2022
Streamingtjeneste: Discovery+

LÆS OGSÅ: Dem skal du se: De bedste true crime-dokumentarer på HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Let’s Not Meet: A True Horror Pocdcast’ er ægte true crime-underholdning, som formår at favne de fleste lyttere

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ’Catching Killers’: Ikke overvældende men anderledes end andre true crime serier

Total
4
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like