Anmeldelse: Hvad ´Torsdagsmordklubben´ mangler i skarphed opvejes i dens charme

Foto: Torsdagsmordklubben/Cicero

Kan en krimi med ældre karakterer være spændende? Ja, det kan den sagtens.

Det kan godt være personer over 70 ikke længere er så hurtige, men de har viden, fortid, kontakter og evner i spandevis. Læs hele vores anmeldelse af Torsdagsmordklubben, og bliv klogere på, hvad denne krimi kan, der adskiller den fra andre!

Lovende begyndelse, dog med en gumpetung midte

Den britiske tv-vært og producer, Richard Osman, har skrevet bogen, Steven Spielberg har allerede købt filmrettighederne, og vi kan håbe på, det bliver godt.

LÆS OGSÅ: Kunne du lide ’Mors afskedsbrev’, vil du elske …

Krimien Torsdagsmordklubben er i den grad skrevet, så man får farverige billeder på nethinden, og forfatteren har på fin vis kombineret spændingen med humor.

Hvad bogen mangler i skarphed opvejes i dens charme og evne til at få læseren med ind i den hyggelige verden i pensionistlandsbyen i de rullende bakker med kirke og kloster i baggrunden.

Olle-Kolle med dystre hemmeligheder

Torsdagsmordklubben består af fire pensionister fra pensionistlandsbyen Coopers Chase. De har dannet deres egen lille gruppe, der hver torsdag mødes og opklarer gamle mordsager. Denne gang vil de hjælpe politiet med at opklare et nyligt mord.

LÆS OGSÅ: Top 10: De bedste lydbøger på streamingtjenesterne lige nu

Gruppen har den handlekraftige Elizabeth, der har sans for planlægning, i front. Hun har helt sikkert en spændende og hemmelig fortid bag sig, som vi ofte får glimt af historien igennem.

Den ene mand i gruppen, psykologen Ibrahim, er tekniknørd, følger med i de nyeste trends og er glad for statistikker. Ibrahim har altid en dybdegående forklaring, mens den anden mand, fagforeningsbossen Ron, har et forbløffende talent for at stille sig op og tale de retfærdiges sag ved enhver tænkelig lejlighed. Uanset hvad han så selv mener om emnet.

LÆS OGSÅ: De bedste dokumentarer på DRTV

Joyce, gruppens anden kvinde og pensioneret sygeplejerske, er god til at gå under radaren, er observant, bager kage – gerne vegansk – og så skriver hun dagbog. Hendes småsludrende, hyggelige og konstant overraskende dagbogstekster sætter gang på gang handlingsforløbet i nyt perspektiv.

De mange plottråde bliver flettet sammen

Ian Ventham er ham, alle elsker at hade. Han er entreprenør, tjener styrtende med penge, vil gå meget langt for at gennemføre sine projekter, og nu har han et nyt projekt ved Coopers Chase, som han allerede ejer. Meget belejligt bliver hans mangeårige samarbejdspartner dræbt, og Torsdagsmordsklubben beslutter sig for at finde ud af, om Ian selv har dræbt ham.

LÆS OGSÅ: Dem skal du se: De bedste true crime-dokumentarer på HBO Nordic

Samtidig foregår der et eller andet oppe på den nu lukkede kirkegård, hvor nonnerne ligger, men hvem er det, der er begravet der uden for kisterne, og hvorfor er det, at Bernhard sidder og holder vagt på bænken hver dag?

Klubben er effektiv og kan både få adgang til politiets information, samt påvirke hvem der er med i efterforskningen. Derudover deler de godt ud af deres viden og kontakter med de af politiets betjente, som de mener er værd at bruge tid på. Altså de der gerne drikker et glas sherry, spiser en skive kage mere og deler ud af deres viden.

Bogen balancerer på en knivsæg, men falder til den gode side

Torsdagsmordklubben balancerer på grænsen mellem farce og krimi, dog uden at den bliver latterlig. De aktive ældre kan både manipulere og demonstrere, når civil modstand er på sin plads. Én af dem kan også dræbe.

LÆS OGSÅ: 3 lydbøger du kan glæde dig til i august

Men trods flere mord og en dæmpet samfundskritik, så er humoren til stede i hele romanen, både i dens opsætning, som forfatteren helt sikkert har hentet fra sin tid på BBC, og mere stilfærdigt, som når Elizabeth i sine sms’er anvender LOL, men må give fortabt overfor WTF, som hun associerer til Warsaw Transit Facility.

Det tekniske fungerer, både hos forfatter, oversætter og oplæser

Jeg har lyttet til Torsdagsmordklubben via Chapter, og de ti timer strøg afsted med den skønne Grete Tulinius i ørerne. Hun gør det fremragende som oplæser. Man føler sig tryg ved hendes stemme. Både når det bliver hjerteskærende på plejehjemmet og når det bliver grinagtigt sammen med Joyce og Elizabeth på stationen, hvor Elizabeth spiller nonne, for at få den rette betjent i tale.

LÆS OGSÅ: Fascinerende fortællinger fra fortiden: 6 heftige historiepodcasts

Bogen er oprindeligt skrevet på engelsk og oversætteren Marianne Linneberg Rasmussen har formået at bevare den engelske charme, uden at gøre den tung i sproget.

Torsdagsmordklubben er Richard Osmans første krimi og selvom der ikke er tvivl om, at bogens succes også kommer af forfatterens kendte ansigt, så synes jeg bestemt bogen kan konkurrere med mange andre krimier fra Storbritannien.

Ikke et mesterværk men hyggelig og let tilgængelig

Alt i alt synes jeg rigtig godt om bogen. Den er ikke noget litterært mesterværk, men til gengæld er det forfriskende at læse om seniorer og mennesker med viden og erfaring, som de gør god brug af. Lad os endelig få mere af den slags.

Til tider er plottet noget langsommeligt, men det løses ofte ved at skifte synsvinkel. Selvom det kan virke forvirrende, fungerer det for det meste.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Jonestown: Terror in the Jungle’: Jeg blev nødt til at stoppe flere gange undervejs

Jeg tror, det kan blive én af de bøger, der er nem at filmatisere. Ikke fordi den er voldsomt enkel, men fordi forfatteren gør en ære i at beskrive omgivelserne ned i detaljerne, og fordi karaktererne har tydeligt stereotype træk, som vil gøre det godt på det store lærred.

Næste bog i rækken er på vej med forventet udgivelse den 22. september 2021, og den engelske titel The man who died twice.

Info om Torsdagsmordklubben

  • Forfatter: Richard Osman
  • Forlag: Cicero
  • Udgivelsesår: 2021
  • Oplæser: Grete Tulinius
  • Varighed: 10 timer og 22 minutter

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Igen i år slås desuden et vigtigt slag for samkønsdansen – og hvilket ét!

LÆS OGSÅ: 3 podcasts du skal lytte til i september

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like