Anmeldelse: Ingen kan være alene i vildmarken uden dårlig ånde, fuldmåneceremonier og drømme om ædeflip

Foto: Alene i vildmarken/DR/United

Ny sæson, nyt koncept. DR’s program Alene i vildmarken er tilbage, og intet er, som det plejer at være. I år er der nemlig tilsat parforhold og følelser til at lindre vildmarkens kedsomhed.

I femte sæson af Alene i vildmarken er deltagerne for første gang sendt afsted i par – venner, kærester, ægtefælder og far-søn.

Og det går mildest talt ikke stille for sig, når deltagerne pludselig skal finde mad, bygge shelters og kede sig – sammen!

Deltagerne kan nu være beskidte, sultne, kede af det og frustreret samtidig med, at de kan skyde al skylden på deres makker. Længe leve kompromiser!

Prinsen på den kolde vandresti

I de to første afsnit stifter vi bekendtskab med de seks par, der er sat af båden i den norske vildmark. Parrene bliver splittet op, og første opgave består i at lade den ene slå lejr, mens den anden via kort og kompas skal gennem dagslange vandreture for at finde deres fælles hjem.

Allerede inden for de første 10 minutter af præmiereafsnittet har vi været hele følelsesregisteret rundt: savn, gråd, lykke, smerte og boblende frustrationer. Det bliver i længden lidt kedeligt og langtrukken at se en konstant krydsklipning mellem at vandre og at vente. Vi mangler et oversigtskort og fakta om, hvor langt den ene skal gå for at finde den anden.

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

Men så kigger Daniella ind i kameraet og siger: ”Altså skal han vandre fra månen, eller hva?”. Hun råber og råber efter sin Navy-SEAL Patrick, der med tårer i øjnene er på hurtig-vandring for at finde sin prinsesse. Og da prinsen i de mudrede vandrestøvler endelig dukker frem til lejren efter seks dages kamp mod naturen, kan Daniella endelig blive kysset og vækket til live. Eller i hvert fald vækket til virkelighedens realiteter.

Endelig kan hun give ansvaret videre, for nu er Patrick der. Og han har styr på det – det er vi slet ikke i tvivl om. Faktisk er deres ansvarsfordeling helt hen i vejret. Daniella kommanderer, mens Patrick makker ret. Og selvom actionmanden, Patrick, er som skabt til naturen.

Ingen fisk, ingen fest

Fisk, vand, shelter og ild er de mest essentielle ting, som deltagerne skal bruge for at overleve i naturen. Meget mere tilfredsstillende bliver det ikke end at ligge under dynen, mens regnen pisker ned udenfor, og Alene i vildmarken på bedste vis udstiller, hvor beskidt, kold og kedelig naturen kan være.

Alligevel formår DR’s naturserie også at give os dynevarmere en lille smule dårlig samvittighed eller rigtig meget inspiration, når vi for eksempel møder venneparret Nicklas og Emil. De tager uden tvivl prisen som de mest entusiastiske handymænd og ægte jyde-optimister.

De laver hjemmelavede fiskestænger, bor varmt og isoleret og kommer med konstante udråb og håndtegn som ”Yes. Succesoplevelse. Katjing!”. Og når de pakker deres skorsten ind i plastik, og hele hytten står i flammer, synes man stadigvæk, at de er nogle guttermænd.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Over Atlanten’ er interessant og underholdende reality-TV

Vi må dog ikke glemme spiritualisterne Martha og Camilla. Et ægtepar, der takker skovens ånder, kobler af med sanketure og spørger universet efter vejledning. Ja, de har sågar fundet sammen, fordi de har ”lavet en sjælsaftale”.

De spørger træerne om lov, før de fælder dem, og glæder sig over, at de sammen har fået fiskefangsten til at fungere. ”Vi blev ikke engang uvenner”, jubler de, også selvom seerne har set Bebser og Bebser kludre med fiskenettet og tale forbi hinanden hele dagen. Men så gik dagen også med det.

”Der er jo ikke nogen plan, bro”

Selvom det første par allerede er sendt ud af vildmarken efter blot ét døgn sammen, er det først rigtigt på dag seks, at pardisciplinen for alvor går i gang. Drømme om ædeflip, barsk kulde om natten og ingen fisk i nettet kan knække alle.

I de tidligere sæsoner af Alene i vildmarken bestod fase et af lejr-opbygningen, og derefter handlede fase to egentlig bare om at se, hvor lang tid folk kunne holde ud at være i deres eget selskab. I år er der lagt et ekstra lag på. I opbygningsfasen skal deltagerne lære at samarbejde og udsætte egne behov, mens det i anden fase i bund og grund handler om at kede sig – sammen. Og heldigvis for seerne er ensomhedens kedsomhed næppe så underholdende som at se to mennesker kede sig sammen.

LÆS OGSÅ: 5 glemte glimt fra X Factor-scenen

Modsat bromantikerne, Nicklas og Emil, er københavnerdrengene Victor og Kasper tydeligvis vant til, at der er mere gang i gaden. Der er hele tiden små katastrofer, og selvom Don og Gede er bedst bro’s, kan man godt blive pissed, når man ved, at man er programmets underdogs. ”Jeg forstår ikke, hvorfor du ikke bare følger planen,” siger Gede. ”Der er jo ikke nogen plan, bro”, svarer Don.

Et klarsyn fra den grå himmel

Alligevel er der noget smukt ved makkerparret, da de i fjerde afsnit begynder at reflektere lidt over, hvad de egentlig savner derhjemme. Don (Kasper) finder ud af, at han, ud over at spise 40 durumruller, godt kunne tænke sig at starte på en uddannelse, mens Gedde (Victor) savner sin far.

Med dette klarsyn vinker de to brothers farvel til ødemarken efter 16 dage og vender afklaret hjem til nye eventyr i Værløse. Måske vi alle kunne bruge et par uger i naturen efter et års hjemmearbejde for at mærke, hvad der virkelig betyder noget?

Hvem der fortsat kan holde hinandens dårlige ånde ud, fange fiske i nettet og snuppe endnu en fuldmåneceremoni bliver spændende at se. Held og lykke.

Fakta om ‘Alene i vildmarken’

Antal afsnit: 4/7
Land: Danmark
Dansk premieredato: 18. Marts 2021
Dansk streamingtjeneste: DR 1 kl. 20 hver torsdag og DR TV fra kl. 06 hver torsdag

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel’ får den grusomme historie til at virke som et show

LÆS OGSÅ: Finalesæson: Se teaseren til ‘Keeping Up With the Kardashians’

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like