Fjerde kapitel om den velklædte, tidligere lejemorder når nye vanvittige, voldelige og humoristiske højder i en veloplagt actionbasker.
Du ved, det bliver en actionoplevelse udover det sædvanlige, når Imax-biografens lydsystem bliver tvunget i knæ allerede indenfor de første 10 sekunder.
”BUUUM!,” ekkoer det så højlydt, at bas-frekevensen nærmest skratter af overbelastning. Men John Wick (Keanu Reeves) har nu også igennem de tre foregående film bevist, at han slår en ganske proper næve.
Han står og træner. Slagene falder tungt og præcist hver eneste gang. Selvom lejemorderen har lidt sparsomt håndbind på, bløder det igennem. Men det stopper ikke den titulære røvsparker i John Wick: Chapter 4.
For hvis der er en ting, som er blevet slået fast med syvtommersøm, er det, at mester-dræberen aldrig stopper, når først han har sat sig noget for.
Efter at have fået hævn for mordet på sin hund og tyveriet af sin bil er de relativt mindre forseelser eskaleret til ren vendetta mod de tidligere arbejdsgivere, De Høje Herres Bord.
Prisen på John Wicks hoved er nu oppe på 20 millioner dollars, og han er jaget vildt. Men forbryderorganisationen har også et nyt es i ærmet. Franskmanden Marquis Vincent de Gramont (Bill Skarsgård) har fået tilladelse til at gøre alt i jagten på Wick.
Inklusiv at ransage og destruere Continental-hotellerne rundt omkring i verden, hvis den eftersøgte opholder sig der. De har ellers været et helle, hvor ingen morderiske forretninger måtte træde inden for lobbyens døre.
Og da flere af hotellernes bestyrere er John Wicks venner, tager han det særdeles personligt.
Årets actionbrag
Lige siden den første John Wick-film smadrede sig vej ind i biograferne i 2014, har filmserien været garant for action og vold i den absolut ypperste klasse.
For hver ny film er barren blevet sat højere og højere. Stunts er blevet vildere, Wick har dræbt flere og flere mennesker på spektakulære og morbidt grinagtige måder, og så er Keanu Reeves faldet ned af flere og større trapper.
Sidstnævnte detalje er et af den slags absurde indslag, der tilføjer filmene en herlig dosis humor. For vi er ude på overdrevet af, hvad der er fysisk muligt for en krop at kunne holde til.
Men omvendt har vi også at gøre med en franchise, hvor noget så fjollet som De Høje Herres Bord eksisterer, med alle deres tudsegamle regler. Og så virker det, som om at omverden er fuldstændig blind overfor de mange professionelle dræbere, som render rundt i gaderne og forsøger at slå hinanden ihjel.
Har man bare en smule kærlighed til slå-på-tæven-film, er det umuligt ikke at lade sig besnære af John Wick-filmene. For det er uden sammenligning det ypperste, når det kommer til kampscener. Tom Cruise og Mission Impossible kan ikke være med her. I en rendyrket nævekamp, vinder John Wick altid.
Og efter danske Dan Laustsen tog over som fotograf på franchisen ved John Wick 2, har filmene også fået et gennemført og lækkert look. Badet i neon, med klare visuelle inspirationskilder fra western-, kung fu-, og samuraifilm, er actionbaskerne toppen af poppen.
Kong Keanu
Fra New York går den vilde tæsketur til Marokko, Osaka, Berlin og Paris. Altid ført an af en ulasteligt klædt John Wick i skikkelse af Keanu Reeves. Ordforrådet er om muligt endnu mere begrænset i den her omgang. Til gengæld leverer skuespillerveteranen på kæbeknuser-fronten.
Som det nærmest er obligatorisk i disse film, laver Reeves mange af sine stunts selv. Med en stålsat grimasse, der næsten aldrig foretrækker sig fra den gnavne, indædt stirrende standardindstilling, sparker, slår og hopper han rundt med en iver, der tager pusten fra folk på halvdelen af hans alder.
Den 58-årige actionstjerne bliver som vanligt budt op til dans af klenodier indenfor actionfilmenes verden. Ikonet Donnie Yen er mageløs som den (selvfølgelig) blinde lejemorder Caine, som nu bliver afpresset af Gramont til at deltage i jagten på Wick.
Hong Kong-skuespilleren har nogle vanvittigt hurtige og flydende bevægelser, der trodser de gængse fysiologiske begrænsninger. Iført sort jakkesæt og refleksflyverbriller fremstår han som en moderne version af den blinde samurai Zatoichi, hvis han havde været med i Tarantinos Reservoir Dogs. Kort sagt, indbegrebet af cool.
Årets actionfilm
Bill Skarsgård gør det glimrende som lapset aristokrat og usympatisk skurk, og Laurence Fishburne og Ian McShane har de verbale talegaver i orden som John Wicks nærmeste allierede.
Hunde har altid spillet en fremtrædende rolle i universet, og John Wick: Chapter 4 er ingen undtagelse. Den mystiske Tracker (Shamier Anderson) har en hund, fyldt med charme og skarpe tænder, som den får rig mulighed for at bruge.
Af alle de imponerende actionsekvenser, skiller to sig ud. Den første foregår i en stor parisisk bygning, hvor John Wick får fingrene i et gevær, som skyder med en ammunition, der hedder Drageild. Kameraet fanger spetaklet oppefra som et altseende øje. Lidt som man kender det fra diverse spil.
Og så er der scenen med trappen op til kirken Sacré Coeur i Paris. ’Amen, det er en guddommelig fornøjelse. Præcis som resten af John Wick: Chapter 4, der uden sammenligning er årets actionfilm.
Fakta om ’John Wick 4’:
Premieredato: 23. marts 2023
Genre: Action
Instruktør: Chad Stahelski
Manuskriptforfatter: Shay Hatten, Michael Finch
Medvirkende: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård, Ian McShane, Laurence Fishburne mfl.
Land: USA
Spilletid: 2 timer og 49 min.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Steven Spielbergs ’The Fabelmans’ er fabelagtig
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Apolonia, Apolonia’ er et modigt portræt af en kompleks kunstner
LÆS OGSÅ: Bliv klar til premieren på ‘John Wick 4’ – Her kan du se de første 3 film